Rosta Erzsébet weboldala
Az európai és észak-amerikai lakásokban előforduló százlábúnak (centipede) „csak” 15 pár lába van, azonban a közel 3000 ismert faja között olyan is található, amelyik 177 pár lábbal rendelkezik. Közeli rokonától, az ezerlábútól (millepede) elsősorban hosszú csápjai, valamint kellemetlen - egyes fajainak mérgező - csípése különböztetik meg. Testük felépítése abban is eltér, hogy a ragadozó százlábúaknak törzsszelvényenként csak egy pár, a "vegetáriánus" ezerlábúaknak pedig két pár lábuk van.

A régi egyiptomiak tisztelték a százlábút, és a piramisokban talált szövegek is említést tesznek róla: „A kígyó az égben lakozik, Horus százlábúja viszont a földön él.” Imádságaikat Sepa istenükhöz, akinek a neve százlábút jelent, Heliopolisban tartották, és a mérgező állatoktól, valamint az istenek ellenségeivel szemben kértek tőle védelmet.

 

A kínaiak a százlábút a kígyó főellenségének tekintették. Számos népmese szól arról, miként menti meg a százlábú a főhőst, az őt megtámadni készülő kígyótól. Dél-Kínában az emberek, amikor a hegyek között vezetett az útjuk, bambuszkereplőt vittek magukkal, amelybe egy százlábút tettek, aki ideges mozgásával gazdájának azonnal jelezte, ha a közelben kígyó volt. Mivel az óriás százlábúak mérgezőek, az öt veszedelmes teremtmény egyikének tekintik, és általában az ötödik hónap ötödik napján próbálkoznak eltávolításukkal az emberi településekről. Sokan hiszik azt is, hogy a kakas képes elpusztítani őt.
 
Százlábút látni álmunkban azt sugallja, hogy szeretnénk megszabadulni az előrehaladásunkat, céljaink elérését akadályozó félelmeinktől és kétségeinktől. El kell hajtanunk magunktól negatív gondolatainkat.