Rosta Erzsébet weboldala

 


Azok az olvasóim, akik szívesen látogatnak el receptjeimhez, tippet keresve ahhoz, mit főzzenek, süssenek, már tudják, hogy az egyik kedvelt halunk az afrikai harcsa. A mélyhűtőmben mindig van harcsa, arra várva, hogy elkészítsem. Múltkor a halvásárláskor a harcsafilék mellé sikerült vennünk haltejet és ikrákat is. Noha az utóbbiból közel háromszor annyit kaptunk, mint a haltejből, de így is jóízű lett a harcsás halászlevem. Ráadásul egyszerű módszerrel még nem készítettem halászlét. Érdemes kipróbálni. A leves után édesség Afrikai-harcsa halászlé, ikrával és haltejjelkövetkezett: a csokoládés-málnás krém, amihez ropogós sárgabarackmagos csókocskák dukáltak.


Afrikai-harcsa halászlé, haltejjel és ikrákkal

A kb. 1 kg-os nyúzott harcsafilét megmostam, leitattam papírral és egyenlő szeleteket vágtam belőle. A harcsa felét lekockáztam, és a szeletekkel együtt besóztam. Egy nagy fej apróra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pároltam, megszórtam piros paprikával és sóval, ezután beletettem a kockára vágott haldarabkákat, és vízzel feltöltve hagytam főni egészen forrásig. Közben az ikrákat és a haltejet alaposan megmostam és besóztam. A félkész halleves passzírozásával nem kínlódtam, helyette a megpuhult hagymás halkockákat összeturmixszoltam. Ezután a levesbe kerültek a halszeletek valamint a haltej és az ikrák, és lassú forrással - kb. 15 perc alatt - készre főztem a halászlét. A hallé mellé odakészítettem pár szelet kenyeret, és - ami ilyenkor elmaradhatatlan - a csípős paprikával töltött „házi malmunkat”.


Málnás csokoládékrémCsokoládés-málnás krém

A csokoládés Mascarpone krémről a Húsvéti asztal című cikkemnél már írtam, de azok számára, akik nem szeretnek keresgélni, megismétlem az elkészítését.

4 személy részére 1 doboz, 25 dkg Mascarpone sajtkrémet simára kevertem 2 evőkanál keserű kakaóporral és 3 púpozott evőkanál neszkakaóval. (Ha sűrű lenne a krém, egy kevés tejjel lehet hígítani.) A csokoládékrémet testvériesen elosztottam fagylaltkelyhekbe, erre jött a málna krém. Ehhez 20 dkg málnát kézzel összepréseltem, tettem hozzá kristálycukrot és addig kavargattam, amíg a cukor felolvadt. A málnás öntet a csokoládékrémre került, majd mindegyik krémporció tetejét egy szem málnával díszítettem.


Sárgabarackmagos csókocskák

A Karácsonyi csókok című írásomnál már jó néhány puszedlit ajánlottam: kávésat, mogyoróst, mandulást, valamint az özvegyi- és gyermekcsókokat. A kókuszos édességeknél pedig a Barackmagos csókocskák(Amarettini)kókuszcsók elkészítését olvashatják el. Ezeket kívánom most kiegészíteni a sárgabarackmagos csókocskákkal. A kicsinyítő képzőt az indokolja, hogy a puszedlik közül ez a legkisebb.

4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral együtt verjünk fel kemény állagú habbá. Adjunk hozzá 30 dkg finomra darált sárgabarackmagot. Óvatosan keverjük bele a felvert habba. Pár csepp citromlével is ízesíthetjük. Egészen kicsi kupacokat tegyünk a kikent tepsire. A sütőben 150 fokon csak szárítsuk a csókocskákat, amik kb. 15 perc alatt elkészülnek.

Aki a nyári melegben nem szívesen sütöget, annak ajánlom a képen látható zacskónyi aprócska Amarettini. Nagyon finom ropogtatnivaló édesség. Ropogós, de a szájban mégis szinte elolvad.