Rosta Erzsébet weboldala

A születés évfordulóját már az ókorban is megülték, főleg a rokonok, barátok társaságában, akik átadták ajándékaikat, és tolmácsolták a jókívánságaikat. A születésnapi ünnepségeket egykoron sokfelé azért tartották meg, hogy az ünnepeltet megvédjék a veszélytől, a gonosz szellemektől, akik a születésük napján különösen vonzódnak az emberhez. Először csak a királyokat tartották olyan fontos személyeknek, hogy ünnepséget rendezzenek számukra, és sokfelé a koronázás évfordulóját is születésnapként ünnepelték. Görög feliratok tanúsítják, hogy a Ptolemaioszok Egyiptomban, valamint Kis-Ázsiában Kommagené és Pergamon királyai már az i.e. a 3. században más-más napon ünnepelték a születésnapjukat és a trónra lépésüket. A régi rómaiaknál az ünnepelt és az ünneplők fehér ruhát öltöttek, a házi isteneket koszorúkkal díszesítették fel. Egyes híres és nevezetes férfiak - császárok, jeles hadvezérek - születésnapját nyilvánosan ünnepelték. Később világszerte általánossá vált a születésnap ünneplése, és ez a szokás a gyermekek esetében ma is megmaradt. Az első gyermek születésnapi zsúrokat Németországban tartották.


A születésnapi kellékek a világ különböző tájain hasonlóak egymáshoz: a gyertyák arra szolgálnak, hogy a jókívánságokat felvigyék az Istenhez; a játékok megmutatják, mennyit fejlődött az előző évhez képest a gyerek; a fülhúzások, csípések, veregetések mind-mind jó szerencsét hoznak az elkövetkezendő évben. Bizonyos szokások azonban országonként is kialakultak.

Az angolok az ünnepi tortába szimbolikus tárgyakat sütnek, aki például pénzt talál a süteményben, gazdag lesz. Az ünnepeltet annyiszor dobják fel a levegőbe, ahány éves, ez után még egyszer, hogy szerencsés legyen, majd ráadásként „az öregember kókuszdiójáért”. Skóciában annyi egyfontos bankjegyet kap a gyermek ahány éves, plusz egyet, hogy szerencsés legyen. Ezen kívül minden egyes betöltött évért egy paskolás jár a fenekére. Írországban a kisgyereket fejjel lefelé emelik fel és imitálva a padlóra "ejtik" a jószerencse érdekében. A „leejtések” száma a gyermek életkora, plusz egy az extra, a szerencséért. Németországban egész nap égnek a születésnapi gyertyák, melyeket már hajnalban meggyújtanak. A tortán annyi gyertya van, amennyi éves a gyerek, plusz egy a jó szerencséért. A vacsora után mindenki elénekli a születésnapi dalt, majd az ünnepelt elfújja a gyertyákat. Ha elsőre sikerül kioltani valamennyit, a kívánsága teljesülni fog. Az ajándékok kibontása után elkezdődik a mulatság.

Ugyancsak Németországban, ha egy férfi eléri a 30 éves életkort, és még nincs barátnője, akkor tisztára kell takarítania a városháza lépcsőit. Közben a barátai kőzúzalékot szórnak a lépcsőkre, a takarítás végeztével is. Így minden lány láthatja, hogy a férfi már 30 éves és még sincs barátnője, pedig jól tud takarítani. Hollandiában az 5, 10, 15, 20 és 21 születésnap éveit "korona" éveknek nevezik. A korona évi születésnapokon az ünnepeltnek különösen nagy ajándék jár. A házat és az ünnepelt ebédlőasztalnál lévő székét virágokkal, szalagokkal, léggömbökkel díszítik fel. Az iskolában enni kap osztálytársaitól, a tanítója szalagokból, virágokból készített születésnapi sapkát vagy kalapot ad neki.

Norvégiában a születésnapját ünneplő gyerek kiáll az osztály elé, választ egy társat, akivel egy keveset táncol, miközben az osztály a boldog születésnapot énekli. Dániában zászlót tűznek az ünnepelt házára. Az ajándékokat az alvó gyermek ágya köré teszik, hogy ébredéskor azokat lássa meg elsőként. Litvániában a születésnapját ünneplő személy ajtaja körül virágfüzérek lógnak. Az ünnepelt egy feldíszített székben ül, amelyet a családtagok háromszor felemelnek. Olaszországban a gyermek fülét annyiszor húzzák meg, ahány éves. Az azeriek a születésnapi partikon kapott ajándékokat sem csomagolják ki, nehogy zavarba hozzák az ajándékozót. Még a gyerekek is kerülik az ajándék megnézését, nehogy megbántódjék az ajándékozó, ha nem tetszik nekik az ajándék.

Afrika különböző részein a születésnap helyett a gyermekcsoportok számára avatási ünnepséget tartanak. Amikor a gyerekek elérnek egy bizonyos életkort, megismerik és megtanulják törzseik törvényeit, szokásait, hiedelmeit, dalait, táncait. Dél-Afrikában a gyerek 21. születésnapjára egy papírból, alufóliából, fémből, ezüstből vagy aranyból készült kulcsot kap ajándékba, mely arra utalás, hogy az ifjú készen áll kinyitni jövője kapuját.

Dél-Amerikában az argentin lányok, ha 15 évesek lesznek, a tiszteletükre rendezett összejövetelen apjukkal és a fiúkkal keringőt lejtenek. Brazíliában dívik a fülcimpa meghúzása, s az ünnepelt gyerek az első süteményt, vagy tortaszeletet legjobb barátjának, vagy legkedvesebb rokonának, de rendszerint a szüleinek adja. Uruguayban a keringőn kívül, a rituáléhoz tartozik a születésnapi torta gyertyákkal, a villany leoltása, majd a boldog születésnapot dal eléneklése. Az ünnepelt elfújja a gyertyákat, majd a vendégek megtapsolják vagy megéljenzik, néhányan tréfálkoznak, hangosan fütyörésznek, és megérintik az ünnepelt vállát vagy a fejét. Ecuadorban a lányokat 15. születésnapjukon rózsaszín ruhába öltöztetik, apjuk adja rájuk az első magas sarkú cipőt és keringőznek lányukkal. Guayanaban a születésnapot ünneplők jelmezt viselnek, és speciális húsos currys rizst és jellegzetes tortát esznek.

Közép-Amerikában, a mexikóiak rendszerint a mennyezetről lelógatott papírmaséból készült állatot, ún. pinátát ütögetnek, mely meg van töltve különféle nyalánkságokkal. A születésnapját ünneplő gyerek szemét bekötik, és a gyerek addig üti a pinátát, míg nyílást nem tör rajta. Ezután az összes gyerek osztozik az édességeken. Amikor egy lány betölti a 15. évét, nagy társaságot hívnak össze, s mint fiatalasszonyt mutatják be mindenkinek. Az apa keringőt táncol vele. Panamában is divat a pináta és a nagy parti. A pináta a gyerekre hasonlít, tele van kandiscukorral és konfettivel, amelyet vagy bottal ütnek vagy szalagokkal húzogatnak. A süteményeket jégkrémmel szolgálják fel. Puerto Ricoban annyiszor paskolják meg az ünnepelt gyerek karját, ahányadik születésnapját ünneplik. A nagy ünnepségnek része az ünnepi vacsora is. Kubában hasonlóan ünneplik a születésnapokat, mint az USA-ban.

Észak-Amerikában, az Egyesült Államokban egy tortát készítenek, melynek tetejét annyi gyertya díszíti, ahány éves az ünnepelt, aki az ünnepi dal után elfújja a gyertyákat. Itt is elterjedt az a hiedelem, miszerint, ha az első elfújásra az összest sikerült elfújnia, kívánsága teljesülni fog. Kanadában Új Skócia, Prince Edward-sziget és Újfundland lakói a születésnapjukat ünneplő gyerekek orrát bekenik vajjal, hogy szerencsések legyenek. A bevajazott orr ugyanis túl csúszós ahhoz, hogy elkaphassa a gonosz. Quebec tartományban a gyermek születésnapján minden betöltött évéért egy puncsot kap, plusz egyet, hogy szerencsés legyen.

A kínaiaknál a születésnapját tartó gyereket pénzajándékkal lepik meg. Az ebédre hívott rokonok és barátok ebédre nudlit esznek, és az ünneplő gyereknek hosszú életet kívánnak. Vietnámban mindenki újév napján tartja születésnapját, mert vagy nem tudják, vagy nem ismerik születésük pontos dátumát. Az újszülött újév napján lesz egyéves, függetlenül attól, hogy mikor született. A gyermekek évének az adott évre érvényes hold naptár szimbólumának az évét tekintik. Az új év első reggelén a szülők gratulálnak a gyermeknek, hogy egy évvel idősebb lett, és a szülők, rokonok, barátok piros borítékokkal ajándékozzák meg, melyben szerencsepénzt talál. Nepálban, hogy szerencsés legyen a gyerek, az ünnepelt homlokára színezett rizsjoghurtból rajzolnak egy jelet.

A Fülöp-szigetek keleti és nyugati részén élők, ugyancsak nudlit készítenek, amely a hosszú életet jelképezi, a lakást léggömbökkel díszítik fel, és pinátát lógatnak alá. Az ünnepség előtt a család misére megy, hogy hálát adjanak Istennek. Japánban az esemény tiszteletére a gyerek vadonatúj ruhát visel, és családi körben meglátogatják a sinto szentélyt. Indiában a születésnapját ünneplő gyerek színes ruhában megy iskolába, és egy igaz barátja segítségével osztálytársainak csokoládét oszt szét. Oroszországban sohasem szabad a tényleges dátum előtt megünnepelni a születésnapot, mert nem biztos, hogy megéri az ünnepelt. A születésnapon pitével kínálják a vendégeket a jókívánságokkal feldíszített helyiségben. Izraelben a kis gyereket székre ültetik, melyet annyiszor emelnek fel, majd tesznek le, ahány éves a gyermek, ráadásul még egyszer, hogy a jó szerencséje érdekében.

Új-Zélandon a torta, gyertya és hamisan elénekelt dal után annyi tapsot kap az ünnepelt, ahány éves, plusz egyet, hogy szerencsés legyen.