A+ A A-

A zsírégető ananász

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Félbevágott ananászŐshazája feltehetően Paraguay, Európába 1493-ban Kolumbusz Kristóf hozta magával. Az illatos, lédús gyümölcsöt az indiánok nemcsak kellemes ízéért kedvelik, régóta használják élénkítő, vizelethajtó, emésztést segítő, méregtelenítő, tisztító hatása miatt is, sőt a nemi erő fokozására napi egy pohárra való mézzel kevert, csilivel ízesített ananászlét isznak. A bennszülöttek szívesen kortyolgatják az ananászból készített bort. Várandós nők pedig, ha a nem kívánt gyerektől meg akartak szabadulni, éretlen ananászt ettek, abban a hitben, hogy ez vetélést idéz elő. A halászok, ha nincs megfelelő fogásuk, csaliként a halaknak, ananászt használnak. Az észak-amerikai New Englandban 200-300 éve a jómód jelképe volt az ananász, ezért található még manapság is sok ilyen formájú kopogtató ebben az államban.  Pár sorban a „Csalo! Csalo!” című indiai útikönyvünkben is főszerepet kap az ananász. A Gangesz völgyében Dardzsiling felé tartottunk, a késő délelőtti órákban Dalkholánál léptük át Bihar állam határát. A forróságtól és fáradtságtól már lankadt figyelmünk, amikor megpillantottuk az ananászültetvényeket. A látványtól szinte felfrissültünk, hisz ilyet akkor láttunk először. Az egyenes sorokban gondosan ültetett ananászok levélrózsái a világtájak felé mutattak. Az út mentén és a falvakban mindenütt hatalmas kupacokban magasodtak a lédús gyümölcsök. Pár rúpiáért vettünk két csecsemőfej nagyságút, s egy lombos fa alá állva faltuk tele magunkat. A rövid pengéjű bicskával elég problémás volt az ananász megpucolása, ráadásul a párom kínlódását legalább tíz kicsi bengáli figyelte, mintha csak azt várták volna, mikor vágja el vagy le valamelyik ujját. A maradék ananászt zárt dobozba tettük, ám a gyümölcs leve a nagy melegben gyorsan megerjedt, és Sziliguriba érve langyos murciként ihattuk meg. Hollywoodban népszerű fogyókúra kelléke e gyümölcs, mint mondják, 5 nap alatt 3 kg-t lehet tőle fogyni. A fogyókúrázó a friss ananászt nyakló nélkül fogyaszthatja, mellé kizárólag fehérjedús ételt ehet, semmi szénhidrátot és zsiradékot. A gyümölcsben lévő bromélia enzim segíti az emésztést, s ha a friss, könnyű ananászból valaki 15 dkg-ot megeszik, akkor mindössze 48 kalóriát fogyasztott.

Az ananász fontos tartozéka a keleti konyhának különösen kedveltek az ún. polinéziai ananászos zöldségek, halak, húsok és rizsételek, de az ázsiaiak is remek ananászos fogásokat készítenek. Az USA-ban és Európában főleg édességként, sütemények töltelékeként, fagylaltként, flanként, krémként fogyasztják.

Ananász gyümölcsKészülnek belőle koktélok, turmixok, finom ital a brazil ananász vörös borral, és az indiai ananász puncs. Ananásszal készíthetünk pirítóst, pár szelet szendvicskenyeret megvajazunk, vajban megsütjük az ananászkarikákat, mindegyik kenyérre ráhelyezünk egy szelet ananászt, és ráborítunk egy-egy szelet sajtot. Forró sütőbe tesszük kb. 5 percre. Különböző salátákhoz jól illik, például szeletelt fehér káposzta és póréhagyma együtteséhez kockára vágott (konzerv) ananászt adunk, olíva olajjal, citromlével, sóval, törött fehérborssal ízesítjük esetleg késhegynyi cukrot adunk hozzá. Az amerikai ananászsalátához kell csíkokra vágott marinált paprika, gyöngyhagyma, kockára vágott ananász, az egészet összekeverjük tartármártással és salátalevélen tálaljuk. Süteményként a flambírozott ananász úgy készül, mint a flambírozott banán, a bundás ananásznak is hasonló az elkészítési módja, mint a palacsintatésztában kisütött banánnak.


Kínai ananászos nyelvhal

50-60 dkg nyelvhal filé (helyette naphal vagy aranykeszeg), 1 doboz kockára vágott ananász, 3 szál újhagyma vagy egy fej lilahagyma (lehet póré vagy vöröshagyma is) felkarikázva, 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő esetleg kukoricaliszt, 2 szeletekre vágott paradicsom vagy 1-2 evőkanál paradicsompüré, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt bors és só, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál méz, a sütéshez olaj

A megtisztított halat belisztezzük, forró olajban megsütjük, és melegen tartjuk. A megmaradt olajban, erős tűzön, 1-2 percig, pirítsuk meg a levétől lecsöpögtetett ananászt és az összezúzott fokhagymát. Tegyük bele a paradicsomot, a hagymát, a gyömbért, a sót és a borsot, öntsük hozzá a mézzel elkevert szójamártást. Alaposan keverjük össze, és 5-6 percig főzzük-süssük, majd fokozatosan öntsük fel az ananászlében simára elkevert liszttel. Sűrítsük be, és a mártást a halra öntve forrón tálaljuk. Rizs illik hozzá.


Amerikai fényezett lazac

2 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál méz vagy cukor, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 2 teáskanál whisky vagy konyak, olíva olaj, 4 db (egyenként 15-20 dkg-os) lazacfilé szelet, só, frissen őrölt fekete bors, 1 doboz kockára vágott ananász

A szójaszószt és a cukrot forraljuk fel, adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a whiskyt vagy konyakot majd 5 percig lassú tűzön főzzük. Ízesítsük a halszeleteket sóval és borssal. Forró olívaolajban a lazacok egyik oldalát pirosra sütjük, majd megfordítjuk, és mindegyik szeletre teszünk egy-egy evőkanál ananászt. Fedő nélkül addig süssük, amíg a lazacszeletek megpirulnak, és érintésre kissé kemények lesznek. Szervírozás előtt locsoljuk meg a lazacszeleteket a fűszeres, mézes szójaszósszal.

Cajun fűszeres tilápia ananászos mártással

1 evőkanál cajun fűszerkeverék (oregano, só, őrölt pirospaprika, bors, mustármag, köménymag valamint kakukkfű keveréke), 4 szelet (egyenként 15-20 dkg-os) tilápia filé, 2 evőkanál olaj a sütéshez, 2 csésze kockára vágott  nyers ananász, 1 közepes nagyságú vöröshagyma és 2 közepes paradicsom  kockára vágva, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem, 1 kis csili paprika apróra vágva, 1 citrom négy részre osztva

Az összekevert cajun fűszerkeverékkel szórjuk meg a halfiléket. Forrósítsuk meg az olaját és tegyük a tilápia filéket a serpenyőbe, mindegyik oldalát süssük kb. 2-3 percig. Egy nagyobb tálban finoman keverjük össze az ananászt, a vöröshagymát, a paradicsomot, a balzsamecetet, a koriandert vagy petrezselymet és a csili paprikát. A halat az ananászkeverékkel tálaljuk. A halszeleteket egy-egy negyed citrommal díszítsük. (Mirelit tilápia vagyis szájköltőhal többfelé kapható. Nagyon finom, érdemes megkóstolni).


Halfilék ananász-pisztácia szósszal

4 szelet 15-20 dkg-os fehér húsú halfilé, 2 csésze natúr  ananászlé,  csipetnyi csilipaprika, 1 csésze sovány natúr joghurt, fél csésze durvára őrölt pisztácia, 1 púpozott evőkanál apróra vágott snidling

Keverjük össze az ananászlevet és a csilipaprikát. Forraljuk fel, és kicsit sűrítsük be, majd öntsük hozzá a joghurtot. Forró olajban kb. 6-10 percig süssük a filéket, míg a halak opálossá nem válnak. Szervírozás előtt langyosítsuk meg az ananász szószt. Tálalás előtt szórjuk be a halszeleteket pisztáciával és a snidlinggel, majd kanalazzuk rájuk a szószt.


Francia ananászos flan

1 kockára vágott ananászkonzerv, 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 3 tojás, 2, 5 dl tej, csomag sütőpor

A lecsöpögtetett ananászt kivajazott jénai tálban elterítjük. A tésztához valókat simára keverjük, a masszát az ananászra öntjük. Forró sütőben kb. fél óráig sütjük. Melegen és hidegen egyaránt finom.


Iráni ananász fagylalttal

Ahány személy, annyi ananászkarika (konzerv), vanília és málnafagylalt, pirított mandula, tejszínhab

Kistányérokra teszünk egy-egy ananászkarikát. Mindegyik tetejére halmozzunk 5-5 gombóc vanília- és málnafagylaltot, feldíszítjük tejszínhabbal és megszórjuk pirított mandulával. (Én rácsurgatok még egy kis csokoládéöntetet. Készen kapható).


Indiai ananász puncs

1 csésze cukor, 1 doboz darabolt ananász konzerv, csésze valódi narancslé, 3 evőkanál citromlé

Keverjük a cukrot az ananász konzerv levébe, melegítsük fel, amíg a cukor felolvad. Hűtsük le. Az ananászt nagyon apró kockákra vágjuk. Keverjük össze a narancs- és a citromlevet, majd adjuk hozzá az ananászdarabkákat, öntsük bele a szirupot. Hűtsük le. Széles szájú poharakban kis gyümölcsvillákkal szolgáljuk fel. Mellé hideg szódát és limonádét adjunk.


Brazil ananászos vörösbor

1 kisebb, friss, érett, megtisztított, kockára vágott ananász, 3 dl édes vörösbor, ízlés szerint porcukor, jégkocka

Az ananászt a borral és a cukorral alaposan elturmixoljuk, majd jól hűtsük be. Fogyasztás előtt alaposan keverjük fel. Jégkockával szervírozzuk.


Ananásztej

2 dl tej, 4 karika apróra vágott ananász, 1/2 dl triple sec, ízlés szerint kevés cukor
Az egészet összeturmixoljuk.

További olvasnivaló

Pipacs, azaz a vadmák

A nálunk kerti máknak nevezett ópium mák e távoli, szegény rokona, elsősorban a gabonatáblák kísérő növénye, a szántók szélén, a parlagokon él. Régebben gyakran eltűnt, amikor felhagytak a...

Folytatás...

A kéz és az agy közötti kapcsolat

Az ember kezei nemcsak a munkavégzés szervei, hanem hasznos eszközök az érzelmek, érzések kifejezésére is. Az összes földi élőlény közül csak az embernek és a majomnak van ujjlenyomata és csak...

Folytatás...

Tizenkettes, az apostolok és a törzsek s…

Amíg a tízes tökéletes számnak minősült, addig a tizenegyes már rossz hatású volt, a tizenkettes pedig titokzatos lett. A tizenkettes az idő három síkjának és a tér négy égtájának...

Folytatás...

A derék

Az emberi test bordák alatti része, vagyis a csípők és a mellkas közötti - deréknak nevezett – terület elsősorban a nők karakteréről, jövőjéről árulkodik.Azt mondják, a kicsi derék rövid életet...

Folytatás...

India - Jövendölnék a jósnak

Mielőtt ismét nyakunkba vennénk Indiát, három kedvenc helyünk közötti pendlizéssel töltjük az időt. A Csanakjára és a Szarodzsini piacra szívesen sétálunk ki gyalogosan, ám a Connaught Place-t a nagy távolság...

Folytatás...

Kéztípusok

A kéz alakját az ujjak formája határozza meg.  Már a középkorban háromféle kéztípust ismertek: az elementárist, a motorikust és a szenzibilist, később négy kéztípust különböztettek meg: a szögletest, a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?