A+ A A-

A tibeti Gyü-sí tanításai a helyes és helytelen táplálkozásról

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A több ezer éves hagyományos tibeti orvoslás eredményeit összefoglaló alapmű, a „Négy Gyökér” (Gyű-sí) - melyet Körösi Csoma Sándor munkásságának köszönhetően ismerhetett meg a nyugati világ - többek hozott részletesen foglalkozik a helyes és a helytelen táplálkozással is. Az alábbiakban ezek közül olvasható néhány megállapítás, jó tanács.

Mindent mértékkel fogyassz! A könnyű ételekből jóllakásig lehet enni, a nehezekből csak feleannyit.

Ha szükségesnél kevesebbet eszünk, csökken az erő, romlik a test színe. A túlevés viszont elégtelen emésztéshez vezet, mely elzárja a test csatornáit, betegséget okozva.

A gyomor fele étellel, egynegyede itallal legyen tele, egynegyede maradjon üresen. Ez az optimális terhelés rendje.

Étkezés után az ivás elmulasztja a szomjúságot.

Ha valakinek gyenge az emésztése és gyomra felfúvódik, evés után forralt vizet kell innia. Ha a test erősen kiszáradt, bort, sört kell inni, ha pedig valaki le akar fogyni, mézes vizet igyék.

Ha evés közben vagy evés előtt iszunk, testünk súlyánál marad vagy fogyás indul meg.

Hozzászólások  

0 #1 Bujáki László 2010-12-15 14:31
Kedves Erzsébet!
Nagyon kedvemre való ez a cikk! Hagymakedvelõk vagyunk mi is. Én minden este egy nagy fej vöröshagymát eszem meg nyeresen. Még anyámtól hallottam azt, hogy régen a tüdõbetegek népi gyógyszere volt és mivel én rengeteget dohányzom hát kipróbáltam. Nagyon bejött, mert elalvás elött érezhetõen kitisztulok a légzõgyakorlata im közben. Különösen ebben a randa téli idõben amikor nagy szüksége van a szervezetnek a vitaminokra és nyomelemekre. Mindig az jut eszembe róla, hogy régen a szántó-vetõknek az egész napos nehéz munkához mennyi energiát adhatott: vöröhagyma-szal onna kenyér.
Idézet

További olvasnivaló

Orleans szelet, Bécsi kocka, Resztelt és…

A Katalin napi Borzas Kata című írásomban már részletesen írtam az omlós tésztákról, vagyis a linzerekről. Röviden összefoglalva most csak néhány információt adok e tészták elkészítéséhez. A linzer tészták...

Folytatás...

Színek és a karakter

Mindannyiunknak vannak szeretett és nem kedvelt színei. Választásaink és ellenérzéseink személyiségünk jelei, ezért az ember karaktere bizonyos mértékig abból is megítélhető, hogy miként viszonyul a különböző színekhez, vagyis annak...

Folytatás...

A külső kézél

A külső vagy ulnáris kézél a tenyérnek a kisujj felöli szélén levő részét, vagyis a Merkúr-, a nagy Mars- és a Hold-dombokat foglalja magába. Ezek a területek együttesen az ösztönös...

Folytatás...

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

A kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert...

Folytatás...

A könyv megszületésének körülményeiről

1987-et írtunk, amikor hozzáfogtam a könyv megírásához. Persze az ötlet megfogantatásakor még nem konyítottam sem a kézhez, sem a tenyérhez, a jóslást pedig akkor és most is távol tartottam magamtól...

Folytatás...

A hajviselet

A nők és a férfiak mindig nagy gondot fordítottak hajuk ápolására, ékesítésére. Számos kultúrában tiltották a haj levágását, ugyanis úgy vélték, hogy a haj elvesztésével viselőjének ereje is elszáll, gondoljunk...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?