Rosta Erzsébet weboldala

Bizonyos naptári ünnepeken a következő év terméskilátásaira jósoltak, erre elsősorban a különböző előjelekből, leggyakrabban az időjárás alakulásából következtettek. A termésjóslás évszázados megfigyeléseken alapul, és a legszorosabb kapcsolatban állt az időjárásjóslással, hiszen a jó termés a kedvező időjárás függvénye.


A néphit úgy tartja, hogyha nagypénteken esik az eső, férges lesz a gyümölcs, viszont jó gyümölcstermés várható, ha Benedek napján szép az idő, Kifagy a szőlő, ha Barabás napkor esik. Rossz búzatermés várható, ha pünkösdkor esik az eső, ugyancsak jó sok búza terem, ha húsvétkor esik, és ha nagyhét vagy Szent György napja előtt dörög az ég.

Bizonyos állatok és növények segítségével is végeztek termésjóslást. Jó búzatermés várható: ha Szent Györgykor nem látszik ki a varjú a vetésből, vagy ha nagypénteken kuruttyolnak a békák. Jó termés lesz, ha nagypénteken fürdik a holló. A sok cserebogár látványa jó kukoricatermést ígér.

Vidéken mindenfajta szőlőből levágnak egy pár vesszőt, és vízben kihajtatják, a hajtás nagyságából jósolnak a termés várható mennyiségére. A bortermésre vonatkozik a következő versike: „Ha fénylik Vince, tele lesz a pince.”