Rosta Erzsébet weboldala

A skorpiókat veszélyesnek, gonosznak tartják szinte az egész világon, mivel méregtüskéjük szúrásával az embereknek nagy fájdalmat képesek okozni, ami néha halálos kimenetelű lehet. A mesékben és a legendákban a gonosztevők szerepét játsszák. A közép-amerikai maják, már a pusztítás jelképének tekintették a skorpiót.


A skorpiók legtöbbje magányosan él, egyedi csak ritkán - születéskor, a megtermékenyítés során, vagy amikor felfalják egymást - lépnek egymással kapcsolatba. A végtelen erőszakos kis lények kitűnően alkalmazkodtak a sivatagi élethez. Az Ószövetségben úgy vélték, hogy a skorpió a sivatagi szárazságot, a kietlenséget és a végzetes csapást jeleníti meg. Az Amazonas menti népek véleménye szerint a féltékeny isten azért küldött a Földre skorpiót, hogy álljon bosszút a férfiakon, amiért teherbe ejtik az asszonyokat.

A hiedelem úgy tartja, hogy az állatöv nyolcadik jegye, a Skorpió, azért érkezett a Földre, hogy megbüntesse a görög istennő, Érosz szerelmesét, a szépséges és hiú Oriont, a híres vadászt, aki azzal hencegett, hogy a Föld valamennyi állatát képes megölni. A skorpió nem tudta ezt, és halálos sebet ejtett Orionon. Az egyiptomi Széth isten, mint a gonoszság megszemélyesítője és a sivatag istene, skorpió alakjában kísérelte megölni Hóruszt, a gyermek napistent. Egyiptomban egyébként azt hitték, hogy a krokodilok haláluk után skorpióvá tudnak változni.

A kínaiak szerint a skorpió az öt legmérgezőbbnek tartott állat egyike, igen veszedelmes lénynek tartják, s emiatt a félelem tárgya. Általában a veszéllyel és a kiszámíthatatlansággal hozzák összefüggésbe.

Az asztrológiában a Skorpió, a Mérleg és a Nyilas között, október 24-étől november 21-éig uralkodik. A különféle ábrázolásokon, képeken, domborműveken állítólag, marásával a Nap lovait megbokrosító, míg egy másik magyarázat szerint az Oriont halálra sebző skorpió látható.