A+ A A-

Afrikai-harcsa halászlé, málnás csokoládékrém és barackmagos csókocskák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Azok az olvasóim, akik szívesen látogatnak el receptjeimhez, tippet keresve ahhoz, mit főzzenek, süssenek, már tudják, hogy az egyik kedvelt halunk az afrikai harcsa. A mélyhűtőmben mindig van harcsa, arra várva, hogy elkészítsem. Múltkor a halvásárláskor a harcsafilék mellé sikerült vennünk haltejet és ikrákat is. Noha az utóbbiból közel háromszor annyit kaptunk, mint a haltejből, de így is jóízű lett a harcsás halászlevem. Ráadásul egyszerű módszerrel még nem készítettem halászlét. Érdemes kipróbálni. A leves után édesség Afrikai-harcsa halászlé, ikrával és haltejjelkövetkezett: a csokoládés-málnás krém, amihez ropogós sárgabarackmagos csókocskák dukáltak.


Afrikai-harcsa halászlé, haltejjel és ikrákkal

A kb. 1 kg-os nyúzott harcsafilét megmostam, leitattam papírral és egyenlő szeleteket vágtam belőle. A harcsa felét lekockáztam, és a szeletekkel együtt besóztam. Egy nagy fej apróra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pároltam, megszórtam piros paprikával és sóval, ezután beletettem a kockára vágott haldarabkákat, és vízzel feltöltve hagytam főni egészen forrásig. Közben az ikrákat és a haltejet alaposan megmostam és besóztam. A félkész halleves passzírozásával nem kínlódtam, helyette a megpuhult hagymás halkockákat összeturmixszoltam. Ezután a levesbe kerültek a halszeletek valamint a haltej és az ikrák, és lassú forrással - kb. 15 perc alatt - készre főztem a halászlét. A hallé mellé odakészítettem pár szelet kenyeret, és - ami ilyenkor elmaradhatatlan - a csípős paprikával töltött „házi malmunkat”.


Málnás csokoládékrémCsokoládés-málnás krém

A csokoládés Mascarpone krémről a Húsvéti asztal című cikkemnél már írtam, de azok számára, akik nem szeretnek keresgélni, megismétlem az elkészítését.

4 személy részére 1 doboz, 25 dkg Mascarpone sajtkrémet simára kevertem 2 evőkanál keserű kakaóporral és 3 púpozott evőkanál neszkakaóval. (Ha sűrű lenne a krém, egy kevés tejjel lehet hígítani.) A csokoládékrémet testvériesen elosztottam fagylaltkelyhekbe, erre jött a málna krém. Ehhez 20 dkg málnát kézzel összepréseltem, tettem hozzá kristálycukrot és addig kavargattam, amíg a cukor felolvadt. A málnás öntet a csokoládékrémre került, majd mindegyik krémporció tetejét egy szem málnával díszítettem.


Sárgabarackmagos csókocskák

A Karácsonyi csókok című írásomnál már jó néhány puszedlit ajánlottam: kávésat, mogyoróst, mandulást, valamint az özvegyi- és gyermekcsókokat. A kókuszos édességeknél pedig a Barackmagos csókocskák(Amarettini)kókuszcsók elkészítését olvashatják el. Ezeket kívánom most kiegészíteni a sárgabarackmagos csókocskákkal. A kicsinyítő képzőt az indokolja, hogy a puszedlik közül ez a legkisebb.

4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral együtt verjünk fel kemény állagú habbá. Adjunk hozzá 30 dkg finomra darált sárgabarackmagot. Óvatosan keverjük bele a felvert habba. Pár csepp citromlével is ízesíthetjük. Egészen kicsi kupacokat tegyünk a kikent tepsire. A sütőben 150 fokon csak szárítsuk a csókocskákat, amik kb. 15 perc alatt elkészülnek.

Aki a nyári melegben nem szívesen sütöget, annak ajánlom a képen látható zacskónyi aprócska Amarettini. Nagyon finom ropogtatnivaló édesség. Ropogós, de a szájban mégis szinte elolvad.

További olvasnivaló

Pakisztán - Légyszaros csempésztanya

  Taftánban az Immigration Office zárva, valamennyi tisztviselő a nemrég érkezett sivatagi vonatnál tüsténkedik. Nagy eseménynek számít a hetente egy-két alkalommal befutó szerelvény. Ilyenkor az Irán felé tartóké az elsőbbség. A...

Folytatás...

Piroska kézelemzése

Sajnos pont fordítva kaptam a képeket, mint ahogyan kértem, a kézfejéről nem széttárt, hanem lazán szétnyitott ujjúakat, a tenyér felől pedig nem összezárt ujjú fotókat. És a körmökről is...

Folytatás...

Valéria kézelemzése

  Pont olyan képeket küldött, mint amilyeneket kérem, sőt ráadásként ez az első alkalom, hogy ökölbe zárt fotókat is kaptam. Rendhagyó módon ezzel kezdeném a kézelemzést. A karaktertípus megállapításának az egyik...

Folytatás...

Papillák

A bőr irhájának felszínéből millió számra dudorodnak ki a mikroszkopikus nagyságú dombocskák, csapocskák, az ún. papillák. A papillák sok véreret, érzőideget tartalmaznak, ennek következtében alkalmasak a különböző ingerek (nyomás...

Folytatás...

Csuklás

A csuklás, vagyis a rekeszizom ismétlődő görcsös összerándulása, melyet az eközben összeszűkülő hangrésen át a tüdőbe áramló levegő jellegzetes zöreje kísér, nem tekinthető betegségnek, és általában a jelenség magától...

Folytatás...

Az egyszerű és az összetett számok haszn…

A numerológiában a születésszám használata terjedt el leginkább. Kiszámítása egyszerű, meghatározásához elegendő a születési dátum napjának az ismerete, az év és a hónap száma nem bír különösebb jelentőséggel. Ha valaki...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?