Rosta Erzsébet weboldala

A különböző zöldségfélék közül a hagymára találunk utalásokat már a Bibliában; a fokhagymát a görögök és a rómaiak szerelmi ajzószerként és gyógyításra használták, vele gyógyították az ekcémát, a fogfájást és a kígyómarást; a póréhagymát az angolok a szegény emberek spárgájának hívják; Julius Caesar (i.e. 100-44) a falloszt szimbolizáló spárgát vajjal fogyasztotta; a sárgarépa a középkorig lila színű volt, a karfiol pedig mindössze teniszlabda nagyságú.


A Dél-Amerikából származó kukoricát az indiánok, mint "az első anyát és apát, az élet forrását" említik, az aztékok kukoricaültetési rítusok keretében emberáldozatokat mutattak be a "kukorica" istenségnek. A sütőtököt az Egyesült Államokban a hálaadás napján fogyasztják, amikor jó termésért fohászkodnak. A paradicsom levelei nagyon mérgezőek; a leveles saláták álmosító hatásúak, gyógynövényként álmatlanság ellen hatnak. A rucola (borsmustár) magját vágykeltő hatása miatt, a görögök az óriás falloszú Priaposznak, termékenység istenének a szobra köré ültették.

A szerelmi vágy felkeltésére az egyiptomiak a retekre, az olaszok és a franciák a paradicsomra, a burgonyára és a padlizsánra esküdtek. A rómaiak majd később az angolok, különösen Erzsébet királynő (1533-1603) korában, a zöldségeket (articsóka, répafélék, spárga, zeller, hüvelyesek, zeller stb.) remek ajzószerként használták, szexualitást fokozó hatásáért termesztették. Fennmaradt Empedoklés (ie. 484-424) híres görög filozófus, vallási tanító és orvos, nemzőképtelenség elleni elixírje, ami tartalmaz: csipetnyi zsázsát, édes vöröshagymát, földimogyorót, őrölt borsot és nárdus olajat, ezt az elegyet vacsora előtt kellett elfogyasztani. Az articsókáról a francia királyné, Medici Katalin (1519-1589), orvosa, Nicolas Venette azt állította, hogy sok energia és sok spermium nyerhető általa, a franciák az articsókát manapság is szerelmet fokozó szerként fogyasztják, amely nemcsak a férfiak nemzőszervére, hanem a női genitáliákra is pozitívan hat.

A zellergyökér vágykeltő hatása közismert, úgy tartják, hogy a zellersaláta szerelemre gyújt, erősíti a férfiak nemi erejét. A nyers növény pedig energiát és egészséget kölcsönöz fogyasztójának. Az augusztusban elfogyasztott uborka viszont emésztési problémákat okoz, a rákövetkező télen pedig gyakori meghűlésekre és belázasodásokra figyelmeztet.