A feltehetően Ázsiából származó spárga tavasszal ujjnyi vastag, fehér, lilás vagy zöld hajtásokat - úgynevezett sípokat - ereszt, amelyek nagyon hasonlítanak a férfi falloszra. Régóta termesztett zöldség ez a vitamindús növény, elsősorban gyógynövényként ismerték már az ókori egyiptomiak, görögök. Egyiptomban májbetegségekre, a görögöknél vesebajokra ajánlották, valamint vértisztító hatása miatt javallották az orvosok. Kínában köhögés ellen vélték hatásosnak. Számos afrikai fajtáját dísznövényként termesztik. Ezt a sokak által igen kedvelt zöldséget azonban táplálékként, különböző ételek készítéséhez is régóta használják. Ez utóbbi szerepkörében elsősorban a rómaiak körében vált igen népszerűvé. Nem véletlen, hogy a fennmaradt legrégebbi szakácskönyvben - Apucius „De re coquinaria” címu, 3. században összeállított tíz kötetes receptgyűjteményében - egy spárgából készült étel leírásával is találkozhatunk. Állítólag Julius Caesar olvasztott vajjal kedvelte, de olyat is hallottam, hogy az istenek étkezésnél hollandi mártással leöntött spárgát esznek. A spárgáról azt mondják, luxuszöldség, mivel még főidényben is elég borsos az ára. A zöldségek királynőjének tartják, amit sehogyan sem értek, hisz fallikus formája miatt inkább kellene királynak titulálni. A spárgának sokféle változata van, közülük a spanyol és holland fajtájú fehér, s a lilás színű francia az ismertebb. A vékony, rövid spárgáknak csirág a neve, amit az olaszok - párolva, parmezán sajttal meghintve - esznek szívesen. A magyar néphitben úgy tartják, aki sok spárgát eszik, annak sok szeretője lesz.
A spárga kalóriaszegény, nincs benne sem zsír, sem koleszterin, és nátriumból is csak keveset tartalmaz. Ugyanakkor értékes tápanyag, gazdag folsavban és káliumban, de van benne A, B2 és C vitamin, valamint vas és kalcium is, magas rosttartalma pedig segíti az emésztést. Ezen kívül az antioxidánsként ismert P-vitamint (rutin) is tartalmaz, és igen gazdag aszparginsavban, ami - közreműködve a mérgező ammóniának a szervezetből való eltávolításában - védi a központi idegrendszert, és segít a fáradtság szembeni fokozott ellenállásban. Jól ismert a vízhajtó tulajdonsága. Az aszparágusz gyökértörzsét a népgyógyászat húgyúti fertőzések, vesekő kezelésére használja. Sokak szerint potencianövelő hatása is van. Azonban a túlzott fogyasztása nem ajánlott, mert magas purin tartalma miatt köszvény kialakulását okozhatja.
Hollandiában kóstoltam először spárgát, levesként. Az íze és a színe teljesen semleges ételként maradt meg emlékezetemben, számomra nem volt sem ilyen, sem olyan. Azért nem fogalmazok markánsabban, mert nem akarom megbántani a spárgakedvelőket. Évek teltek el az első spárgaevésem után, aztán a piacon vettem egy óriási adag, piros rafiával átkötött spárgát. Napokig ettük, főzve, párolva, gőzölve, már nagyon untuk. Most télen egy üveges spárgát vettem. Ez esetben könnyű dolgom volt, kivajazott jénai tálban katonás sorba rakva, lelocsoltam tejfölös, tojásos, kevés liszttel és ételízesítővel elkevert öntettel. A tetejét megszórtam bőségesen reszelt sajttal, s forró sütőben megsütöttem. Ez a fajta spárga már ízlett a családomnak.
Spárgakrémleves
Személyenként és mérettől függően 6-8 friss spárga, ételízesítő, édesítőként cukor, a habarához liszt és tejszín vagy tejföl, reszelt szerecsendió, petrezselyem, őrölt fehér bors
A spárgákat megmossuk, lecsöpögtetjük, a fás részeket levágjuk, feldaraboljuk és ételízesítővel, valamint a cukorral puhára főzzük. A megfőtt spárgára szórjuk a lisztet, beleöntjük a tejszínt vagy a tejfölt és összeturmixoljuk az egészet. Tésztaszűrőn szűrjük át. Szórjuk meg reszelt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel és őrölt fehér borssal. Jól forraljuk fel.
Spárgás tojás, sajttal megszórva
Személyenként kb. 15 dkg friss spárga, vaj, 2 tojás, 1 dl tejföl, nagyon kevés liszt és pici víz a habaráshoz, 10 dkg reszelt trappista sajt, só, reszelt szerecsendió
A megtisztított spárgát vágjuk kb. 5 centis darabokra, pároljuk meg, a megpuhult spárgákat vajazott jénaiba tegyük egymás mellé, a felvert tojásokat, a tejföllel és a kevés liszttel és vízzel keverjük csomómentessé. Lényeges, hogy sűrű maradjon. Leöntjük a spárgákat a tojásos, tejfölös, lisztes keverékkel. Ráreszelünk kevés szerecsendiót, s bőségesen meghintjük reszelt sajttal, majd vajdarabokat dobunk rá. Forró sütőben átsütjük. Előételnek, köretnek, egytálételnek egyaránt ajánlható.