A+ A A-

A konyhai ph-indikátor - vöröskáposzta receptek az ünnepekre

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


VöröskáposztaBár ezt, az általam oly nagyra becsült téli zöldséget sokfelé lilakáposztának is nevezik, én a gyerekkoromtól vöröskáposztaként ismerem. Talán azért, mert valószínűleg savas talajon termesztették őket. Ugyanis a vöröskáposzta nemcsak ételnek remek, hanem a vegyészek lakmuszpapír készítésére is használják. Erre a képességére valószínűleg abból jöttek rá, hogy a talaj semleges kémhatású, a káposztalevelek lilábbak lesznek, míg a lúgos talajokban termesztett „vöröskáposzták” pedig zöldessárgás leveleket fejlesztenek. De mivel a lakmuszpapírt nem lehet megenni, én inkább néhány ételreceptet írok vöröskáposztával.

Ám mielőtt a receptekre térnék, érdemes néhány szót ejteni a vöröskáposzta előkészítéséről, ugyanis nem mindegy, hogyan szeleteljük fel, különösen akkor, ha salátának szánjuk. Mielőtt nekikezdenénk, szedjük le a külső fonnyadt leveleket, majd metsszük ki a borítólevelek vastag ereit, és folytassuk a többi levéllel, míg sikerül elérnünk a zsenge levelekhez. A lebontott leveleket tegyük egymásra és szeljük vékonyra. A megmaradt káposztát vágjuk négy cikkelybe, mindegyiket torzsázzuk ki, és a vágott felével lefelé helyezve, szeleteljük őket szálasra. Ha van káposztagyalunk, ez az utóbbi művelet egyszerűbb.


Vöröskáposzta saláta

Körülbelül 1 kg-nyi leszeletelt vöröskáposztát dobjunk egy pillanatra forró vízbe, majd szűrőn csepegtessük le. Salátalének citromlevet vagy gyenge ecetet keverjünk el vízzel, adjunk hozzá sót és ízlés szerint cukrot. Ha kihűlt a káposzta, öntsük rá a salátalevet, majd megszórhatjuk és összekeverhetjük őrölt köménnyel. Hidegen tálaljuk.


Almával párolt vöröskáposzta

A vékonyan felszeletelt vöröskáposztát tegyük felmelegített olajba, adjunk hozzá pár kanálnyi vizet, kevés sót és cukrot. Egy közepes méretű - kb. 1kg-os - káposztához három-négy meghámozott, cikkekre vágott savanyú almát számítsunk. Az edényt fedjük le és lassan pároljuk puhára. Tálalás előtt kóstoljuk meg, talán kell még ízesítenünk.


Vöröskáposzta gyümölccsel

50 dkg felszeletelt, vagy legyalult vöröskáposztát sózzunk be, majd cirka két órán keresztül hagyjuk állni. Nyomkodjuk ki, és adjunk hozzá vékony karikákra vágott lila vagy vöröshagymát, almát, banánt, narancsot vagy cikkekre szedett mandarint. Szórjunk rá 10 dkg beáztatott mazsolát. Az öntethez keverjünk el 6 evőkanál olíva olajat 2 evőkanál mézzel, 2 narancs és 2 citrom levével. Darabosra vágott dióval, mandulával vagy pisztáciával díszítsük. Megszórhatjuk egy kis őrölt borssal.


Tormás majonézzel ízesített narancsos vöröskáposzta

Sózzunk meg 50 dkg szeletelt vöröskáposztát, időnként forgassuk meg, hogy mindenhol járja át a só, majd nyomkodjuk ki. Ezután adjunk három meghámozott, gerezdekre szedett narancsot, és 4-5 evőkanál tormás majonézt, és egészet alaposan keverjük össze. Hidegen szervírozzuk!

További olvasnivaló

A pasmina-szövés és -hímzés a férf…

Az est folyamán már csak négy kereskedő merészkedik fel hozzánk a hajóra. Az egyik Marionak mutogat szebbnél-szebb bordzsekiket, pulóvereket, szőrme sapkákat és kasmíri pandit kucsmákat, amiket Nehru oly szívesen...

Folytatás...

Hogyan és mennyit alszanak - érdekess…

Az embernek körülbelül 8 órányi alvásra van szüksége, hogy kipihenje magát és elégséges erőt gyűjtsön a következő napra. A túl sok vagy a nagyon kevés alvás előbb-utóbb egyaránt egészségi problémákhoz...

Folytatás...

Montenegró és Albánia helyett irány …

Úgy terveztük, az idén – Horvátországon, Bosznia-Hercegovinán valamint Montenegrón át – Albániába utazunk. A térképet és az útikönyvet már jó előre beszereztük, és nagyjából az útvonalat is kijelöltük. Ám ezúttal...

Folytatás...

Az élesztő ősei

Miután az élesztő történetét elolvasná, javasolom, e cikk olvasását követően keressék fel „Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrtápláló és állítólag fogyaszt is” írásomat. Javasolom, mert érdekes! ...

Folytatás...

Kukubenku kézelemzése

  Tenyerének színe vöröses, sőt kézfején is fellelhetők vörös foltok, ez kolerikus, szenvedélyes természetre utalhat. Az ilyen kéz olyan emberre jellemző, aki tele van vitalitással. Feltéve, hogy a képeken látható...

Folytatás...

Staurolit kézelemzése

Keze a kéztövétől felfelé haladva fokozatosan elkeskenyedik, ránézésre háromszög alakúnak látszik. Az ilyen kezű emberek nagy általánosságban az anyagiassággal szemben inkább a szellemiek iránt érdeklődnek. Jellegzetessége ennek a kéztípusnak...

Folytatás...