Rosta Erzsébet weboldala

A tűnek, mint szúró tárgynak, a késhez és az ollóhoz hasonlóan rossz a híre, ettől függetlenül, olykor jelenthet jót is. Például ha az ember egy tűt lát a földön, és felveszi, a tű jó szerencsét hoz számára, ha viszont otthagyja, elkerüli a szerencséje.


Egy másik verzió szerint, ha a talált tűbe cérnát fűztek, tilos felvenni, mert a házaspárnak vagy a szerelmespárnak szerencsétlenséget jelent, zátonyra futhat kapcsolatuk. Ha valamelyikük mégis felemeli a földről, azzal tudja érvényteleníteni a rossz jelentést, ha fogja a tűt, és a feje fölött hátradobja, ám hogy hová esett le, nem szabad megnéznie.

A hegyes tűnek, mivel vasból készül, mágikus erőt tulajdonítanak. Európa sok országában nem szabad tűt kölcsönadni, vagy elajándékozni, mert vége szakad a barátságnak. Ha viszont a tűt kérő egy kicsit beleszúr a tűt adóba, a rossz ómen hatástalanná válik. Egyébként nem szabad kitűzőt sem ajándékba adni, mert megszakítja a szerelmet, vagy barátságot. Ha azonban valaki szabadulni akar megunt kedvesétől, nyugodtan ajándékozzon neki egy melltűt, ami azonnal „szíven szúrja” volt szerelmét.

Kínában a tű fokát nőneműnek tartják, a hegyét pedig a férfi princípiumhoz kapcsolják. Az otthonokban bizonyos napokon - így az első holdhónap ötödik napján - tilos a tű használata, a hiedelem szerint ugyanis ilyenkor Buddha szemét szúrnák ki vele. Az az asszony, aki bármelyik hónap harmadik napján tűvel dolgozik, hamarosan megözvegyül. Ha a kilencedik napon tenné ugyanezt, akkor a szülei halnak meg idő előtt. A tízedik napon tűvel tevékenykedő várandós asszony szerencsétlenségére leányt fog szülni, nem pedig fiút.

A betegségek megelőzése vagy gyógyítása érdekében különböző praktikákat végeznek tűkkel, például beledobálják gyógyforrásokba, fába, szentek szobrába szurkálják, mint ahogy a vudu varázslatok során végzik el.

A magyar néphitben, ha a várandós nő gombostűt talál, fia lesz, ha varrótűt, lánya születik. Ha az újszülött lány első fürdővízébe beledobnak egy tűt, felnőve ügyesen fog varrni. Azt a nőt, akinek varrás közben eltörik a varrótűje, elhagyja a párja. Annak az embernek, aki véletlenül kiborítja a varródobozát, benne sok-sok tűvel, valamilyen meglepetésben lesz része. Aki ruhavarrás közben megszúrja az ujját, azon jól fog állni készülő ruhája.

Az álomfejtők szerint, aki álmában tűt talál, olyan barátokra számíthat, akik nagyra értékelik őt. Tűt keresni álomban, fölösleges aggodalmakat jelez. Tűvel álmodni, egy barátság végét jelzi.