Rosta Erzsébet weboldala

A világ szinte minden részén elterjedt a tetoválás, bár a legsötétebb bőrűek viszonylag ritkán tetetnek díszítést a testükre, Kínában pedig szinte alig alkalmazzák. Az ortodox zsidók körében szintén nem fordul elő, ugyanis a Leviták könyve (Mózes harmadik könyve) tiltja a test tetoválását. A legtöbb ember tetovált motívumainak varázserőt tulajdonít, védelmet remél a betegségek és a különböző bajok, problémák megelőzésére, elhárítására. A tetoválás emellett az egyes törzsek, családok vagy a rang megkülönböztetésére, valamint nevezetes események megörökítésére, és megkötött szövetségek jeléül is szolgál.


Tetoválást már i.e. 2000 körüli egyiptomi múmiákon is felfedeztek. Az ókorban a római rabszolgákat és a bűnözőket tetoválással jelölték meg. A kereszténység elterjedésével - mint a bibliai tanításokkal ellentétes gyakorlatot - Európában tiltották, de a világ más tájain divatban maradt. Észak-Amerikában az indiánok nemcsak a testüket, hanem arcukat is tetoválták. Elsősorban a primitív népeknél volt divatos, főleg a férfiak ékesítését szolgálta, a harcosok célja pedig az volt, hogy rémisztővé tegyék magukat. Néha papok, magasabb rangúak is viseltek apró jeleket, a tengerészek és a katonák pedig főleg a karjukat tetováltatták.

A japánok és az új-zélandi maorik egész testükre kiterjedő mintázatokat hordanak. A maorik a halotti koponyákat is tetoválják. A beavatkozást különféle módszerekkel, szurkálással, karcolásokkal, szúrásokkal végzik, s a legkülönfélébb eszközökkel, tűvel, tüskével, késsel, apró gereblyeszerű szerszámmal, vagy pici csontvágóval juttatják a festéket a bőrbe. Miután 1891-ben az Egyesült Államokban szabadalmazatták az első elektromos tetováló-készüléket, ma már a fejlett országokban szinte kizárólag csak ilyeneket használnak.

A 19. században a brit hadsereg dezertőrjeit, az amerikaiak a börtönviselteket, a 20. században a náci koncentrációs táborok foglyait, a szibériai lágerek lakóit azonosították tetoválással. A tengerészek, valamint az egy táborhoz tartozók, az azonos elveket, nézeteket vallók, de az azonos márkájú motorkerékpárosok, autósok és olykor a szerelmesek együvé tartozásukat a testükön is szívesen megörökítik. Ha a tetovált személy nézete, érzései megváltoznak a tetoválását bőrradírozással, bőrátültetéssel, plasztikai műtéttel, vagy lézer segítségével távolíthatják el.

Az álomfejtők szerint, ha azt látja az álmodó, hogy egy tetováló tetoválja a testét, vagy másnak a testét, azt jelenti, hogy furcsa praktikák miatt össze fog veszni a barátaival vagy a családtagjaival. Egy másik variációban, ha valaki azt álmodja, hogy tetoválják, különös irigységnek lesz a célpontja, ha viszont egy másvalaki tetoválását látja, akkor egy hosszú, nehéz útra indul el otthonról.

Nyugat-Szamoában az emberek egyik legjelentősebb napja, a teaszertartásnak nevezett ceremónia, amikor a kliensek szinte egész testüket tetováltatják. A tetováló fakalapáccsal veri be a kihegyezett disznóagyart a bőrbe, színezőként hamutintát használ. A szamoaiak a tetoválást a szülési fájdalomhoz hasonlítják.