A+ A A-

A konyhai ph-indikátor - vöröskáposzta receptek az ünnepekre

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


VöröskáposztaBár ezt, az általam oly nagyra becsült téli zöldséget sokfelé lilakáposztának is nevezik, én a gyerekkoromtól vöröskáposztaként ismerem. Talán azért, mert valószínűleg savas talajon termesztették őket. Ugyanis a vöröskáposzta nemcsak ételnek remek, hanem a vegyészek lakmuszpapír készítésére is használják. Erre a képességére valószínűleg abból jöttek rá, hogy a talaj semleges kémhatású, a káposztalevelek lilábbak lesznek, míg a lúgos talajokban termesztett „vöröskáposzták” pedig zöldessárgás leveleket fejlesztenek. De mivel a lakmuszpapírt nem lehet megenni, én inkább néhány ételreceptet írok vöröskáposztával.

Ám mielőtt a receptekre térnék, érdemes néhány szót ejteni a vöröskáposzta előkészítéséről, ugyanis nem mindegy, hogyan szeleteljük fel, különösen akkor, ha salátának szánjuk. Mielőtt nekikezdenénk, szedjük le a külső fonnyadt leveleket, majd metsszük ki a borítólevelek vastag ereit, és folytassuk a többi levéllel, míg sikerül elérnünk a zsenge levelekhez. A lebontott leveleket tegyük egymásra és szeljük vékonyra. A megmaradt káposztát vágjuk négy cikkelybe, mindegyiket torzsázzuk ki, és a vágott felével lefelé helyezve, szeleteljük őket szálasra. Ha van káposztagyalunk, ez az utóbbi művelet egyszerűbb.


Vöröskáposzta saláta

Körülbelül 1 kg-nyi leszeletelt vöröskáposztát dobjunk egy pillanatra forró vízbe, majd szűrőn csepegtessük le. Salátalének citromlevet vagy gyenge ecetet keverjünk el vízzel, adjunk hozzá sót és ízlés szerint cukrot. Ha kihűlt a káposzta, öntsük rá a salátalevet, majd megszórhatjuk és összekeverhetjük őrölt köménnyel. Hidegen tálaljuk.


Almával párolt vöröskáposzta

A vékonyan felszeletelt vöröskáposztát tegyük felmelegített olajba, adjunk hozzá pár kanálnyi vizet, kevés sót és cukrot. Egy közepes méretű - kb. 1kg-os - káposztához három-négy meghámozott, cikkekre vágott savanyú almát számítsunk. Az edényt fedjük le és lassan pároljuk puhára. Tálalás előtt kóstoljuk meg, talán kell még ízesítenünk.


Vöröskáposzta gyümölccsel

50 dkg felszeletelt, vagy legyalult vöröskáposztát sózzunk be, majd cirka két órán keresztül hagyjuk állni. Nyomkodjuk ki, és adjunk hozzá vékony karikákra vágott lila vagy vöröshagymát, almát, banánt, narancsot vagy cikkekre szedett mandarint. Szórjunk rá 10 dkg beáztatott mazsolát. Az öntethez keverjünk el 6 evőkanál olíva olajat 2 evőkanál mézzel, 2 narancs és 2 citrom levével. Darabosra vágott dióval, mandulával vagy pisztáciával díszítsük. Megszórhatjuk egy kis őrölt borssal.


Tormás majonézzel ízesített narancsos vöröskáposzta

Sózzunk meg 50 dkg szeletelt vöröskáposztát, időnként forgassuk meg, hogy mindenhol járja át a só, majd nyomkodjuk ki. Ezután adjunk három meghámozott, gerezdekre szedett narancsot, és 4-5 evőkanál tormás majonézt, és egészet alaposan keverjük össze. Hidegen szervírozzuk!

További olvasnivaló

Szabaduljunk meg néhány kilónktól!

Nagy igazság, hogy senki nem hízik meg máról-holnapra, a többlet észrevétlenül, szinte suttyomban, dekánként rakódik ránk. Különösen télen szedhetünk fel néhány kilót, amikor nem figyelünk elégé testünkre, és hajlamosak...

Folytatás...

A daktiloszkópia története

A személyazonosítás már a történelem kezdete óta fontos kérdésnek számít. Az ókori társadalmak kialakulásával és fejlődésével egyre több esetben merült fel az igény az emberek kilétének megbízható azonosítására. Régóta...

Folytatás...

India - A szikh nem dohányzik és nem k…

  Nagyobb térképre váltás Hosszas macera után, intenek: „finished”, mehetünk, felnyílik a sorompó, átgördülünk a túloldalra: Attariban vagyunk. Lehet, hogy csak India iránt érzett elfogultságunk teszi, de tény, hogy nyomban másképpen érezzük...

Folytatás...

Rebarbara helyett cseresznye

Barátnőm, Aranka vasárnap reggel telefonált, menjek, mert meglepetésként akar adni valamit. Úgy emlékszem, mintha azt is hallottam volna, hogy a váratlan ajándék rebarbara lesz. Utólagosan bevallom, csak képzelődhettem, mert tavaly...

Folytatás...

Viszketés

A viszketést okozhatja rovarcsípés, vagy bőrbetegség, de kiválthatja valamilyen belső probléma, például anyagcserezavar, vese-, és májbaj, vérképzéssel kapcsolatos rendellenesség, daganatos megbetegedés, valamint gyógyszerallergia is. Előjöhet terhesség idején vagy idős korban...

Folytatás...

A here

„A Czuczor-Fogarasi”, vagyis az első tudományos igényű egynyelvű magyar értelmező szótár meghatározása szerint a here (tökgolyó, mony vagy tojás): „A hímállatok nemző része, vagyis hosszúkás gömbölyű, tojáshoz hasonló, s egymásba...

Folytatás...