A+ A A-

A méltatlanul mellőzött úttörő gombóc

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Zöldséges, halas tarhonya - 1. fázisNéhány évtizede bizony, még így hívták, becézték, vagy csúfolták a gépi tarhonyát, s ez a találó elnevezés valóban illett erre az apró, gombóc formájú tésztára. Írásomnak az adta az apropóját, hogy ma véletlenül úttörő gombócból készítettem zöldséges, halas egytálételt ebédre.

Mivel egyéb teendőim miatt kevés időm maradt a főzésre, végigpásztáztam éléskamrám kínálatát, és ekkor akadt meg a szemem a tarhonyán, ami a lezárt üvegben már jó ideje arra várt, hogy végre rátaláljak. Az ebéddel gyorsan meglettem, csak a hagyma, a fokhagyma és a sárgarépa tisztítása, darabolása, a tonhal steak felbontása, s a mirelit zöldborsó kiemelése a hűtőszekrényből követelt némi fáradságot, valamint a nyersanyagok puhára főzéséhez kellett néhány perc. De még így sem tartott 20-25 percnél tovább az egész, ezért arra is futotta időmből, hogy a zöldséges, halas tarhonyáról - hogy másoknak is kedvet csináljak hozzá - főzés közben néhány felvételt készítsek.

Emlékszem, édesanyám nagyon finom házi tarhonyát tudott készíteni, a keményre gyúrt tésztát lereszelte és megszárította, mely aztán lezárt üvegben közel egy évig is elállt. Készített köretként pirított tarhonyát pörkölthöz, tejfölös paprikás szaftos húsos, halas, gombás ételekhez, de volt, amikor paprikás krumpliba, vagy lecsóba szórt belőle, hogy dúsítsa vele az ételt.

Én is szívesebben vásárolok házi tarhonyát, a ma elkészített gépit fogalmam sincs, hol és mikor vehettem, pedig ez utóbbinak ugyancsak számos jó tulajdonsága van, szintén többféleképpen, könnyen el lehet készíteni és ízre is jó.

Olyan érzésem van, mintha az utóbbi időben mostohán bánnánk e régóta használt szárított tésztával, hisz mint említettem, én is elfelejtkeztem arról, hogy a polcon - készletként - van egy fél üvegre való tarhonyám. Most, hogy a gépiből is kifogytam, az első adandó alkalommal mindkettőből - a kéziből és a gépiből is - „bespájzolok” egy-egy zacskóval, mert nem árt, ha van belőle ilyen is meg olyan is.

Zöldséges, halas tarhonya - készenHa körítésnek szánjuk, általában személyenként 5-10 dkg tarhonyát számítsunk. A tarhonyát állandó kevergetés mellett felhevített olajon pirítsuk meg szép rózsaszínűre. Ha megpirult, belekeverhetünk apróra vágott vöröshagymát, majd sózzuk meg. Meghinthetjük őrölt pirospaprikával, de ez nem fontos. Kétujjnyi vízzel engedjük fel, keverjük jól össze, fedjük be és lassú tűzön pároljuk puhára.


Zöldséges, halas tarhonya

Személyenként 5 dkg tarhonya, 15 dkg mirelit zöldborsó, két kockára vágott sárgarépa, apróra szelt vöröshagyma, zúzott fokhagyma, két karika felkockázott kaliforniai paprika, egy doboz vizes tonhal steak, olaj, só

Olajon pirítsuk meg kissé a vöröshagymát, adjuk hozzá a zöldségeket, a tarhonyát, s a végén pedig a tonhal steaket. Sózzuk meg, öntsük fel másfél ujjnyi vízzel, forralás után egész lassan pároljuk készre.

A halas tarhonyát másféle zöldséggel is készíthetjük, nagyon finom lehet gombával, karfiollal, káposztával is. Egyébként a zöldséges, halas rizst is hasonlóan készítem el.

További olvasnivaló

Szűzhártya és szüzesség

Nemrég egyik ismerősöm azt kérdezte tőlem, tudom-e, hogy miként lehet helyreállítani a már szétszakadt szűzhártyát. Meglepett kérdése, hisz már felnőtt gyermekei vannak. Furcsán nézhettem rá, mert rögtön tisztázta, nem róla...

Folytatás...

Fütyülés

Az általában a tetszés, vagy nemtetszés kifejezésére, jeladásra, hívásra vagy egyéb utasításra, valamint a kedvenc dallamok, slágerek felidézésére használt fütyülés megítélése egykoron nem volt túl pozitív, sőt bizonyos körökben és...

Folytatás...

A négy személyiségtípus

Noha egy korábbi írásomban érintőlegesen már foglalkoztam egyes temperamentumok jellemzőivel, talán nem haszontalan azt is megismernünk, miként vélekedett errő a kérdéskörrőll kalendáriumában - jó 300 évvel Johann Kaspar Lavater előtt...

Folytatás...

Szelén - Mennyi sok, mennyi kevés?

Kevés nyomelem váltott ki az elmúlt évtizedekben oly sok vitát, mint a szelén. Az egyik szélsőséges vélemény szerint nem szabad fogyasztani, mert toxikus, ráadásul az embernek nincs is rá szüksége...

Folytatás...

India - A szikh nem dohányzik és nem kol…

  Nagyobb térképre váltás Hosszas macera után, intenek: „finished”, mehetünk, felnyílik a sorompó, átgördülünk a túloldalra: Attariban vagyunk. Lehet, hogy csak India iránt érzett elfogultságunk teszi, de tény, hogy nyomban másképpen érezzük...

Folytatás...

Hetente négyszer is megteszi ezt a veszé…

Kész csoda, a szikh tartja a szavát. Mintha megemberelte volna magát, vigyázva, óvatosan vezet. Tud normálisan, figyelmesen menni, egyenletesen haladni, defenzív módon közlekedni. Hegyi falu mellett visz utunk. Pici...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?