Rosta Erzsébet weboldala

A tyúkok az indiai erdei tyúkok megszelídült és háziasított jószágai. A baromfit eleinte a kultikus célokra, tyúk- és kakasáldozatra, vagy kedvtelésből, kakasviadalok tartásához tenyésztették, a húsának és a tojásának csekély jelentőséget tulajdonítottak.


Észak-Kínában és Koreában egykoron a kakast és a tyúkot nem a tojásért és a húsukért nevelték, hanem hosszú farktollukért és a kukorékolás miatt.  Az időszámítás előtti időkben Dél-Ázsiából elterjedt a tartásuk, és a világ minden részén meghonosodtak, és lassanként a vidéki házak, udvarok elmaradhatatlan háziszárnyasaivá váltak. A tyúkokról az évszázadok során végtelen sok hiedelem alakult ki, és forog még ma is közszájon.

A kínaiak szerint a tyúkok, a kakashoz hasonlóan, képesek elűzni a démonokat, távol tartani a kísérteteket, különösen a fekete tyúk vérét tartották nagyon alkalmasnak erre. Dél-Kínában és Vietnamban tyúktojást jövendőmondáshoz használták. Indiában a tyúk hangja, illetőleg a megjelenése bírt előrejelző képességgel. Varaha Mihira (6. században élt asztrológus) szerint az olyan tyúk, mely lágy hangon és dallamosan kotkodál, a teste kecses, a tollazata fényes, a feje és a szemei szépek, vagyont, hírnevet, sikert, egészséget és erőt hoz a királynak.

A magyar néphit szerint a tyúkokat csak olyan napokon szabad ültetni, amelyekben szerepel a „d” betű, vagyis kedden és szerdán. A költésre a legmegfelelőbbnek a vasárnapot tartják, ha a vasárnapi mise után ültetik őket, akkor sok kendermagos csirke kel ki. Azt mondják, amikor a kotlóstyúk költ, nem szabad a háziaknak göcsörtös fával tüzelni, mert a kiscsirkék csavart nyakúak lesznek. Ha kopasz nyakú csirke kel ki a tojásból, az a ház asszonyának szerencsés ómen. Kotlós közelében nem szabad fütyülni vagy sípolni, mert a kiscsirkék belefulladnak a tojásba.

Lényeges, hogy a tyúkok mennyi tojást tojnak. Amikor a tyúk a legelsőt tojja, a tojását hamuba kell tenni, hogy ezután mindig sokat tojjék. Az első tojás után nem árt a tyúk farkát a kemencéhez dörzsölni, hogy ne menjen át a szomszédba tojni. A tyúkok akkor adnak sok tojást, ha az eleségüket nem szétszórva, hanem egy kocsi abroncsában kapják, jó tojók lesznek akkor is, ha összetört tojáshéjat adnak nekik, vagy Luca napján a malomból lopott búzával etetik meg őket. Ugyancsak jól fognak tojni, ha áztatott kenyérhéjba belekevernek egy kis tojáshéjat, és azt adják a tyúkoknak. Mások szerint az is jó hatással van a tojástermelésre, ha nagypénteken főtt kását kapnak, vagy ha a háziasszony lemorzsolja kezéről a bedagasztott kenyértésztát. Ha a tyúkok apró tojásokat tojnak, legjobb azokat átdobni a szomszédba, hogy ne érje szerencsétlenség a házat.

Szerelmi varázslások sorába tartozó megfigyelés, ha egy lányos háznál fekete tyúkot főznek, és azt kicsontozva, fasírtot készítenek belőle, majd ezzel etetik meg a kiszemelt fiút, biztosan elveszi az eladósorba került lányt. Ha az asszony fekete tyúkhússal eteti meg a férjét, ezután az ura mindent elhisz neki. Ha a feleség fekete tyúknak a taréját eteti meg a férjével, ettől az urának teljesen elmegy a kedve a szerelmeskedéstől.

A népi megfigyelés szerint, a tyúk kotkodácsolása baljóslatú jel. Ha a tyúk, a kakashoz hasonlóan kukorékol, ugyancsak rosszat jelent, tűz lesz, vagy meghal a házigazda, de ha megölik a tyúkot, és esznek a húsából, a szerencsétlenség semmissé válik. Amikor a tyúkot levágják, nem szabad megsajnálni szerencsétlen párát, mert sokat fog szenvedni, míg kimúlik. A törököknél, aki a tyúklétra alatt sétál, és közben rápiszkít egy tyúk, balszerencsét jelent, viszont ha a kakas teszi, jó szerencse jele.

Rosszra utal, ha a tyúkok elutasítják a táplálékot. E babonának valódi bizonyítéka maradt fenn. Az i.e. 249-ben, amikor Claudius Pulcher szicíliai konzul megtámadta a karthágóiak hajóhadát, súlyos vereséget szenvedett, amit szentségtörő tettének tulajdonítottak. A történet szerint a csata előtt a parancsnok meg akarta etetni a jövendöléshez használt szent tyúkokat, ám azok nem fogadták el a felkínált eleséget. Erre a konzul éktelen dühbe gurult, és az „Akkor hadd igyanak!” - szavak kíséretében a tengerbe dobatta őket. Cselekedete miatt Rómában bíróság elé állították, és alkalmatlanság valamint szentségtörés vádjával súlyos büntetésben részesült.

Gyakori szereplője a szólásoknak és a közmondásoknak: ért hozzá, mint tyúk az ábécéhez; akié a tyúk, azé a tojás; vak tyúk is talál búzaszemet; a szomszéd tyúkjának nagyobb a tojása; amelyik tyúk sokat kárál, keveset tojik; válogat, mint tyúk a kendermagban; a tojás okosabb akar lenni a tyúknál; ha egy tyúk úszni tudna, a többi is eltanulná. Az álomfejtők szerint tyúkkal álmodni hír érkezését jelenti.

Az angolok szerint egy fehér tyúk, húsvét napján új fészekbe tojt tojása gyógyítja a gyomorpanaszokat, csillapítja a fejfájást; megvédi a szőlőtőkéket a jégverés ellen; a termőföldet a fagytól. Aki ilyen tojás birtokába jut, képes meglátni a boszorkányokat.