A+ A A-

Angyalok ujjai után angyalbögyörő

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Olvasóm fantáziájára bízom a megfejtést, miért és miként ragadhatott rá a burgonya-sodrottra, vagyis a nudlira tréfás névként az angyalbögyörő (más változatokban: angyalbegyerő, -bögyörű, -bögyölő, -bögyöllő, -begyellő, billemácsik, gyurkamonya, angyalpicili, pucu, pöcsmásik stb.) elnevezés. (Tény az, hogy a Magyar etimológiai szótár sem ad egyértelmű választ a kérdésre.)

Ezt a finom burgonyás tésztát manapság mellőzik a háziasszonyok, de az is lehet, hogy egyáltalán nem ismerik. Bevallom, én is régen készítettem, pedig kedvelem a pirított zsemlemorzsában vagy darált mákban meghempergetett nudlikat, sőt a dinsztelt káposztásokat is. Aki még nem próbált burgonyás tésztából szilvás vagy sárgabarackos gombócot alkotni, azoknak ajánlom, kezdjék a kísérletezést egy kis nudlival, mert ez könnyebb feladat. (Persze a gombóckészítés sem ördöngös dolog.) A lényeg az, hogy a burgonyás tésztához mindig lisztes állagú öreg krumpli kell, mert az vizes újkrumpli nem jó, nem tapad elégé össze. Akik nem akarnak bíbelődni az angyal bögyölők sodrásával, azoknak ajánlom, vásároljanak készen kapható mirelit nudlit. Akár gombóchoz, akár nudlihoz készítünk burgonyás tésztát, azonos összetételű tészta szükséges.

A burgonyás tésztához 1 kg főtt krumpli, kb. 20-30 dkg grízes liszt (sima liszt esetén 1 kanál búzadara is), 1 tojás és kevés olaj kell.

KrumplinudliA héjában főtt krumplit hámozzuk meg, alaposan törjük össze, majd gyúrjuk sima állagú tésztává a liszttel, az olajjal és a felvert tojással. Nem szükséges pihentetni. A burgonyás tésztát osszuk cipókra, nyújtsuk ujjnyi vastagra, vágjuk széles csíkokra, a csíkokat pedig szeljük kisujjnyi darabkára. A tésztametélteket a lisztezett deszkán darabonként sodorjuk nudli formájúra. Forró sós vízben főzzük meg, öblítsük le, a főtt nudlikat szórjuk pirított zsemlemorzsára vagy dinsztelt káposztára, és óvatosan keverjük össze. Ha szívesebben esszük őrölt mákkal, akkor kevesebb olajba tegyük a nudlikat. A zsemlemorzsás nudlikat ehetjük sósan, vagy édesen valamilyen zamatos, kissé folyékony lekvárral. A mákos nudlira csurgathatunk egy kis mézet, vagy csokoládémártást. A dinsztelt káposztánál pedig pontosan úgy járjunk el, mint a káposztás tésztánál illetve cvekedlinél. A nudlikat adhatjuk szaftos ételekhez is, ebben az esetben hagyjuk meztelenül a tésztát.

(A címben szereplő angyalok ujjai receptje az Indiai harapnivalók c. írásomban olvasható.)

 

Hozzászólások  

0 #2 Rosta Erzsébet 2016-12-13 18:38
Drága barátnőm!
Kissé megkésve ugyan, jó étvágyat kívánok.
Puszi: Erzsébet
Idézet
0 #1 szegfű Ildikó 2016-12-13 13:27
Drága Barátnőm!
Reggel elaludtam csak most kezdek ebédet készíteni, de eddig itt ültem és nagy örömömre megtaláltalak.
Most viszont elmegyek egy kis angyalbögyöröt készíteni ebédre.
Köszönöm az ötletet. Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

Hamvasmudi kézelemzése

  A képek alapján az ujjak végei szögletesek, enyhén lekerekítve, e formáció jellemzője, hogy egyensúlyt teremt a kéz jellemzői között. Jó szervezőkészséggel rendelkezik, mindenre odafigyel (sőt néha túlbiztosítja a dolgokat), érzéke...

Folytatás...

Judy kézelemzése

  A kézfejeiről készült képekre ránézve, azt hittem, hogy egy gyerek kezeit látom. Az ezekből készült fotók elég kis felbontásúak, nehéz belőlük megállapítani, hogy például milyen színű a kézfeje, vagy a...

Folytatás...

Pandzsábi és turbán a jellemző visel…

Mint színházban fellibbenő függöny mögül megelevenedő kép, tárul most elém az ébredő, éledező s egyre élénkebb arcát mutató külvilág. Pathankot városába érve egyszer csak szinte észrevétlenül egy hatalmas piac kellős...

Folytatás...

Gödrök az állon

Egyes embereknél – ez különösen a férfiakra igaz – a grübedli nem az arcon, hanem az állon jelenik meg. Az olyan állat, melyen gödröcske található, horpadt állnak is nevezik. A...

Folytatás...

A török-iráni határ - Kurdok tesztel…

A sorból kiállva ideje átöltöznöm, hiszen Iránban a külföldi hölgyektől is elvárják az iszlám öltözködési szokások tiszteletben tartását. Hosszú nadrágos, tunikás pandzsábimhoz fejemre kendő, lábamra zokni dukál. Habár az idegennek...

Folytatás...

Szamócás, vagyis földiepres nyalánks…

Nem tudom, hogy igazam van-e, vagy sem, de régóta vallom: az embernek azt kell fogyasztania, amire szervezetének szüksége van, vagyis, amit megkíván. Mielőtt még általánosítással vádolnának, rögtön hozzáteszem, meggyőződésemet -...

Folytatás...