Rosta Erzsébet weboldala

Az ókori Egyiptomban, Mezopotámiában és általában az arabok körében a strucc tisztátalan madár, és a káosz egyik megjelenési formája, sőt azt is felróják neki, hogy a tojó a tojások lerakása közben el-elhagyja fészkét. Ugyanakkor, mint mesebeli madár, minden madarak anyja, függetlenül attól, hogy nem tud repülni. A keresztényeknél azokat szimbolizálja, akik Istenre bízzák magukat.


Az Afrikában élő, nagytestű madár, noha röpülésre képtelen, ám ha megriasztják, nagy sebességgel képes futni; azt mondják róla, gyorsabb a versenylónál. A Biblia erről azt írja: „De hogyha neki ereszkedik, kineveti a lovat és lovagját.” Az arabok szerint viszont, amilyen gyors, épp olyan buta ez a madár.

A struccról azonban elterjedt, a sokat emlegetett struccpolitika, ami azt jelenti, ha nem tud elmenekülni, a homokba dugja a fejét, vagyis, a politikusokhoz hasonlóan, szándékosan nem vesz tudomást a közelgő veszélyről. Más elképzelés szerint a strucc nem is a homokba, hanem bokorba dugja a fejét, viszont ha vizet keres az oázisban, akkor kaparja a homokot.

Struccokkal álmodni rossz előjel, mert halálhírt, vagyis pusztulást jelent.