Rosta Erzsébet weboldala

Nemcsak az oroszlánt nevezik az állatok királyának, hanem az erdők urát, a tigrist is. Ázsia délkeleti és középső részén az emberek a hegyek és a barlangok szellemeinek tartják őket.


Kínában nemcsak az állatok királyaként tisztelik, hanem mint a betegségdémonok félelmetes ellenségét is respektálják. A kínaiak szerint a démonokat megfélemlítő mágusok általában tigrisháton utaznak. A néphiedelem szerint, akit tigris fal fel démonná változik, és addig bolyong a tigris mellett, míg ő maga is fel nem fal egy embert.

A tigris jelképezi az életerőt, a szenvedélyességet, a termékenységet. Számos istennő hozható összefüggésbe a tigrissel: a hinduknál Mahádéva sakti hátas állata egy anyatigris volt; az akkád Istár istennő tigrissel állt kapcsolatban; a kínai Hszi-vang-mu tigrisformájú volt.
Az Aral-tótól délre élő, a törökökkel rokon, karakalpak nép asszonyai a hatalmas erejű tigrisről feltételezik, hogy az a nő, aki tigrishúst eszik, meghajlik a tigris lábnyoma előtt, vagy tigrisbőrön ugrik át, megszabadul a meddőségétől.

A kínaiak a porrá őrölt tigriscsontot vízbe vagy teába elkeverve orvosságként adták hideglelősöknek vagy más betegségben szenvedőknek. A kisgyermekek cipőjére tigriseket hímeztek, amely a rontásoktól volt hivatott megvédeni őket.

A nők szemében külön tiszteletnek örvend az a vadász, amelyik tigrist ejt el. Bengálban egy vadász, miután leterít egy emberevő tigrist, testén keresztbe teszi fegyverét, hogy megmagyarázhassa istennek a tettét.

A maláj emberek úgy képzelik, hogy a tigrisek társadalomban élnek, vannak városaik, falvaik, ahol laknak. A giljakok szerint a tigrisek külön emberfajtát alkotnak, ezek az ún. tigrisemberek, akiket tilos megölni, és mindig tisztelettel kell viseltetni irántuk. A muszlimok, ha találkoznak egy tigrissel, meghajolnak előtte, és "asz-szalám-alaikum"-mal köszöntik. Ezt vallják Szumátra lakói is.

Feltételezések szerint vannak jóindulatú tigrisek is, akik segítenek az embereken, és a tigrisek olykor képesek emberalakot ölteni. A világban számos törzs eredezteti magát a tigristől, vagy a tigris és a nő nászából.

Kínában és Japánban a fehér tigris és a Nyugat egymáshoz vannak rendelve. Kínában az öt csillagpalota közül az egyik a fehér tigrisé, amely a hosszú életet szimbolizálja. Japánban a bambuszligetben ábrázolt tigris a gonosz által megszállt emberiséget jelképezi. A keresztényeknél a tigris Krisztus jelvénye.