A lexikon meghatározása szerint a pikkelytelen, bajuszos harcsa, melyet más néven leső harcsának is hívnak, a harcsafélékhez tartozik. Ha viszont a harcsaalakúak rendjéhez lapozok, akkor már nehezen ismerem ki magam, mert nagyon sok halfélét sorolnak fel itt. Például a harcsák mellett idetartoznak a pontylazacok, a pontyok és a csellék is. Azt mondják, hogy a ma ismert harcsaalakúak rendjében kb. 2500 faj található, s ezek nagyjából 30 családba sorolhatók. Akadnak köztük tengerlakók (ők elsősorban trópusi vidékek part menti vizeit kedvelik), ám a legtöbbjük édesvízben él. Szinte a világ valamennyi táján megtalálhatók, legyen az folyó, sebes vizű patak, nyugodt víztükrű állóvíz.
Most azonban csupán a harcsákról, közülük is csak egyikükről, az afrikai harcsáról, egyik kedvenc halunkról kívánok írni. De mielőtt e hal finomságát dicsérném, vagy változatos felhasználásába kezdenék, felsorolok néhány érdekes harcsa elnevezést és néhány harcsa tulajdonságot, ugyanis a törpeharcsákkal szemben - melyek hossza nem több mint 4-5 cm - a nagy testű harcsák 4-5 méteresre is megnőhetnek, a súlyuk pedig a 300 kg-ot is elérheti. De léteznek, olyan pici harcsák, melyek kizárólag csak akváriumokba valók. Vannak átlátszó testű üvegharcsák és Dél-Amerikában lapított fejű, bendzsó formájúakkal is találkozhatunk. Az ugyancsak dél-amerikai parazita harcsa szívesen fészkeli be magát a fürdőzők húgycsövébe, gyulladást okozva, az Amazonasban úszkáló, páncélos, beszélő harcsa speciális morgó hangot ad ki, az afrikai elektromos harcsa áramot termel, de ismernek háton úszó és sétáló harcsákat is, amelyek állítólag a szárazföldön is képesek mozogni. E hosszú bevezető után most már ideje, hogy a lényegre térjek.
Édesapám kedvelte a törpe harcsát, ezért időnként ettünk ebből a kis bajuszos, pikkelytelen halból, amit édesanyám többnyire megsütött, de néha harcsapörköltet is készített belőle. Később eltűntek a szemem elől ezek a törpe halak, bevallom nem is keresgéltem utánuk. Egy idő múlva azonban felfedeztem a jóval nagyobb testű afrikai harcsát, s miután kipróbáltam, hűen kitartok mellette, mert sokféle ételt kreálhatok belőle, olyanokat, melyeket ezt megelőzően, disznóhúsból készíthettem el. Az afrikai harcsában eddig nem csalódtam, mert a családom még soha nem finnyázta, mindig jóízűen fogyasztotta el, bármilyen változatban is adtam asztalra.
Harcsapaprikás
1 kg harcsa filé, 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, pirospaprika, késhegynyi őrölt bors, darált kömény, majoránna, 2 dl tejföl, liszt, só
A harcsafilét kétujjnyi szeletekre vagy kockákra vágom, besózom és félreteszem. Az apróra vágott vöröshagymát olajon kissé megdinsztelem, pirospaprikával és kevés sóval meghintem, valamint rászórom a fűszereket, s felöntöm annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Addig főzöm, míg szafttá sűrűsödik, ezután beleteszem a besózott harcsaszeleteket. Ha kell, kevés vizet öntök rá. Miután megpuhult a hal (ehhez 15-20 perc szükséges), lisztes tejföllel behabarom. Vigyázzunk, nehogy csomós legyen a habarék. Kifőtt tésztát, makarónit, spagettit adhatunk mellé. Ha kedvünk van, nagyon finom galuskával, de a rizs köret is megteszi.
Rántott harcsa
1 kg harcsafilé, 2 felvert tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, tartármártás, pár szelet vagy gerezd citrom
A harcsafilét féltenyérnyi szeletekre vágjuk, besózzuk. Lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük. Petrezselymes, vajas krumplit és tartármártást adunk mellé. A tartármártáshoz - ha nem akarunk bajlódni a majonézkészítéssel - adjunk egy-két evőkanálnyit a tubusos, vagy flakonos majonézből, ezen kívül tejföl, só, cukor, kevés mustár és őrölt bors, valamint kb. fél dl. bor kell hozzá. Jól keverjük el az egészet, és szószkiöntőben tegyük az asztalra.
Rántott harcsa és cukkini, karamellizált sárgarépával és joghurtos, epres mazsolával
1 kg harcsafilé, 1 bébi cukkini, 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, 3 nagy sárgarépa, 2 dl natúr joghurt, 2 evőkanál eperdzsem, 10 dkg mazsola
A szeletekre vágott, besózott afrikaiharcsa-filét és a felkarikázott bébi cukkinit bepanírozom, és forró olajban kirántom. Közben a karikákra szelt, besózott sárgarépát kevés vízen és olajon megdinsztelem, majd megszórom petrezselyemzölddel, és egy mokkáskanálnyi cukorral karamellizálom. Az előzőleg beáztatott mazsolát az eperdzsemmel elegyített natúr joghurtban elkeverem, és legalább egy-két óráig hideg helyen pihentetem.
Harcsaszeletek sütve, savanyúkáposzta-salátával
1 kg filézett harcsát, háromujjnyi szeletekre vágunk, besózzuk, majd állni hagyjuk. Lisztet összekeverünk fűszerpaprikával, amelyben a besózott halszeleteket megforgatjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.
A sült halak mellé krumplipürét és savanyúkáposzta-salátát adjunk. A savanyú káposztát locsoljuk meg egy kis olíva olajjal, szórjunk rá kevés őrölt borsot, ízlés szerint. (Ha nagyon savanyú a káposzta, adhatunk hozzá egy kis porcukrot, de finomabb nélküle.) Mielőtt szervíroznánk, jól keverjük jól össze.