A+ A A-

A savanykás ízű, zamatos meggy

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Zamatos meggyMindig sejtettem, hogy a meggy rokonságban van a cseresznyével, de hogy a rózsa- és a szilvafélékkel is rokon, azt nem gondoltam. A meggy Kis-Ázsiából, pontosabban Ázsia nyugati, Kelet-Európával határos részéről - nagyjából a Kaszpi-tengertől a Balkánig húzódó területről – terjedt el. Az ehető meggyfélék legtöbbje az északi féltekén őshonos, ahol a meggyfák ma is vadon hozzák gyümölcseiket. A meggyfák ugyanis ott érzik jól magukat ahol a tél nem túl hideg, a nyár pedig nem túl meleg. Manapság sokfelé termesztenek meggyet, Európában és Észak-Amerikában 10-12 fajuk ismert, de a legjobb zamatúnak a Kelet-Ázsiában termőt tartják. A világon a legtöbb meggyet az USA-ban termesztik, Nyugat-Európában a meggytermelésben vezető szerepet visz Németország, Olaszország, Franciaország valamint Svájc, de nagy meggyültetvényekkel rendelkezik Törökország, Japán, Argentína, Chile, Ausztrália és Kanada is.

A meggyből sokféle étel és ital készíthető, nyári melegben jól esik a hideg meggyleves, sült halakhoz és húsokhoz illik a meggyszósz, számtalan finom édesség hozzávalója. Finom a meggyes pite, a meggyes piskóta, a meggyel készült fánk, a meggyel töltött rétes és palacsinta. Lehet alkotni meggyel omlettet, felfújtat, tortát, fagylaltot, krémet, pudingot, ki mit szeret. Például a flambírozott meggy nemcsak mutatós, hanem kellemes ízű is. Kell hozzá 2 dkg vaj, 3 evőkanál meggy íz, 30 dkg kimagozott meggy, fél deci cseresznyepálinka, valamint vanília fagylalt. A vajat felolvasztjuk, majd a meggy ízzel felforraljuk, beletesszük a meggyet, majd ezzel is felfőzzük. Ráöntjük a pálinkát és meggyújtjuk. Ha elalszik, akkor talpas poharakba teszünk két- három gombóc vanília fagylaltot, amire még melegen testvériesen elosztva, rászedjük a flambírozott meggyet.

A meggy télire eltehető dzsemnek, lekvárnak, befőttnek magozottan és mag nélkül, vörös borral, rummal, továbbá más szesszel, vagy alkoholos ital nélkül. Az italnak készíthetünk belőle meggyszörpöt, meggybort és meggylikőrt. A konty alá való édes likőr, a bonbonmeggy, meggylé kivonatból készül, a cherry-brandy pedig cseresznye és meggy levének fölhasználásával. Kevesen tudják, hogy a sokak által kedvelt meggyízű likőrt a maraschinot, a volt Jugoszlávia területén termő marasca meggyboő készítik. A valódi marasca likőr mellett számottevő hamisítvány is forgalomba kerül. Tavalyi isztriai nyaralásunk alkalmából, ajándékba kaptunk egy igazi, felálló ágú meggyfán termő gyümölcsből készült likőrt. Remek ízű volt.

Én a meggy mindenféle változatát kedvelem, legyen az nyers, főzött vagy sütött. A szüleim kertjében termett kerek, vörös színű Pándi-meggyet a fáról csipegetve faltam jóízűen, de csemegéztem a kesernyés cigánymeggyből és a halványpiros, áttetsző, kevésbé savas üvegmeggyből is. Mint olvasom, a  meggyben van A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), és C vitamin, azaz aszkorbinsav, valamint néhány ásványi anyagot is rejt magában, például foszfort, vagy a B12 vitamin-molekula alkotórészét, kobaltot.


Meggyleves

Személyenként 10 dkg meggyet, ízlés szerinti cukorral felteszünk hideg vízben főni. Gyorsan megpuhul, ezután (ugyancsak egy-egy személyre számítva) egy evőkanál lisztet 1 dl tejföllel elkeverünk, csomómentesen behabarjuk a levest, majd felfőzzük. Ízesíthetjük citromhéjjal, fahéjjal, 1-2 kanál borral, vagy rummal. Liszt helyett sűríthetjük tojássárgájával. A cukrot - minden gyümölcsleves esetén - a főző lébe tegyük a gyümölccsel együtt, ellenkező esetben a meggy nagyon savanyú marad.


Meggyszósz vagy -mártás

Hasonlóan készül, mint a leves, csak kevesebb vízzel tesszük fel főni, és sűrűbbre kell habarnunk. Tejföl helyett használhatunk főzőtejszínt, a lisztet pedig helyettesíthetjük kukoricakeményítővel, ez esetben selymesebb állagú lesz levesünk, vagy a mártásunk.


Meggyes pite

30 dkg liszt, 2 dl joghurt, 20 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, vagy késhegynyi vanillin, 10 dkg margarin, a tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt, a tészta tetejére 40 dkg megtisztított, kimagozott meggy és ízlés szerint megszórhatjuk kristálycukorral vagy szezám maggal

A tésztához valókat simára keverjük robotgéppel, majd kikent, kilisztezett közepes tepsibe öntjük. Tetejére szórjuk a meggyet, és meghinthetjük kristálycukorral vagy szezám maggal. Forró sütőbe tesszük, de mérsékeljük a hőmérsékletet. Csak, ha kihűlt, vágjuk kockákra a tésztát.


Meggyes piskóta

6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál rétesliszt, 20 dkg darált dió, mogyoró vagy mandula, 40 dkg kimagozott meggy, a tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt

A tojásokból, a cukorral és a liszttel piskótatésztát keverünk, hozzáadjuk a diót (vagy a mogyorót, mandulát) és a levétől kicsavart meggyet. Még finomabb, ha a meggy levéből is beleteszünk 5-6 kanállal és azzal is simára kavarjuk. A zsiradékkal kikent és a liszttel megszórt, közepes tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, nem túl erős tűznél megsütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral megszórjuk.


Meggyes rétes

Egy csomag réteslap, 60-70 dkg kimagozott meggy, ízlés szerint cukor, egy kis zsemlemorzsa, kevés olaj a réteshez és a tepsi kikenéséhez, szóráshoz porcukor vagy szőlőcukor.

Két réteslapot nedves konyharuhára teszünk, megfröcsköljük olajjal, meghintjük egy kis zsemlemorzsával (jobb, ha megdarált édes kekszet használunk), egy csíkban rátesszük a levétől kinyomkodott meggyet, és csak ezután szórjuk rá a cukrot. A ruha segítségével felcsavarjuk a rétest, majd olajjal kikent tepsibe tesszük. Előmelegített, forró sütőben gyorsan megsütjük. Egyenlő darabokra vágjuk, tetejüket megszórjuk porcukorral.


Meggyes palacsinta

20 dkg finomliszt, 2 tojás, 4 dl szódavíz, 2 dl tej, 1 evőkanál olaj, csipet só és vanillin vagy reszelt citromhéj

A tojást felverjük egy mély tálban, hozzáöntjük a szódavizet és a hideg teje. Állandó keverés közben beleszórjuk a lisztet, a vanillint vagy a citromhéjat, a sót, beleöntjük az olajat. A tésztát hagyjuk állni egy fél óra hosszat. A palacsintákat a szokásos módon kisütjük. (Hagyományos palacsintasütőben, vagy teflon serpenyőben olajat forrósítunk, beleöntünk egy merőkanál tésztát, ha az egyik oldal megsült, felemeljük a széleket és átfordítjuk a palacsintát a másik oldalára.)

Töltelék

40 dkg friss meggy, 10 dkg durvára vágott dióbél, 10 dkg por- vagy szőlőcukor

A megmosott meggyet kimagozzuk, finomra összevágjuk és megszórjuk a cukorral. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, majd mindegyikre rászórjuk a dióbelet. Négyrét hajtva kis porcukorral meghintve tálaljuk. A tölteléket készíthetjük félbe tört meggyből is, amit előzőleg levétől óvatosan kicsavarunk. Ráhintjük a palacsintákra, és csak a tetejüket cukrozzuk meg.

További olvasnivaló

Régi időjárás Magyarországon

1194. Nagy éhínség. A villám sok helységet elpusztított. Számos helyen hollók jelentek meg tömegesen, melyek egyik községből a másikba repülve, csőrükben tüzes szenet vittek, mi által sok ház kigyulladt.1210 nyarán...

Folytatás...

Ewaa kézelemzése

Rendhagyó módon, most nem a megszokott felépítés szerint foglalom össze kézelemzésemet, mert tenyerére nézve szembetűnő bőrének fényes, vöröses színe, a kézfején bőrének finomsága, tapintása valószínűleg selymes érzetű lehet, legalább is...

Folytatás...

Az átlagember egy kicsit materialista, d…

Törőcsik Mari színművész Igazi jóshoz még nem fordultam soha, és valószínűleg nem is fogok. Ugyanis félek a jóslatoktól. Miért kellene tudnom például, hogy az életvonalam alapján milyen rövid vagy hosszú...

Folytatás...

Köménymagos sörkifli

Miután a férjem - az egyik olvasónk kérésére - kiegészítette a sörről szóló írásunkat, úgy gondoltam, én pedig a sörhöz remekül illő köménymagos kifli receptjével leszek a sör barátainak kedvére...

Folytatás...

Hortenzia hiedelmek

Noha ezt a sokféle színben pompázó - olykor színét is változtató - pomponra emlékeztető gyönyörű virágot aligha van, aki nem ismeri, szimbolikus jelentését, babonás értelmezését számos vita övezi. Sőt még...

Folytatás...

Kínos malőr a Palika Bazárban

Delhiben előző utunk óta szinte megállt az idő, úgy tűnik, mintha minden rendíthetetlenül ugyanaz volna. Változatlan Melinda őszinte vendégszeretete, a Nirula’s fagylaltjainak íze, nem változtatott kuporgó lótuszülésén a sarki suszter...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?