A+ A A-

A szemérmetes spárgatök

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


 SpárgatökOlvasom, hogy a fokhagyma és az olívaolaj szabályozza a koleszterin szintet; a vöröshagyma tisztítja az arcüreget; a snidling és a mogyoróhagyma a szív- és érrendszeri betegségek karbantartója; a kukorica és a fejes saláta segíti az emésztést; a zeller a magas vérnyomás hatásos ellenszere; a paprika mérsékli az asztma, az ízületi gyulladás, az izomláz, a lumbágós panaszok kellemetlenségeit; a padlizsán jótékonyan hat a reumás-, az isiászos fájdalmak, a vese- és epebántalmak esetén; az uborka és a sárgarépa széppé teszi a bort; a káposzta és a spenót zöld levelei védenek a szívinfarktustól; a zöldbab csökkenti a stressz által okozott megterhelést; a paradicsom nemcsak jó hangulatúvá tesz, hanem a kutatók szerint rákmegelőző hatása is jelentős. A listát lehetne még folytatni, azonban az e hónapban kiválasztott zöldségemről, a spárgatök alkotóelemeiről - leszámítva a húsában rejlő némi vasat, foszfort, rezet, cinket, valamint magnéziumban, káliumban gazdag magját - nem találtam semmi említésre méltót.

Élelmiszer szakkönyvekben kutatva rájöttem, hogy a spárgatök bizony nem vidít jókedvre, az arcpakolások között sem szerepel, nincs gyógyító képessége, nem használható sem levertségre, sem kimerültségre, semmiféle nyavalya ellen sem, kivéve a prosztata bántalmakat csökkentő tökmagot. Mindezeken túl ez a "mihaszna" ízetlen, szagtalan, színtelen növény még gazdaságtalan is, merthogy tisztításnál szemétbe hajítjuk egynegyedét.

Mivel kedvelem a tököt, nehezen hittem e kabakos értéktelen voltában. Addig spekuláltam, míg egy "talán igaz, talán nem" elméletet alkottam mentségére, miszerint a spárgatök valószínűleg jellegtelen tulajdonságainak köszönhetően lett remekül alkalmazkodó, befogadó, jól használható nyersanyag. Semlegességének tudható be, hogy olyan ízletes ételek készíthetők belőle mint például a tökfőzelék ahol a domináns íz nem a töké hanem a kaporé, a tejfölé vagy aludttejé, a rántott tökszeleteknél a ropogós panír íze viszi a prímet, a kapros-sajtos sült tök esetében is a kapor és a sajt dominál nem a tök íze, a tökfasírozottban sem a tök érvényesül hanem a hagymáé, a túróé, a petrezselyemé, a tökös-mákos rétesnél a szemérmes tök másodhegedűsként meghúzódik a markáns ízű mák, fahéj, citromhéj, szegfűszeg mögött, s a citromos töklekvárban is kizárólag a citrom íze és illata érvényesül. Nos úgy vélem, hogy a tartózkodó, szemérmetes tök nélkül ezek az ételek nehezen képzelhetők el. Én valószínűleg épp ezért a nélkülözhetetlen szerénységéért kedvelem. A méltatásnál azonban ne felejtsem el, hogy a spárgatök mindezeken túl könnyen emészthető, és ha csak önmagában pl. párolva fogyasztanánk, nem híznánk tőle.


Tökfőzelék

1 kg gyalult spárgatök, 1 kis fej apróra kockára vágott vöröshagyma, 1 vagy 2 db közepes hámozott, felkarikázott paradicsom, olaj, liszt a habaráshoz, 2-3 dl tejföl vagy friss tejből készült aludttej, 1 csokor finomra vágott friss kapor

A meggyalult tököt gyengén besózzuk, kis ideig hagyjuk állni, majd nyomkodjuk ki a sós levet. A kockára vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a héjától megszabadított, felkarikázott paradicsomot, és a tököt. (Ha nem teszünk bele paradicsomot, akkor egy kis citromlevet - ne ecetet!- öntsünk rá, hogy ne főjön szét a tök.) Szórjuk meg a kapor felével. Kevés vízzel főzzük lassan. (Ne tegyünk hozzá őrölt pirospaprikát! a színét a paradicsomtól kapja!) Ha megpuhult habarjuk be a lisztes tejföllel vagy aludttejjel. (Ízesíthetjük csipetnyi cukorral, de én fölöslegesnek tartom.) Tálalás előtt még szórjuk meg, a megmaradt, nagyon apróra vágott friss kaporral.


Rántott tökszeletek

1 kg zsenge tök, 1-2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, olaj

A megtisztított tököt 1/2 cm szeletekre vágjuk és besózzuk, hagyjuk állni. Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatva forró olajban ropogós rózsaszínűre sütjük.
(A zsenge tök héját is felhasználhatjuk. Vágjuk a tökhéjat laskára, pároljuk meg hagymás olajban, szórjunk rá sót és pirospaprikát, majd üssünk rá tojást.)


Kapros-sajtos sült tök (török recept)

1 kg tök, 2 hagyma, 15 dkg fehér sajt, 1 pohár liszt, 4 tojás, 2 csokor összevágott kapor, ½ teáskanál őrölt feketebors, 1 pohár olíva olaj, só

Hámozzuk meg és reszeljük le a tököt, adjuk hozzá a reszelt hagymát, az összevágott kaporlevelet, a tojásokat, a feketeborsot, a reszelt fehér sajtot, sót, 2-3 teáskanál lisztet, majd jól keverjük össze. Forrósítsunk olajat palacsintasütőben, evőkanállal szaggassuk bele a tök keveréket. Süssük meg mindkét oldalát, csepegtessük le a fölösleges olajat, és tegyük egy a kapros-sajtos sült tök-szeleteket szerviztálra. Melegen tálaljuk.


Török tökfasírozott

50 dkg gyalult spárgatök, 30 dkg tehéntúró liszt (amennyit a túró nedvessége megkíván), 4 db közepes hagyma lereszelve, 2 egész tojás, kapor, petrezselyem apróra vágva, késhegynyi bors, só, olaj a sütéshez

A legyalult tököt a túróval, a reszelt vöröshagymával, a zöld fűszerekkel, sóval, borssal és a két egész tojással összekeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Kanállal forró olajba szaggatva aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen fogyasztva is nagyon finom.


Tökös-mákos rétes
(4 rúd réteshez)

2 csomag réteslap, 1 kg gyalult spárgatök, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, fahéj, tört szegfűszeg, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 4-5 dkg kekszmorzsa, olaj

A gyalult tököt szórjuk meg a 10 dkg cukorral és kevés reszelt citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel. Keverjük hozzá a mákot a porcukorral, a megáztatott mazsolával és a kekszmorzsával. A csomagból kivett réteslapot két részre bontjuk. Tegyünk két lapot nedves konyharuhára, locsoljuk meg olajjal, erre is szórhatunk kevés kekszmorzsát. A tölteléket négy részre osztva, egy-egy adagot csíkban halmozzunk a réteslapra. Lazán sodorjuk fel, a tetejét olajjal megkenjük, és olajozott tepsibe rakjuk. Forró sütőben gyorsan sütjük. Szeltekre vágva, tetejét meghintjük porcukorral vagy szőlőcukorral.


Citromos töklekvár

2 kg legyalult zsenge tök, 4-5 db legyalult citrom, cukor, fél rúd vanília vagy kevés vanillin

A legyalult tököt és citromot (levével, héjával együtt), a vaníliával, ízlés szerinti cukorral és annyi vízzel, hogy ellepje puhára főzzük. Kb. 15-20 percig forraljuk, és még forrón üvegekbe töltjük. Tetejüket megszórjuk kristálycukorral, (ha kevés cukrot adtunk a lekvárhoz, üvegenként késhegynyi tartósítószert adjunk), ha kihűlt, zárjuk le az üvegeket.
Nagyon finom íze van, érdemes kipróbálni. Könnyű elkészíteni.

További olvasnivaló

'Gyermek utáni vágy' kézelemzése

Mielőtt rátérnék a kezeinek elemzésére, rendhagyó módon idézek levelezésünkből, Majthényi György A kéz beszél című könyvéből, továbbá röviden utalok William Benham - A tudományos kézelemzés törvényei című összefoglaló művében leírt...

Folytatás...

Irán - Beludzsisztánban ismét biztonságb…

Ezúttal az iráni oldalon igen gyorsan végzünk, az Indában vásárolt ajándékainkat dróttal gondosan áttekerik és leplombálják. Azt mondják, azért, hogy ne kelljen elvámoltatnunk Iránból való kilépéskor. Az afgán szerelők munkájának...

Folytatás...

Tükör2 kézelemzése

  A stabil, erősnek látszó kezek azt sugallják, hogy gazdájuk feltehetően a külső világ felé forduló, tevékeny személyiség. Azonban a szilárd kezekben felfedezhető némi rugalmasság is, jelezve, hogy tulajdonosa fizikailag fejlett...

Folytatás...

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A normális középső ujj kerekdeden telt, hosszú és erős, a három perce nagyjából azonos méretű. A leghosszabb ujjunknak sem jobbra, sem balra nem szabad elhajolnia, vagyis hosszirányban egyenesnek kell lennie...

Folytatás...

Az ujjtövek ívrajzolata

A karakter erejére és egyéb személyiségjegyeire következtethetünk abból, ahogyan az ujjak beágyazódnak a tenyérbe. Ezért kézelemzés közben érdemes egy pillantást vetni arra a vonalra, melyet az ujjak legalsó redői képeznek...

Folytatás...

Mivel csökkenthető a koleszterinszint?

  Persze azt is kérdezhettem volna a címben, hogy egyáltalán kell-e csökkenti a koleszterinszintet, ugyanis a koleszterinnel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik - a rendszeres gyógyszerfogyasztás mellett - gondosan számlálják...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?