A wikipédia, szabad enciklopédia kecskesajt címszava a következő mondattal kezdődik. „A kecskesajt minden olyan sajt, ami kecsketejből készül.” Erre a szövegre azonnal igenlően rábólintottam, és elismertem, ez bizony nagy igazság.Régi barátaink, a Csongrád városában élő Újfalusi Misi és felesége Marika 1997 óta foglalkoznak kecsketenyésztéssel, és már a rákövetkező évben tagjai lettek a Biokultúra Egyesületnek. A kezdet kezdetén, mindössze két anyakecskével vágtak bele a tej feldolgozásába, azóta kecskéik létszáma sokszorosára nőtt, s folyamatosan gyarapodik. A vállalkozás elején csak néhány termékkel rukkoltak elő, de ma már felsorolni is nehéz lenne, mi mindent készítenek kecskéik tejéből. A legutóbbi ajándék kóstolójukról készített fényképen jól látható termékeik sokfélesége, natúr kefir és joghurt, gyümölcsös joghurt, különböző ízesítésű sajtok: borsfűszeres, medvehagymás, snidlinges, fokhagymás, de készítenek félzsíros trappista jellegűt, kecsketúrós körözöttet és selymes ízű krémsajtot is.
Amikor feljönnek a fővárosba árut teríteni, a legtöbbször gondolnak ránk, szakítanak annyi időt, hogy meglepjenek minket termékeik újdonságaival. Ez persze jó alkalom egy kis beszélgetésre is. Különösen a férjem örül a különböző kecske készítményeknek, mert azok kedvenc csemegéi közé tartoznak. Amikor megjött első francia útjáról, nem győzte dicsérni a kecskesajtokat, melyekbe teljesen „beleszeretett”. Ezután néha próbálkoztam hazai kecskesajt vásárlással, de egyik sem nyerte el ízlését, véleménye akkor változott meg, amikor megkóstolta Marika és Misi készítményeit. Azóta sokszor kaptunk egyre finomabb és egyre választékosabb finomságaikból.
Ha meglátják produktumaikat valamelyik ökocentrumban, bioboltban, vásárcsarnokban vagy szupermarketben, feltétlenül vegyenek belőlük, mert azok valóban biotermékek, kecskéik a legelés mellett, kapnak zabot, árpát, búzát, lucernát. Csak ajánlani tudom termékeiket azoknak, akik kedvelik a kecskesajtokat, túrókat, mert kóstolás után úgyis rászoknak.
Végül néhány sor a kecsketejről. Sokan kellemetlen ízűnek tartják, de talán többen vannak, akik méltatják, mert nemcsak étkezésre hasznos tápanyag, hisz sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de nem olyan zsíros, mint juhtej, és nincs benne annyi tejcukor, mint az anyatejben, viszont sok fehérjével „büszkélkedhet”. Már régen rájöttek arra, hogy a kecske teje alkalmas gyógyításra, például tüdőszanatóriumokban kecsketejjel kúrálták a betegeket. Manapság viszont a daganatos betegségek gyógyításában javasolnak kecsketejet. Az sem elhanyagolható tény, hogy pótolhatja az anyatejet, ahogy mondják: „a kecske kiváló szoptatós dajka”. Ami azonban a legjobban meglepett, az, hogy egyúttal remek szépségápoló szer is.
