A+ A A-

A szemérmetes spárgatök

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


 SpárgatökOlvasom, hogy a fokhagyma és az olívaolaj szabályozza a koleszterin szintet; a vöröshagyma tisztítja az arcüreget; a snidling és a mogyoróhagyma a szív- és érrendszeri betegségek karbantartója; a kukorica és a fejes saláta segíti az emésztést; a zeller a magas vérnyomás hatásos ellenszere; a paprika mérsékli az asztma, az ízületi gyulladás, az izomláz, a lumbágós panaszok kellemetlenségeit; a padlizsán jótékonyan hat a reumás-, az isiászos fájdalmak, a vese- és epebántalmak esetén; az uborka és a sárgarépa széppé teszi a bort; a káposzta és a spenót zöld levelei védenek a szívinfarktustól; a zöldbab csökkenti a stressz által okozott megterhelést; a paradicsom nemcsak jó hangulatúvá tesz, hanem a kutatók szerint rákmegelőző hatása is jelentős. A listát lehetne még folytatni, azonban az e hónapban kiválasztott zöldségemről, a spárgatök alkotóelemeiről - leszámítva a húsában rejlő némi vasat, foszfort, rezet, cinket, valamint magnéziumban, káliumban gazdag magját - nem találtam semmi említésre méltót.

Élelmiszer szakkönyvekben kutatva rájöttem, hogy a spárgatök bizony nem vidít jókedvre, az arcpakolások között sem szerepel, nincs gyógyító képessége, nem használható sem levertségre, sem kimerültségre, semmiféle nyavalya ellen sem, kivéve a prosztata bántalmakat csökkentő tökmagot. Mindezeken túl ez a "mihaszna" ízetlen, szagtalan, színtelen növény még gazdaságtalan is, merthogy tisztításnál szemétbe hajítjuk egynegyedét.

Mivel kedvelem a tököt, nehezen hittem e kabakos értéktelen voltában. Addig spekuláltam, míg egy "talán igaz, talán nem" elméletet alkottam mentségére, miszerint a spárgatök valószínűleg jellegtelen tulajdonságainak köszönhetően lett remekül alkalmazkodó, befogadó, jól használható nyersanyag. Semlegességének tudható be, hogy olyan ízletes ételek készíthetők belőle mint például a tökfőzelék ahol a domináns íz nem a töké hanem a kaporé, a tejfölé vagy aludttejé, a rántott tökszeleteknél a ropogós panír íze viszi a prímet, a kapros-sajtos sült tök esetében is a kapor és a sajt dominál nem a tök íze, a tökfasírozottban sem a tök érvényesül hanem a hagymáé, a túróé, a petrezselyemé, a tökös-mákos rétesnél a szemérmes tök másodhegedűsként meghúzódik a markáns ízű mák, fahéj, citromhéj, szegfűszeg mögött, s a citromos töklekvárban is kizárólag a citrom íze és illata érvényesül. Nos úgy vélem, hogy a tartózkodó, szemérmetes tök nélkül ezek az ételek nehezen képzelhetők el. Én valószínűleg épp ezért a nélkülözhetetlen szerénységéért kedvelem. A méltatásnál azonban ne felejtsem el, hogy a spárgatök mindezeken túl könnyen emészthető, és ha csak önmagában pl. párolva fogyasztanánk, nem híznánk tőle.


Tökfőzelék

1 kg gyalult spárgatök, 1 kis fej apróra kockára vágott vöröshagyma, 1 vagy 2 db közepes hámozott, felkarikázott paradicsom, olaj, liszt a habaráshoz, 2-3 dl tejföl vagy friss tejből készült aludttej, 1 csokor finomra vágott friss kapor

A meggyalult tököt gyengén besózzuk, kis ideig hagyjuk állni, majd nyomkodjuk ki a sós levet. A kockára vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a héjától megszabadított, felkarikázott paradicsomot, és a tököt. (Ha nem teszünk bele paradicsomot, akkor egy kis citromlevet - ne ecetet!- öntsünk rá, hogy ne főjön szét a tök.) Szórjuk meg a kapor felével. Kevés vízzel főzzük lassan. (Ne tegyünk hozzá őrölt pirospaprikát! a színét a paradicsomtól kapja!) Ha megpuhult habarjuk be a lisztes tejföllel vagy aludttejjel. (Ízesíthetjük csipetnyi cukorral, de én fölöslegesnek tartom.) Tálalás előtt még szórjuk meg, a megmaradt, nagyon apróra vágott friss kaporral.


Rántott tökszeletek

1 kg zsenge tök, 1-2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, olaj

A megtisztított tököt 1/2 cm szeletekre vágjuk és besózzuk, hagyjuk állni. Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatva forró olajban ropogós rózsaszínűre sütjük.
(A zsenge tök héját is felhasználhatjuk. Vágjuk a tökhéjat laskára, pároljuk meg hagymás olajban, szórjunk rá sót és pirospaprikát, majd üssünk rá tojást.)


Kapros-sajtos sült tök (török recept)

1 kg tök, 2 hagyma, 15 dkg fehér sajt, 1 pohár liszt, 4 tojás, 2 csokor összevágott kapor, ½ teáskanál őrölt feketebors, 1 pohár olíva olaj, só

Hámozzuk meg és reszeljük le a tököt, adjuk hozzá a reszelt hagymát, az összevágott kaporlevelet, a tojásokat, a feketeborsot, a reszelt fehér sajtot, sót, 2-3 teáskanál lisztet, majd jól keverjük össze. Forrósítsunk olajat palacsintasütőben, evőkanállal szaggassuk bele a tök keveréket. Süssük meg mindkét oldalát, csepegtessük le a fölösleges olajat, és tegyük egy a kapros-sajtos sült tök-szeleteket szerviztálra. Melegen tálaljuk.


Török tökfasírozott

50 dkg gyalult spárgatök, 30 dkg tehéntúró liszt (amennyit a túró nedvessége megkíván), 4 db közepes hagyma lereszelve, 2 egész tojás, kapor, petrezselyem apróra vágva, késhegynyi bors, só, olaj a sütéshez

A legyalult tököt a túróval, a reszelt vöröshagymával, a zöld fűszerekkel, sóval, borssal és a két egész tojással összekeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Kanállal forró olajba szaggatva aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen fogyasztva is nagyon finom.


Tökös-mákos rétes
(4 rúd réteshez)

2 csomag réteslap, 1 kg gyalult spárgatök, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, fahéj, tört szegfűszeg, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 4-5 dkg kekszmorzsa, olaj

A gyalult tököt szórjuk meg a 10 dkg cukorral és kevés reszelt citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel. Keverjük hozzá a mákot a porcukorral, a megáztatott mazsolával és a kekszmorzsával. A csomagból kivett réteslapot két részre bontjuk. Tegyünk két lapot nedves konyharuhára, locsoljuk meg olajjal, erre is szórhatunk kevés kekszmorzsát. A tölteléket négy részre osztva, egy-egy adagot csíkban halmozzunk a réteslapra. Lazán sodorjuk fel, a tetejét olajjal megkenjük, és olajozott tepsibe rakjuk. Forró sütőben gyorsan sütjük. Szeltekre vágva, tetejét meghintjük porcukorral vagy szőlőcukorral.


Citromos töklekvár

2 kg legyalult zsenge tök, 4-5 db legyalult citrom, cukor, fél rúd vanília vagy kevés vanillin

A legyalult tököt és citromot (levével, héjával együtt), a vaníliával, ízlés szerinti cukorral és annyi vízzel, hogy ellepje puhára főzzük. Kb. 15-20 percig forraljuk, és még forrón üvegekbe töltjük. Tetejüket megszórjuk kristálycukorral, (ha kevés cukrot adtunk a lekvárhoz, üvegenként késhegynyi tartósítószert adjunk), ha kihűlt, zárjuk le az üvegeket.
Nagyon finom íze van, érdemes kipróbálni. Könnyű elkészíteni.

További olvasnivaló

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

A hüvelykujj tőperce - más néven ténár v…

Vénusz-dombnak, illetve ténárnak a hüvelykujj alatti párnát nevezik. Mivel a Vénusz a nőiességet, a testi szépséget, a szerelmet, a vonzalmat, az egyensúlyt, a harmóniát, a jó ízlést reprezentálja, a...

Folytatás...

Irán – A teológusképzésnek három szintje…

  Ha jól gazdálkodunk időnkkel, és nem jön közbe valami váratlan esemény, hét nap alatt hazaérhetünk, ám addig még több mint 4000 kilométert le kell gyűrnünk - spekulálok magamban, miközben Qum...

Folytatás...

India - Jövendölnék a jósnak

Mielőtt ismét nyakunkba vennénk Indiát, három kedvenc helyünk közötti pendlizéssel töltjük az időt. A Csanakjára és a Szarodzsini piacra szívesen sétálunk ki gyalogosan, ám a Connaught Place-t a nagy távolság...

Folytatás...

Virágvasárnap és húsvét

A húsvét, a vasárnapok mellett, a keresztény egyház legrégibb és legfontosabb ünnepe, de húsvét környékén tartják a tavaszt köszöntő hagyományos fesztiválokat is. Noha maga a húsvét csak egyetlen vasárnap...

Folytatás...

Szabaduljunk meg néhány kilónktól!

Nagy igazság, hogy senki nem hízik meg máról-holnapra, a többlet észrevétlenül, szinte suttyomban, dekánként rakódik ránk. Különösen télen szedhetünk fel néhány kilót, amikor nem figyelünk elégé testünkre, és hajlamosak...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?