Rosta Erzsébet weboldala


Indiába négyszer sikerült eljutnunk, Keralába háromszor. A szubkontinens e keskeny, kis államát nyugatról az Arab-tenger, keletről a Nyugati-Ghátok hegyei határolják, északon Karnataka állammal, keleten Tamil Naduval szomszédos. A több száz kilométer hosszan elnyúló Malabár-partot sekély vizű öblök, lagúnák és homokos dűnék cakkozzák, kókuszpálmák övezik. A halászok jórészt katamaránokon, vagy labilis kenukon szállnak vízre, hogy a kifogott halakból meglegyen reggeli, déli, esti táplálékuk. A sokvallású, sokszínű Kerala azonban elsősorban számtalan fűszeréről, gyümölcséről és megannyi virágjáról híres. Termékeny földjét bővizű monszun öntözi, megterem itt a kardamom, kesudió, kávé, tea, gyömbér, bors, szezám, földimogyoró, manióka, cukornád. Itt található a világ legnagyobb kókuszpálmaerdeje. Sokfelé vadon no a banán. Bokrok, fák ontják virágaikat, a kövek közül is szépségesek bújnak elő, gyümölcseiknek se szeri, se száma. A tengerparti gyümölcsárusok jobbnál-jobb gyümölcsöket kínálnak. Érett, sárga mangót, húsos banánt, lédús ananászt, kölni illatú amrudot, sárgadinnyeszerű papaját, hozzá hűsítő, valódi illatos kókuszitalt.

Az országúton egymást érik a gyümölcsös bódék, de a fővárosuk Thiruvanthapuram (korábban Trivandrum) főútját, a hosszan kanyargó Gandhi utat is roskadozó gyümölcspultok szegélyezik. Szőlőhegyek, narancskupacok, mandarinhalmok, almarakások, mangódombok, gyermekfej nagyságú kókuszdiók, körteformájú guavák, dinnyék és tucatnyi ismeretlen nevu és -ízu gyümölcs mögött, nagyhangú árusok harsányan hívogatják a vevőket: Hé memszáb! Hé szahib!. Az egyik banánárus tizenháromféle méretű és színű banánt ajánl.

Banán választék KeralábanA felfüggesztett füzérek között van ceruzavékonyságú, kisujjnyi hosszú, húsos duci és vékonyka, papír- és vastaghéjú, sárga és vöröses színű, kétarasznyi és icipici. Az ízletes, magtalan, édes húsú gyümölcsök „több emeletes” füzérben nőnek, a frissen levágott füzéreken csak az alsó gyümölcsök sárgák, a nagyrészt még zöld banánok alulról fölfelé érnek be a tűző napon, folyamatosan érlelődnek élvezhetően ehetővé. Az árus éles késével annyit nyisszant le, amennyit kíván a vevő. Többnyire tucatjával viszik, de lehet kérni akár egy szemet is.

A gyors növésű banáncserje éretlen gyümölcseit zöldségként eszik, a sült banánt a férfiak világszerte potencianövelő szerként fogyasztják. A vörös banánoknak ayurvédikus gyógyhatást tulajdonítanak, a zöld banánt zöldségként vagy savanyúságnak fogyasztják, a banán óriási leveleit tányérként használják, a papírhéjú érett gyümölcs rózsaszín-sárgás, húsa pedig a csecsemők kedvenc étele.


Lángoló banán

4 banán, 5 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, ½ deci barack- vagy cseresznyepálinka

A meghámozott, hosszában félbe vágott banánokat vajban hirtelen szép pirosra sütjük. Óvatosan fordítsuk meg, hogy el ne törjenek. Még melegen tálra szedve megszórjuk a cukorral, leöntjük a pálinkával és meggyújtva tálaljuk.


Banános palacsinta

3 banán, 30 dkg finomliszt, 2 tojás, 1-2 dl szódavíz és tej, csipet, olaj a sütéshez, a tetejére porcukor vagy méz

Készítsünk palacsintatésztát. (Tehetünk bele egy kis olajat, hogy ne ragadjon le, és sütéskor ne legyen égett olajszag.) Ha a banánok kemények, belereszeljük a masszába, ha puhák, akkor villával nyomkodjuk össze és így keverjük a tésztába. Kevés olajon, nem túl vastag palacsintákat sütünk. Felsodorjuk a palacsintákat, porcukorral megszórjuk, vagy mézet csöpögtetünk rájuk.


Keralai palacsinta

2 felkarikázott banán, pár szem félbevágott kesudió, a palacsintához 30 dkg liszt, 2 tojás, csipet só, a hígításhoz szódavíz és tej, a sütéshez olaj, tetejére méz

Palacsintatésztát készítünk az előbb leírtak szerint. A serpenyőbe öntött tésztára pár karika banánt és néhány kesudiót teszünk. Megfordítva a tészta másik oldalát is szép rózsaszínűre sütjük. Négyrétbe hajtva egy kis mézet csurgatunk a palacsintákra. Különösen a Keralában használt eukaliptusz mézzel nagyon finom.


Indiai banán halavá

3 bögre tej, 1 csésze búzadara, 1 csésze cukor, 4 érett banán, 4 evőkanál durvára vágott mandula vagy dió, 2 evőkanál mazsola, 5 kardamom magja, 1 mokkáskanál sárga színező (sáfrányos szeklice), 3 evőkanál vaj

Nyomjuk péppé a banánokat, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze. Pirítsuk meg vajban a búzadarát aranybarnára. Adjuk hozzá a cukros banánpépet, a tejet és lassan, folyamatosan kavargatva főzzük, amíg besűrűsödik. Keverjük bele a durvára aprított mandulát, az összetört, kardamommagokat, a beáztatott és lecsöpögtetett mazsolát és a sárga színezőt. Forrón szervírozzuk.


Ropogós banánkarikák

6 kevésbé érett vagy zöld banán, olaj a sütéshez, só

Vágjuk vékony karikákra a banánokat és bő forró olajban hirtelen süssük ki. Csöpögtessük le, kissé sózzuk meg.
Nagyon finom ropogtatni való snack.


Banán nektár

3 jó érett banán, 6 csésze tej, 4 evőkanál cukor, csipetnyi fahéj és őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt kardamom és koriander

A fűszerekkel együtt forraljuk fel a tejet. Nyomjuk péppé a banánt és keverjük simára a cukorral, majd tegyük a forró tejbe. Ha darabos maradt turmixoljuk le. Jól behűtve fogyasszuk.

A banán csatni receptjét a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben olvashatják.

 

Kommentek

archivált tartalom

Rosta Erzsébet #2

Én ugyan Indiában vettem, még pár szem van belőle, de tudomásom szerint már nálunk is több helyen - pl. a Fény utcai piac fűszerboltjában, vagy a Nagyvásárcsarnok alagsori Ázsia üzletében - kapható.

2008-03-02 19:18:59

Szegfû Ildikó #1

Nagyon szimpatikusak a banán receptek, de hol lehet nálunk kardamomot vásárolni?

2008-02-28 22:59:28