Rosta Erzsébet weboldala

A szín, a hanghoz hasonlóan, energiát sugároz ki. Ez a fajta kibocsátás az élőlényeknek is jellemző tulajdonsága, csak e sugárzások legtöbb az emberi szem számára nem érzékelhető. Egyes rovarok azonban - például a szentjánosbogarak - látható sugárzást bocsátanak ki. A szín- és a hang vibrációk kockázat nélkül felhasználhatók a lelki és az érzelmi rendellenességek kezelésére.


A szín energia-hullámai hatással lehetnek az emberek egészségére, lelki állapotára és általános közérzetére. Ruháink, munkaeszközeink, környezetünk kedvező színei jó hatással vannak izmainkra és idegrendszerünkre. Egyes színek ellazítják az embert, mások stimulálják, bizonyos színek pozitív lelki állapotot hoznak, míg mások ingerelnek vagy ellenkezőleg, depressziót okozhatnak.

Azt mondják, hogy a vörös és a piros a veszélyre figyelmeztet, ösztönöz, ingerel, élénkít, serkent, izgat, mozgásba hoz, sokkol; a zöld üde hatású, mégis melankolikus szín, lecsillapítja, tompítja az érzelmeket, egyben stabilizál, kiegyensúlyozottá tesz, segít ellazulni; a kék nyugtatóan hat, ellazít, lecsendesít; a türkiz segíti a képzelet szárnyalását, a kreatív alkotó munkát, az önkifejezést; a bíbor empátiakészséget ad, és csillapítja a lelki fájdalmat; a citromsárga és a narancssárga a fény színei, élénkítő, pezsdítő, felszabadító színek, viselőjét vidámmá, jókedvűvé teszik; a fehér a tisztaság, higiénia érzetét kelti, a fekete elkomorít, nyomasztó és lehangoló hatású, fáradttá és kimerültté tesz, de olykor indulatokat is kiválthat.

A színterápia hatására a belső elválasztású mirigyek és a nyirok rendszer működése intenzívebbé válik, s ennek eredményeként a szervezetből eltávoznak felhalmozódott mérgek. A piros és a vörös szín fizikailag aktivizál, nem ajánlott vérkeringési zavarok esetén és a hiperaktív embereknek, de hatásos vérszegénység és némely bőrbetegség kezelésére. A zöld roborál, pihentet, kiszabadít a fáradtság, kimerültség, szorongás feszítő szorításából. Hatásos cukorbetegség, szemproblémák, ízületi- és visszérgyulladás esetén.

A kék kedvezően hat az agyalapi- és minden belső elválasztású mirigyre, valamint a magas vérnyomásra. Jó segítség álmatlanságra, belső nyugtalanság és idegesség ellen. A zöldhöz hasonlóan, segít a megnyugvásban, az ellazulásban. A türkiz a szívre, a csecsemőmirigyre hat. Jótékony hatással van a fertőző betegségek lefolyására, csillapítja a magas lázat. A bíbor a tobozmirigyre hat, oldja a szorongást, az aggódást, enyhíti a fájdalmat. A citromsárga közrejátszik a vegetatív idegrendszer jó működésében, segíti a szervezet méregtelenítését, a narancssárga az immunrendszert erősíti. Mindkét sárga szín távol tartja a lehangoltságot, búskomorságot, jó közérzetet, betegségből való gyors felépülést ígér.