Rosta Erzsébet weboldala

Az egyiptomiak szemében a ganajtúró bogár, a mondabeli szkarabeuszhoz hasonlóan, az örök újjászületés szimbóluma. Egyiptomban nagyon hasznosak és védettek ezek a bogarak, mert nagy részük van a magok elterjesztésében, a föld termékennyé tételében, őt testesítik meg, s bennük látják az élet örök körforgását, állandó megújulását. Egykoron azt hitték, hogy a szkarabeusz önmagától, a trágyából keletkezett.


A galacsinhajtó kis bogarak, amikor süt a nap, kis golyókat formálnak trágyából, majd odvukba görgetve azokat, párjukkal elfogyasztják, a nőstények azonban egy-egy galacsinba lerakják a petéiket.

A szent szkarabeusz az ókori egyiptomi vallás szakrális szimbóluma. Héliopoliszban, a hajnali napisten, Heper szent állata, aki nap-nap után, óriási szkarabeuszként görgeti maga előtt a Napot az égen. Idővel a szkarabeuszok a halál utáni emberi lélek jelképévé megjelenítőjévé váltak, gyakorta ábrázolták őket sírkamrák falain. A múmiák gyolcstekercseivel a bebábozódott bogarakat utánozták. A múmiák mellkasára bazaltkőből faragott vagy kalcedonból készült szív-szkarabeuszokat helyeztek, ezzel kívánták megóvni a halottat a mágikus hatalomtól, és ezáltal reménykedtek a feltámadásában.

Az élők számára ugyancsak fontos volt a szkarabeusz amulettek viselete, hittek abban, hogy varázserejük meghosszabbítja életüket, megvédi őket a betegségektől, minden bajtól és a rossz szellemektől. Az egyiptomi mesterek sokféle anyagból, de leginkább zsírkőből, mázzal bevont szkarabeuszokat készítettek. A szobrocskák lapos hátlapjára vagy ábrákat rajzoltak vagy feliratokat véstek. Majdnem minden ékszerüket lazúrkőből faragott szkarabeusszal díszítették. A fáraók szkarabeuszt ábrázoló gyűrűket viseltek, mely az istenek világához való tartozás érzetét keltette bennük. A harcosok szintén szkarabeuszt hordtak gyűrűként, hogy általa egészséget és erőt nyerjenek. Az apró amulettek mellett óriásszkarabeuszok is készültek. A jelenleg ismert legnagyobb szkarabeusz, mely a British Museumban látható, öt láb hosszú, három láb széles és több mint két tonnát nyom a súlya.