A+ A A-

Álfasírt-féleségek

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A fasírozott jelentése, elnevezése számomra nem teljesen világos. A szó eredetét már kinyomoztam, miszerint a fasírt német szó, de a fasíroz, vagyis „a húst vagdal” már francia eredetű német kifejezés. A fasírt magyarra fordítva vagdalt húst jelöl, ami elég furcsa, mert a fasírtba való húst nem vagdalják, hanem darálják. De az is lehet, hogy túlságosan szőrszálhasogató vagyok, mert a többi hozzávalót valóban összevágják, felaprítják.

Hogy tovább gombolyítsam a fonalat, most nem az igazi, húsból készült fasírozottakat kívánom propagálni, hanem a halból és a zöldségfélékből, valamint a hüvelyesekből formálható pogácsák elkészítését kínálom fogyasztásra, elsősorban a halat evőknek és a vegetáriánusoknak. Ezeket a finomságokat neveztem el önkényesen hamis fasírtoknak.

A húsos fasírozottak mindegyike szinte egy kaptafára készül. A darált húshoz beáztatott, majd kicsavart kenyeret vagy zsemlét, felvert egész tojásokat, apróra vágott hagymát, péppé tört fokhagymát adnak, ízesítik borssal, paprikával, sóval és felaprózott petrezselyemmel. Alaposan összegyúrják, s a masszából formált pogácsákat meghempergetik zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütik. A vagdalt massza egészben is megsüthető, ilyenkor a közepükben - mielőtt a sütőbe tennék - főtt tojásokat rejtenek el. Az így elkészített fasírtnak Stefánia vagdalt a neve.

De érdemes megpróbálkozni az álfasírozottakkal is, nagyon finomak készíthetők kínai kelből, kelkáposztából, karfiolból, gombából, lencséből, csicseriborsóból, sárgarépából, szardíniából és tonhalból. A halas fasírtmasszából ugyancsak alkothatunk Stefánia vagdaltat. Az egybesült fasírtok akkor sültek meg, ha a sütővillát beleszúrva nem szivárog belőlük a nedv. Fasírtokat adhatunk feltétként főzelékekre, köret mellé, tehetünk hidegtálakra és szendvicsekre is.


Álfasírt és a hozzávalókLencse vagy sárgaborsó fasírt

50 dkg lencsét vagy sárgaborsót előző este beáztatunk, majd puhára főzzük és átpasszírozzuk. Két felvert tojást, apróra vágott vöröshagymát, összezúzott fokhagymát, petrezselymet, sót, borsot, pirospaprikát és 4-5 kanál prézlit adunk hozzá, és jól eldolgozzuk. Kiolajozott, zsemlemorzsával meghintett sütőformában kisütjük. De készíthetünk belőle pogácsa formájú fasírtokat is, amiket forró olajban kell kisütni.


Csicseriborsó fasírt

Hasonlóan készül, mint a lencse vagy sárgaborsó fasírt.


Csicseriborsó falafel

Ugyancsak fasírt, elkészítése a Kuszkusz és falafel c. írásnál található.


Kelkáposzta fasírt

50 dkg kelkáposztát és egy fej vöröshagymát apróra vágunk, és kevés olajon megdinszteljük. Ha kihűlt, hozzáadunk két áztatott, kicsavart zsemlét vagy néhány kanál zsemlemorzsát, 2-3 tojást, 15 dkg reszelt sajtot, fokhagymapépet, borsot, majoránnát, és egy kevés sót. Az egészet jól összedolgozzuk, a masszából lapos pogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Kelvagdalt gombásan

50 dkg kelkáposzta, 2 tojás, 20 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt, két gerezd fokhagymapép, 5 púpozott kanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, só és fűszerek ízlés szerint, nagyon jó hozzá a majoránna

Sós vízben megfőzzük a kelkáposzta leveleit, majd alaposan leszűrjük, és nagyon finomra vágjuk. Az apró vagdalt gombát összekeverjük valamennyi hozzávalóval, majd a masszából lapos pogácsákat készítünk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Gomba fasírt

40 dkg gombát apróra vágunk, és kevés olajon megdinsztelünk. Ha kihűlt, hozzáadunk 2 darab megáztatott és kicsavart zsemlét, 2 felvert tojást, őrölt borsot, összevágott hagymát és petrezselymet, fokhagymapépet, valamint egy kevés sót. Összekeverjük, a masszába belereszelhetünk 15 dkg sajtot. Pogácsákat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.


Krumplis fasírt

50 dkg nyers krumplit lereszelünk, két beáztatott zsemlét kicsavarunk, két tojást adunk hozzá, fokhagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, kevés prézlit szórunk rá. Jól összegyúrva gömbölyű labdákat formálunk, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatva kisütjük.


Karfiol fasírt

Ugyanúgy készül, mint a kelkáposzta fasírt, csak zsemle helyett puffasztott rizst és pár kanál lisztet adok.


Tonhalas fasírt

Két aprított tonhal konzervhez, három beáztatott és kicsavart zsemlét adok, valamint három tojást, összevágott vöröshagymát, fokhagymapépet, petrezselymet, borsot, sót. Az egészet összegyúrom, és a belőle alkotott pogácsaformákat megforgatom zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütöm.

(A tonhalkonzervről csak az olaj egy részét öntöm le, mert ha meghagyok egy kis olajat, szaftosabb lesz a fasírt.)


Szardíniás fasírt

Ugyanúgy készül, mint a tonhalas, de tonhal helyett szardíniából. A szardíniáról, a felhasználás előtt ugyancsak leöntöm az olaj felét.

Hozzászólások  

0 #1 Szegfû Ildikó 2009-02-23 12:34
Erzsébet!
Mindig gondban voltam, ha megvettem egy fej kelkáposztát, mert a fõzeléket több napig ettem, Soha nem gondoltam arra, hogy mást is csináljak belõle, de ez a fasírt ötlet nagyon tetszik. Kipróbálom. Egy kis krumplipürével nagyon finom étel lesz.
Idézet

További olvasnivaló

Agra és a Tádzs Mahal

Nem tudjuk mire vélni, tán elfeledkeztek rólunk, idestova egy órája, egyre tétovábban toporgunk az Akbar Hotel előtt. Az kizárt, hogy elmentek volna, hisz a megbeszélt időnél jóval előbb érkeztünk...

Folytatás...

Törölközős gyakorlatok

Törölköző húzása felfelé ...

Folytatás...

A kéz és az agy közötti kapcsolat

Az ember kezei nemcsak a munkavégzés szervei, hanem hasznos eszközök az érzelmek, érzések kifejezésére is. Az összes földi élőlény közül csak az embernek és a majomnak van ujjlenyomata és csak...

Folytatás...

Recepciós kézelemzése

Az arányos, kiegyensúlyozott kezeken a középső ujj nagyjából azonos hosszúságú a tenyérrel. A kézikönyvek szerint ez az ideális kézforma, mert tökéletes egyensúlyt mutat a fizikai és a szellemi erők között...

Folytatás...

Megbolondult a természet, vagy a vénas…

Október vége felé járunk, az évszaknak megfelelően reggelenként későn pirkad, este pedig gyorsan sötétedik. A fákon már több a színjátszó, sárga, vörös, barnára színezett levél, mint a zöld. Arborétumszerű kertünkben...

Folytatás...

A nő fiziognómiája

  Hagyományos indiai karakterolvasás és jövendölés a nő külső jegyei: testalkata, arcának és a testrészeinek jellemzői alapján   Ahogyan a természet törvényei szerint, az asszony temperamentuma és habitusa személyenként változik, ugyanez igaz a...

Folytatás...