Rosta Erzsébet weboldala

Ez a jellemzően borsárga, mézsárga, aranysárga, szalmasárga, de olykor kékes, zöldes vagy rózsapiros színű, könnyen hasadó, igen kemény ásvány, illetve a belőle készült drágakő a hűséget szimbolizálja, köve a józanságnak, a hitnek és az irgalmasságnak. Megszabadít a szorongató gondolatoktól. Megóv a rontástól, védelmet nyújt a mérgek és a szerencsétlenségek hatásaival szemben. Kigyógyít a tengeribetegségből.


Világosságnak kitéve erősen meghalványodik; a borsárga színű melegítve halvány rózsaszint vagy világos vörös szint ölt, de van eset arra is, hogy melegítve egészen elszíntelenedik.

Gyógyítás céljából a légúti betegségek, a tüdő, az orr és a torok betegségeinek kezelésére szokták használni. Ha a gyomor fölött viselik, hatásos a gyomorproblémák, az emésztőrendszeri betegségek ellen. Gyógyír a köszvény, az álmatlanság, a holdkórosság és a váratlan, hirtelen halál elkerülésére.

Ha szív közelében hordják, a szomorúságot boldogsággá változtatja. Őszinte és odaadó barátságot szavatol. Viselőjét gazdaggá teszi. Csillapítja a dühöt.

Aki a barátságtalan, ködös, havas novemberben látta meg a napvilágot, meg kell becsülnie a borostyánszínű topázt, a barátok és az igaz szeretők emblémáját.

Szerencseköve az Ikreknek, viszont a Halak és a Szüzek ne viseljék.