Rosta Erzsébet weboldala

Az égszínkék átlátszó vagy áttetsző zafír tulajdonképpen a korund (alumínium-oxid) természetes változata, melyet kb. az i.e. 8. század óta használnak ékkőként. A zafír a megfontoltság és bölcsesség köve. Mágikus képességekkel ruházza fel viselőjét. Segíti az elme tisztaságát. Védelmez a szemmel verés ellen. A királyi, tekintélyes személyiségeket megvédi az ellenségtől. Oltalmazza a szüzeket. Elősegíti a szerelmet és a boldogságot. Csak akkor tartja meg az eredeti színgazdagságát, ha viselője szerelmes valakibe.


Sok esetben önkívületi állapotot válthat ki. Képes elpusztítani a pókokat. A gonosz jelenlétében elhomályosodik. A fehér zafír oltalmazza az utazókat, és ha asszony viseli, megóvja az erkölcsösségét. Bölcs gondolkodásra késztet.

A leghíresebb a kasmíri zafír. Az indiaiak nem hordanak zafírt, mert rossz ómennek tartják, csak azoknak ajánlják viselésre, akiknek összhangban van a csillagképével. Indiában úgy vélik, hogy a sötét tónusú zafír viselete csak akkor hatásos, ha az illető a Szaturnusz jegyében született, ebben az esetben a zafírt kék anyagba csomagolva kell hordani, eközben gyakorta füstölni kell illatos pálcikákkal. Ebben az esetben a kő viselője nemsokára érezni fogja a zafír jótékony hatását. Azt mondják, hogy aki akkor született, amikor az őszi levelek zizegnek a szeptemberi szélben, egy apró kis zafírt kell a homlokára ragasztania. Az megóvja a rossz közérzettől, ki fogja gyógyítani a téves eszmékből.

Gyógyhatásai közül: megszünteti a fejfájást, tisztítja a fejet. Védi a látást és segíti az idegen testek eltávolítását a szemből. Erősíti és stimulálja a szívet. Immúnissá tesz a fertőző betegségekkel szemben. A Szaturnusz szülöttjeinek, a Baknak és a Vízöntőnek érdemes sötét tónusú zafírt viselnie. Hordhatják még a Halak, a Bika, a Mérleg emberek.

Álomban zafírt látni, kellemetlen látogatókra utal.