Rosta Erzsébet weboldala

A világon sok helyütt, mint például Dél-Afrikában, Kínában, Indiában szégyennek minősül a lány születése. Melanéziában, ha egy apának lánya születik, a fejére kókusztejet fröcsköl, ha viszont fia, akkor örömében feldobja a levegőbe.


Ausztráliában, ha a csecsemő lány, köldökzsinórját egy papíreperfa alá ássák, ha pedig fiú, akkor a köldökzsinórt a tengerbe dobják, hogy jó halásszá váljon. A sivatagi beduin apák, ha fiúk születik, a sátrukból a szabadba szaladnak, majd örömükben a levegőbe lövöldöznek, áldást mondanak, és tevetejet itatnak az újszülöttel.

A kínaiak régente, letagadták lányaik számát, a hinduk pedig úgy tartják, hogy csak a fiúból lesz igazi ember, akinek munkájára, támogatására majd számíthatnak, a lányok viszont csak pénzbe kerülnek.

A magyarok szerint: ha egy fiúgyermek holdfogyatkozás idején születik, a következő gyermek leány lesz, ha leány születik a fogyó holdnál, a soron lévő gyerek fiú lesz; ha a terhes nő köténye főzés-sütés közben hosszúkásan ég ki, akkor fia születik, ha kerek lyuk lesz rajta, akkor leánya. Ha a szülők következő gyerekként fiút szeretnének, akkor az apa a megszületett apróság méhlepényét az almafa mellé, ha lányt akarnak, akkor az almafa alá ássa el. Ha a házaspár fiú utódot szeretnének, szeretkezés közben a férjnek kalapot kell viselnie, vagy a közösülés alatt a feleségnek csukva kell tartania a száját, és a férfinak pipát kell tartania a fogai között.