Rosta Erzsébet weboldala

A vörösbegyről számos néphagyomány él, és a nyugati világban manapság főleg a karácsonnyal hozzák kapcsolatba, az Egyesült Államokban a karácsonyi üdvözlőlapok egyik leggyakoribb szereplője.


Bár a vörösbegy áldott a madarak között, mert a fáma szerint kihúzgálta a töviseket Krisztus töviskoszorújából, mégis nagyon szerencsétlennek tartják, ha a szobába az ablakon át egy vörösbegy száll be, ugyanis ez azt jelenti, hogy a családban hamarosan meghal valaki. Ugyancsak a halál jöttét jelzi az ablakon bekocogtató, a házba vagy a templomba beszálló vörösbegy. Ha hazulról távozóban vörösbegyet lát az ember, vagy meghallja az énekét, különösen, ha mindez kora reggel történik, akkor egész napra jó szerencsét prognosztizál, állítják a koreaiak, akiknél a vörösbegy látványa mindig jó ómen.

Azt mondják, amikor az ember megpillantja az első vörösbegyet tavasszal, a kívánsága teljesülni fog, de csak akkor, ha a kívánságot még azelőtt végiggondolja, vagy elmondja, mielőtt a vörösbegy elszállna. Ha Valentin napján egy vörösbegy repül át egy hajadon feje fölött, egy hajóshoz fog férjhez menni. A vörösbegy bántalmazása nagy vétség, ugyanis a történet szerint e piciny madár apró csőrében serényen hordta a hűs vizet a tisztítótűzben szenvedő lelkek fájdalmának enyhítésére, és eközben - mivel túl közel repült a tűzhöz - pörkölődtek meg a tollai. Azóta rozsdavörösek mellén a tollai. A 16. században még élt az a hiedelem, hogy ha a vörösbegy holttestet talál, mohával, levelekkel és virágokkal takarja be.

A vörösbegy megsebesítése, azt jelenti, hogy az elkövető hasonló sebesülésben fog részesülni. A vörösbegy megölése, igen nagy balszerencse.