Rosta Erzsébet weboldala

A réztől égkék vagy zöld színű, átlátszatlan türkiz a jómód, a fiatalság és az ártatlan szerelem köve. A legpuhább drágakő. Viselőjének minden jót, boldogságot, boldogulást, kiteljesedést és jólétet garantál. Amikor betegség vagy veszély fenyegeti viselőjét, megváltozik a színe.


Viselőjét megvédi a balesetek, különösen a lovaglás közbeni bukások ellen. Óv a megrontástól, a rovarcsípésektől, a skorpiószúrástól. Megakadályozza a házastársak közötti vitát. Megszűnteti az ellenségeskedést, a mások iránti rossz érzést feloldja, megújítja a barátságokat. Növeli a szexuális szenvedélyt. Gyógyítja a gyenge látást és a szemgyulladást.

Viselete javítja a beszédkészséget. Az erről szóló hiedelem szerint: az írországi Blarney kastély falában őriznek egy csodálatos türkizkövet, amelyhez naponta hívek sokasága zarándokol el, azért hogy megcsókolja, ugyanis, aki korábban szűkszavú volt, vagy lámpaláz miatt nehezen szólalt meg, a kő megcsókolása után ékesszólóvá lesz, általa szónoki rábeszélőképességet nyer.

Azt mondják, hogy annak, aki decemberben, a hó, a jég és a vidámság hónapjában született, érdemes hordania a kezén egy-két türkizt, mert a próbálkozásait siker fogja koronázni. A türkiz szerencseköve a Nyilas jegyűeknek.