Olvasóm fantáziájára bízom a megfejtést, miért és miként ragadhatott rá a burgonya-sodrottra, vagyis a nudlira tréfás névként az angyalbögyörő (más változatokban: angyalbegyerő, -bögyörű, -bögyölő, -bögyöllő, -begyellő, billemácsik, gyurkamonya, angyalpicili, pucu, pöcsmásik stb.) elnevezés. (Tény az, hogy a Magyar etimológiai szótár sem ad egyértelmű választ a kérdésre.)
Ezt a finom burgonyás tésztát manapság mellőzik a háziasszonyok, de az is lehet, hogy egyáltalán nem ismerik. Bevallom, én is régen készítettem, pedig kedvelem a pirított zsemlemorzsában vagy darált mákban meghempergetett nudlikat, sőt a dinsztelt káposztásokat is. Aki még nem próbált burgonyás tésztából szilvás vagy sárgabarackos gombócot alkotni, azoknak ajánlom, kezdjék a kísérletezést egy kis nudlival, mert ez könnyebb feladat. (Persze a gombóckészítés sem ördöngös dolog.) A lényeg az, hogy a burgonyás tésztához mindig lisztes állagú öreg krumpli kell, mert az vizes újkrumpli nem jó, nem tapad elégé össze. Akik nem akarnak bíbelődni az angyal bögyölők sodrásával, azoknak ajánlom, vásároljanak készen kapható mirelit nudlit. Akár gombóchoz, akár nudlihoz készítünk burgonyás tésztát, azonos összetételű tészta szükséges.
A burgonyás tésztához 1 kg főtt krumpli, kb. 20-30 dkg grízes liszt (sima liszt esetén 1 kanál búzadara is), 1 tojás és kevés olaj kell.
A héjában főtt krumplit hámozzuk meg, alaposan törjük össze, majd gyúrjuk sima állagú tésztává a liszttel, az olajjal és a felvert tojással. Nem szükséges pihentetni. A burgonyás tésztát osszuk cipókra, nyújtsuk ujjnyi vastagra, vágjuk széles csíkokra, a csíkokat pedig szeljük kisujjnyi darabkára. A tésztametélteket a lisztezett deszkán darabonként sodorjuk nudli formájúra. Forró sós vízben főzzük meg, öblítsük le, a főtt nudlikat szórjuk pirított zsemlemorzsára vagy dinsztelt káposztára, és óvatosan keverjük össze. Ha szívesebben esszük őrölt mákkal, akkor kevesebb olajba tegyük a nudlikat. A zsemlemorzsás nudlikat ehetjük sósan, vagy édesen valamilyen zamatos, kissé folyékony lekvárral. A mákos nudlira csurgathatunk egy kis mézet, vagy csokoládémártást. A dinsztelt káposztánál pedig pontosan úgy járjunk el, mint a káposztás tésztánál illetve cvekedlinél. A nudlikat adhatjuk szaftos ételekhez is, ebben az esetben hagyjuk meztelenül a tésztát.
(A címben szereplő angyalok ujjai receptje az Indiai harapnivalók c. írásomban olvasható.)
Kommentek
archivált tartalomRosta Erzsébet #2
Drága barátnőm!
2016-12-13 17:38:15Kissé megkésve ugyan, jó étvágyat kívánok.
Puszi: Erzsébet
szegfű Ildikó #1
Drága Barátnőm!
2016-12-13 12:27:13Reggel elaludtam csak most kezdek ebédet készíteni, de eddig itt ültem és nagy örömömre megtaláltalak.
Most viszont elmegyek egy kis angyalbögyöröt készíteni ebédre.
Köszönöm az ötletet. Ildikó