A+ A A-

A fahéj nemcsak fűszernek remek, de szabályozza a vércukorszintet is

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A kellemes illatú fahéj számos sütemény nélkülözhetetlen fűszere, elég csak, ha a cseresznyés, meggyes, szilvás, almás, vagy a sárga- és őszibarackos lepényekre, pitékre, rétesekre, gombócokra, esetleg a fahéjas tortákra, linzerekre gondolunk. De illik a gyümölcslevesekbe, csípős mártásokba, jól megy a cukrozott gyümölcsökhöz és még sok minden máshoz is. Nekem nemcsak a különböző gyümölcsös finomságok jutnak eszembe róla, hanem a karácsonyi sütemények is, a semmi máshoz nem hasonlítható fahéj illata meghitté varázsolja az ünnepi napokat. Ám feleslegesnek tartom, hogy a fahéjas sütemények felsorolásába kezdjek, mert ezek többnyire jól imertek, ráadásul az írásom túl hosszúra sikeredne. Ehelyett inkább néhány egyéb fahéjas ötletet és receptet ajánlok.

FahéjHa valaki nem szívesen bajlódik a sütemények elkészítésével, akár a kifőtt tésztáját, vagy a fogyasztásra váró gyümölcseit, a tejberizst, a tejbegrízt is megszórhatja őrölt fahéjjal, sőt még a pirítós kenyér sem rossz vele. Különösen cukorbetegeknek ajánlatos, hogy szervezetük kapjon rendszeresen fahéjat, állítólag a napi egy mokkáskanálnyi elfogyasztása az ideális. A népgyógyászok megfázás elleni szerként tartják hatásosnak. Vannak, akik a fahéjat, mint hatékony afrodiziákumot használják, a mámorító erotikára sarkalló olaját a nemi szervükre kenik.

Mielőtt belefognék a receptek leírásába, néhány szóval azért méltatnám a fahéjat. Lágy zamata miatt nemcsak a cukrászok és háziasszonyok kedvelt fűszere, édes, átható aromájú illóolaját felhasználják illatszerek, parfümök, fürdőszerek és likőrök alapanyagául, valamint gyógyszerekhez is. Valamikor a fahéj ára oly borsos volt, hogy vetekedett az aranyéval. A középkori Európában a fahéj a vallási ceremóniák bódító illata lett. Kínában és Japánban a hosszú élet reményében gyógyszerként fogyasztják. Tibetben emésztési zavarok esetén és szélgörcsök ellen javasolják, valamint epe- és menstruációs problémákra. Az ókori görögök, zsidók, föníciaiak már ismerték a fahéjat, Egyiptomban nemcsak varázsláshoz, hanem a halottak bebalzsamozásához is felhasználták. Az arabok körében ugyancsak régóra használt ízjavító. Indiában kedvelt fűszer, egészben vagy őrölve adják karis, rizses ételekhez, csatnikhoz, édességekhez.


Fehér rizs (indiai recept)

2 csésze rizs, 2 bögre forró víz, 3 evőkanál vaj, 8 kardamom magjai, 2 kis darab fahéj, 1 citrom leve, só

Mossuk meg a rizst, áztassuk 1 órán át. Szűrjük le. Olvasszunk vajat, és - a citromlé kivételével – tegyük bele a hozzávalókat. Öntsük fel forró vízzel. Lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Nem szabad kevergetni. Ha elkészült, locsoljuk meg a citromlével, és forrón köretként tálaljuk.


Szilvás-almás csatni (indiai recept)

50 dkg szilva, 50 dkg alma, 1 csésze cukor, 1 csésze mazsola, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt ánizs, 1 teáskanál kurkuma, 2 babérlevél, késhegynyi só

Mossuk meg a gyümölcsöket, majd a magházától megfosztott almákat vágjuk nyolcfelé, a szilvákat félbe, szórjuk rájuk a fahéjat és a sót. Pirítsuk meg vajban a fűszereket, majd adjuk hozzá a felvágott gyümölcsöt és a mazsolát. Kis vizet öntsünk alá, hogy le ne égjen, és főzzük pépessé a csatnit. Keverjük bele a cukrot. Hidegen tálaljuk.


Fahéjkrém

1 l tej, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 5 tojás, 13 dkg cukor, 10 babapiskóta

Forraljuk fel a tejet a fahéjjal, közben egy jénai tálban keverjük el az egész tojásokat a cukorral. Ha már sima állagú a tojásos cukor, lassan csurgassuk bele a meleg tejet. Tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük sűrű krémmé. Ha kihűlt, tegyük fagylaltos poharakba, vagy kompótos tálkákba, a tetejüket szórjuk meg kevés fahéjjal, és díszítsük babapiskótával. Ez utóbbi elmaradhat, mert nélküle is finom.


Fahéjas puding

Ugyanúgy készül, mint az előbbi, csak az egész tojások helyett, kukoricakeményítőt használjunk, de – biztos, ami biztos – jobb, ha zacskós vanília pudingot készítünk, és abba keverjük bele az őrölt fahéjat.


Fahéjas csiga

Vegyünk vajastésztát, bontsuk ki, a kiterített tésztát kenjük meg felvert tojással, és szórjunk rá fahéjas cukrot. A tésztát csavarjuk fel úgy, mit a bejglit vagy a rétest, vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. A tészták tetejét kissé nyomkodjuk meg, a csigákat megkenhetjük egy kis tejföllel vagy felvert tojással, de e nélkül is szép pirosra sülnek. Előmelegített sütőben, 200 C fokon gyorsan elkészül. A tepsit - lévén a sütnivaló vajastészta - nem kell kikennünk. Az elkészült fahéjas csigákat megszórhatjuk porcukorral.

További olvasnivaló

Az odakozmált ételekről

Odakozmált rizs Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt...

Folytatás...

A legfőbb szenvedély

Egy korábbi írásomban már megmutattam, miképpen határozható meg az önmegvalósítás száma. Ez a szám arról árulkodik, hogy mi az a tevékenység, amit az ember a legkönnyebben, külső kényszer nélkül képes...

Folytatás...

Nyál és köpködés

A szerszámokkal dolgozó férfiakat ma is gyakran látni, amint a tenyerükbe köpnek, mielőtt munkához fognának; ez a gyakorlat kétségkívül abból a babonás elképzelésből származik, hogy az emberi nyál titokzatos és...

Folytatás...

Rizsbabonák

A rizsről szóló babonák elsősorban Ázsiában honosodtak meg, a rizsfogyasztó országok embereinek képzetében születtek és terjedtek el a világ más tájain is.  Ázsiában a rizs a termékenységet, a bőséget és...

Folytatás...

Nefelejcs kézelemzése

  A viszonylag keskeny tenyerek, a hosszú és karcsú ujjak, a sima és finom kézbőr alapján, a képeken látható kezek - melyek nem kifejezetten erősek, és nem is energikusak - leginkább...

Folytatás...

’FruzsiMóki’ ujjlenyomat- és kézelemzése

  Az oldal alján található - a kéz vonalait reprezentáló - képeken látható téglalap alakú tenyér, hosszú ujjakkal a víz kéztípus legfontosabb ismertető jegyei. A hasonlóan hosszú ujjakkal leírható levegő típustól...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?