A+ A A-

Afrikai-harcsa halászlé, málnás csokoládékrém és barackmagos csókocskák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Azok az olvasóim, akik szívesen látogatnak el receptjeimhez, tippet keresve ahhoz, mit főzzenek, süssenek, már tudják, hogy az egyik kedvelt halunk az afrikai harcsa. A mélyhűtőmben mindig van harcsa, arra várva, hogy elkészítsem. Múltkor a halvásárláskor a harcsafilék mellé sikerült vennünk haltejet és ikrákat is. Noha az utóbbiból közel háromszor annyit kaptunk, mint a haltejből, de így is jóízű lett a harcsás halászlevem. Ráadásul egyszerű módszerrel még nem készítettem halászlét. Érdemes kipróbálni. A leves után édesség Afrikai-harcsa halászlé, ikrával és haltejjelkövetkezett: a csokoládés-málnás krém, amihez ropogós sárgabarackmagos csókocskák dukáltak.


Afrikai-harcsa halászlé, haltejjel és ikrákkal

A kb. 1 kg-os nyúzott harcsafilét megmostam, leitattam papírral és egyenlő szeleteket vágtam belőle. A harcsa felét lekockáztam, és a szeletekkel együtt besóztam. Egy nagy fej apróra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pároltam, megszórtam piros paprikával és sóval, ezután beletettem a kockára vágott haldarabkákat, és vízzel feltöltve hagytam főni egészen forrásig. Közben az ikrákat és a haltejet alaposan megmostam és besóztam. A félkész halleves passzírozásával nem kínlódtam, helyette a megpuhult hagymás halkockákat összeturmixszoltam. Ezután a levesbe kerültek a halszeletek valamint a haltej és az ikrák, és lassú forrással - kb. 15 perc alatt - készre főztem a halászlét. A hallé mellé odakészítettem pár szelet kenyeret, és - ami ilyenkor elmaradhatatlan - a csípős paprikával töltött „házi malmunkat”.


Málnás csokoládékrémCsokoládés-málnás krém

A csokoládés Mascarpone krémről a Húsvéti asztal című cikkemnél már írtam, de azok számára, akik nem szeretnek keresgélni, megismétlem az elkészítését.

4 személy részére 1 doboz, 25 dkg Mascarpone sajtkrémet simára kevertem 2 evőkanál keserű kakaóporral és 3 púpozott evőkanál neszkakaóval. (Ha sűrű lenne a krém, egy kevés tejjel lehet hígítani.) A csokoládékrémet testvériesen elosztottam fagylaltkelyhekbe, erre jött a málna krém. Ehhez 20 dkg málnát kézzel összepréseltem, tettem hozzá kristálycukrot és addig kavargattam, amíg a cukor felolvadt. A málnás öntet a csokoládékrémre került, majd mindegyik krémporció tetejét egy szem málnával díszítettem.


Sárgabarackmagos csókocskák

A Karácsonyi csókok című írásomnál már jó néhány puszedlit ajánlottam: kávésat, mogyoróst, mandulást, valamint az özvegyi- és gyermekcsókokat. A kókuszos édességeknél pedig a Barackmagos csókocskák(Amarettini)kókuszcsók elkészítését olvashatják el. Ezeket kívánom most kiegészíteni a sárgabarackmagos csókocskákkal. A kicsinyítő képzőt az indokolja, hogy a puszedlik közül ez a legkisebb.

4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral együtt verjünk fel kemény állagú habbá. Adjunk hozzá 30 dkg finomra darált sárgabarackmagot. Óvatosan keverjük bele a felvert habba. Pár csepp citromlével is ízesíthetjük. Egészen kicsi kupacokat tegyünk a kikent tepsire. A sütőben 150 fokon csak szárítsuk a csókocskákat, amik kb. 15 perc alatt elkészülnek.

Aki a nyári melegben nem szívesen sütöget, annak ajánlom a képen látható zacskónyi aprócska Amarettini. Nagyon finom ropogtatnivaló édesség. Ropogós, de a szájban mégis szinte elolvad.

További olvasnivaló

Karácsonyi ajándékozás

A világon mindenütt elsősorban a gyerekek várják izgatottan a karácsonyt, mert ekkor megajándékozzák őket. Az ajándékokat hozhatja Télapó, Karácsonyapó, Jézuska, jószívű boszorkány vagy egy kis manó. Az angol gyerekeknek a Karácsonyapó...

Folytatás...

A leghatékonyabb diéta - Igyunk vizet, n…

Eddig azt hittem, aki fogyni akar, annak nem kell mást csinálnia, mint kevesebb és kalóriaszegényebb ételeket ennie, mint azelőtt, persze ha már túlsúlyos, elhízott az ember, nem árt a kemény...

Folytatás...

Savképző jin és lúgosító jang ételek

  A szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége, és ezért aztán mindent elkövet annak érdekében, hogy optimális szinten tartsa testünk kémhatását. Én is megteszek mindent, a sav-bázis egyensúlyomért, ám az évszakváltások...

Folytatás...

Tizennégy, a katolikus egyház védőszentj…

A nagyobb számok mélyebb jelentéséről olykor úgy szerezhetünk információt, ha az osztóit - jelen esetben a kettőt és a hetet - vesszük szemügyre. A kettő feminin szám, jellemzője, hogy egyensúlyra...

Folytatás...

Szemölcsök VI. - Kúrálásuk állattal, növ…

Állati, növényi, ásványi eredetű gyógymódok Mivel a legtöbb esetben a szemölcs nem egy kellemes látvány, kézenfekvő elképzelés volt, hogy valamilyen undort keltő, büdös szert használjanak a kezelésükre, vagy az eltávolításukra. A...

Folytatás...

Május

A hónap elnevezése feltehetően a régi rómaiaktól származik, akik a föld termését oltalmazó Maia istennőnek május elsején áldozatot mutattak be. A briteknél egykoron „thrimilce” néven szerepelt e hónap a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?