Rosta Erzsébet weboldala


VöröskáposztaBár ezt, az általam oly nagyra becsült téli zöldséget sokfelé lilakáposztának is nevezik, én a gyerekkoromtól vöröskáposztaként ismerem. Talán azért, mert valószínűleg savas talajon termesztették őket. Ugyanis a vöröskáposzta nemcsak ételnek remek, hanem a vegyészek lakmuszpapír készítésére is használják. Erre a képességére valószínűleg abból jöttek rá, hogy a talaj semleges kémhatású, a káposztalevelek lilábbak lesznek, míg a lúgos talajokban termesztett „vöröskáposzták” pedig zöldessárgás leveleket fejlesztenek. De mivel a lakmuszpapírt nem lehet megenni, én inkább néhány ételreceptet írok vöröskáposztával.

Ám mielőtt a receptekre térnék, érdemes néhány szót ejteni a vöröskáposzta előkészítéséről, ugyanis nem mindegy, hogyan szeleteljük fel, különösen akkor, ha salátának szánjuk. Mielőtt nekikezdenénk, szedjük le a külső fonnyadt leveleket, majd metsszük ki a borítólevelek vastag ereit, és folytassuk a többi levéllel, míg sikerül elérnünk a zsenge levelekhez. A lebontott leveleket tegyük egymásra és szeljük vékonyra. A megmaradt káposztát vágjuk négy cikkelybe, mindegyiket torzsázzuk ki, és a vágott felével lefelé helyezve, szeleteljük őket szálasra. Ha van káposztagyalunk, ez az utóbbi művelet egyszerűbb.


Vöröskáposzta saláta

Körülbelül 1 kg-nyi leszeletelt vöröskáposztát dobjunk egy pillanatra forró vízbe, majd szűrőn csepegtessük le. Salátalének citromlevet vagy gyenge ecetet keverjünk el vízzel, adjunk hozzá sót és ízlés szerint cukrot. Ha kihűlt a káposzta, öntsük rá a salátalevet, majd megszórhatjuk és összekeverhetjük őrölt köménnyel. Hidegen tálaljuk.


Almával párolt vöröskáposzta

A vékonyan felszeletelt vöröskáposztát tegyük felmelegített olajba, adjunk hozzá pár kanálnyi vizet, kevés sót és cukrot. Egy közepes méretű - kb. 1kg-os - káposztához három-négy meghámozott, cikkekre vágott savanyú almát számítsunk. Az edényt fedjük le és lassan pároljuk puhára. Tálalás előtt kóstoljuk meg, talán kell még ízesítenünk.


Vöröskáposzta gyümölccsel

50 dkg felszeletelt, vagy legyalult vöröskáposztát sózzunk be, majd cirka két órán keresztül hagyjuk állni. Nyomkodjuk ki, és adjunk hozzá vékony karikákra vágott lila vagy vöröshagymát, almát, banánt, narancsot vagy cikkekre szedett mandarint. Szórjunk rá 10 dkg beáztatott mazsolát. Az öntethez keverjünk el 6 evőkanál olíva olajat 2 evőkanál mézzel, 2 narancs és 2 citrom levével. Darabosra vágott dióval, mandulával vagy pisztáciával díszítsük. Megszórhatjuk egy kis őrölt borssal.


Tormás majonézzel ízesített narancsos vöröskáposzta

Sózzunk meg 50 dkg szeletelt vöröskáposztát, időnként forgassuk meg, hogy mindenhol járja át a só, majd nyomkodjuk ki. Ezután adjunk három meghámozott, gerezdekre szedett narancsot, és 4-5 evőkanál tormás majonézt, és egészet alaposan keverjük össze. Hidegen szervírozzuk!