Rosta Erzsébet weboldala

A yantra (magyar helyesírással jantra) hindu misztikus diagram, a kozmosz törvényeit kifejező bonyolult geometriai ábra, az istenség titokzatos megjelenési módja, melyet gyakran rézre vésnek. Az isteni energiát különleges imádságokkal hívják a yantrába. A yantra előfutára a nyugati okkultisták mágikus diagramjainak, bár Indiában inkább a vallással kapcsolatban használták.


A yantrák vizuális eszközök, melyek a meditációt szolgálják, vagy mint a koncentráció segítése révén, vagy mint a tantrikus látnok víziójában megjelenő istenség energiamintázatának szimbolikus kompozíciói.

Yantrák rajzolása vagy festése megtanítja az elmét a koncentrálásra, hogy képes legyen energiáit egyetlen dologra összpontosítani. A yantra készítése ugyanis pontosságot, precizitást, fegyelmet, koncentrációt, tisztaságot és türelmet követel. A yantra geometriai alakzatai a vizuális (nem-verbális) jobb agyféltekét aktivizálják.

A Yantrákat keleten selyemre, bizonyos fák kérgébe festik. Nagyrészt háromszögletű és piramis-alakzatokból összeállított Yantrák szerepe a kozmikus életerő felfogása és egy gyógyító tér kialakítása.

A yantrák használhatók még élelmiszerek és víz tisztítására orvosságok hatékonnyá tételére, valamint kezelőhelyek megtisztítására is. Elhelyezhetők a test bizonyos pontjain csakrák helyén elzáródások feloldására.

Az asztrológiai yantrák a kilenc planéta energiáit fogják munkára. A numerikus yantrák nem geometriai alakzatokat, hanem számokat használnak. Ez utóbbiak némelyikét talizmánként használják. Amikor yantrával dolgozunk, meditálunk, mantra kozmikus hangjait kell ismételgetnünk, hogy a kiválasztott istenség vitális életerejét, a pránát hívjuk segítségül a magasabb tudatállapot eléréséhez.