Rosta Erzsébet weboldala

A fiziognómia az emberi szervek, testrészek tanulmányozása mellett, a testen megfigyelhető egyéb jegyeknek, így a szőrzet jellemzői megfigyelésének is nagy jelentőséget tulajdonít. Az ujjak és a kézfej tekintetében, ugyanez vonatkozik a kézelemzésre, ugyanis a kéz, az ujjak szőrzete fontos kiegészítő információkat szolgáltat az elemző számára.


A szőke vagy világos szőrzetűek bágyadtabbak, ingatagabbak, jobban befolyásolhatók, mint a sötét szőrzetűek. A sötét szőrűek energikusak, temperamentumosak, érzelmeik erőteljesebbek, mint a világos szőrzetűeké. A vörösek a legingerlékenyebb réteg. Hirtelen cselekszenek, meggondolatlanok.

A szőrös kezű nők férfiasak, a szőrtelen kezű férfiak nőiesek. Ha a kézhát nagyon szőrös, az emberben az állati ösztönök dominálnak. Ha mindegyik ujjhát szőrös, az illető indulatos, ideges alkat. A szőrös hüvelykujj konzervativizmust szimbolizál.

Az indiaiak szerint a testen lévő szimpla szőrgyökerek magas méltóságú embert; a dupla szőrgyökerek tanult embert; a háromszoros vagy négyszeres szőrgyökerek pedig rövid életű embert jelképeznek.