A+ A A-

A tibeti Gyü-sí tanításai a helyes és helytelen táplálkozásról

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A több ezer éves hagyományos tibeti orvoslás eredményeit összefoglaló alapmű, a „Négy Gyökér” (Gyű-sí) - melyet Körösi Csoma Sándor munkásságának köszönhetően ismerhetett meg a nyugati világ - többek hozott részletesen foglalkozik a helyes és a helytelen táplálkozással is. Az alábbiakban ezek közül olvasható néhány megállapítás, jó tanács.

Mindent mértékkel fogyassz! A könnyű ételekből jóllakásig lehet enni, a nehezekből csak feleannyit.

Ha szükségesnél kevesebbet eszünk, csökken az erő, romlik a test színe. A túlevés viszont elégtelen emésztéshez vezet, mely elzárja a test csatornáit, betegséget okozva.

A gyomor fele étellel, egynegyede itallal legyen tele, egynegyede maradjon üresen. Ez az optimális terhelés rendje.

Étkezés után az ivás elmulasztja a szomjúságot.

Ha valakinek gyenge az emésztése és gyomra felfúvódik, evés után forralt vizet kell innia. Ha a test erősen kiszáradt, bort, sört kell inni, ha pedig valaki le akar fogyni, mézes vizet igyék.

Ha evés közben vagy evés előtt iszunk, testünk súlyánál marad vagy fogyás indul meg.

Hozzászólások  

0 #1 Bujáki László 2010-12-15 14:31
Kedves Erzsébet!
Nagyon kedvemre való ez a cikk! Hagymakedvelõk vagyunk mi is. Én minden este egy nagy fej vöröshagymát eszem meg nyeresen. Még anyámtól hallottam azt, hogy régen a tüdõbetegek népi gyógyszere volt és mivel én rengeteget dohányzom hát kipróbáltam. Nagyon bejött, mert elalvás elött érezhetõen kitisztulok a légzõgyakorlata im közben. Különösen ebben a randa téli idõben amikor nagy szüksége van a szervezetnek a vitaminokra és nyomelemekre. Mindig az jut eszembe róla, hogy régen a szántó-vetõknek az egész napos nehéz munkához mennyi energiát adhatott: vöröhagyma-szal onna kenyér.
Idézet

További olvasnivaló

Holdfogyatkozás

Az emberiséget régóta foglalkoztatja az égitestek fogyatkozása, vagyis az a jelenség, amikor valamelyik égitest - egy másik bolygó takarása miatt - egyáltalán nem (teljes fogyatkozás), vagy korongjának csak egy része...

Folytatás...

A sarkak

Bár manapság a puha és sima sarkak ugyancsak hozzátartoznak az ápolt és kulturált megjelenéshez, mivel kevésbé szembetűnő részei a testnek, nem nagyon mozgatták meg a régiek fantáziáját. Az emberi testrészek...

Folytatás...

Sok mindenkinek jó a folsav, még az iszá…

  Miután magam is megtapasztaltam, hogy valóban hasznos a folsav, kíváncsiságom kielégítve, utánanéztem, mit érdemes még róla tudni, és olvasóimmal is megosztani. Mint oly sokszor, elsőként ezúttal is Earl Mindellhez fordultam...

Folytatás...

Íny – tények és hiedelmek

Régen úgy tartották, hogyha a fogínyek látszanak, az a hamisság, csalárdság egyértelmű jele. Afrikában viszont kékes színű ínytől óvtak, azt mondták, akiknek ilyen az ínyük, a harapásuk mérgező. Mások a...

Folytatás...

Az eredeti Mozart-golyó és egyszerű, mag…

Az eredeti Mozart-golyóknak, kizárólag a hozzávalóit vállalom felsorolni, mert az elkészítésükre nem vállalkozom. Túl bonyolultnak tartom megalkotásukat és könnyen lehet, hogy nem járnék sikerrel. Illusztráció céljából inkább vettem pár darabot...

Folytatás...

Mario drágakövei, Siva jéglingamja

Szusszanásnyi időnk sem marad, Husszein az ebédlőasztal felé csalogat. Az ebédnél felszolgált étel most sem szerez különösebb örömet, de éhes gyomrom nem válogat, beéri azzal, ami van. Attila viszont...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?