Rosta Erzsébet weboldala

A felsőruházatról jóval kevesebb hiedelem lelhető fel, mint az izgalmasabb, a test intim részeivel közvetlenül érintkező alsóruházatról.


A fantáziát megmozgató alsóruhák közül, ha az alsószoknya vagy a kombiné kilátszanak a lányok ruhája alól, azt jelenti, hogy az apjuk jobban szereti őket, mint az anyjuk. Ha egy nő egy pár harisnyát kapott ajándékba, jó szerencsét hozott, ha a nő megengedte, hogy a férfi húzza fel a lábára. Ha a lány elhagyja a harisnyatartóját, arra utal, hogy közeleg házasságának az ideje. Ha egy asszony vagy egy leány a harisnyatartóját az utcán veszíti el, akkor a férje, vagy a leendő ura hűtlen lesz hozzá. Az a nő, akinek lecsúszik a harisnyája, a szerelmére gondol, akinek a harisnyatartója csúszik le, annak félrelép majd a kedvese.

Ha az ember a zokniját vagy harisnyáját véletlenül kifordítva veszi fel, vagy a házon kívül rakja le, annak az előjele, hogy hamarosan ajándékot fog kapni. Balszerencse vár arra, aki először a bal lábára veszi fel harisnyáját, kivéve, ha délben leveszi, és a ráüt a sarkára. Aki a cipő felvétele előtt páratlan számú zoknit cserél ki a lábán, könnyen balesetet fog szenvedni. Az alvásról szóló hiedelmek egyike azt állítja, hogy ágyban nem ajánlatos zokniban vagy harisnyában aludni, mert lustaságot jelent.

A szerencse érdekében, az angolszászok szerint, legjobb a zoknikat éjszakára a cipőkben hagyni. Ahhoz, hogy a zokni levétele után ne érje balszerencse az embert, legjobb kifordítani és ráköpni. Egy lyuk a zoknin vagy a harisnyán levél érkeztét jelzi, míg a harisnyába mászó bogár, egy új harisnya vásárlására utal. A II. világháborúban a pilóták a jószerencse reményében, szívesen tekertek nyakuk köré női harisnyát.

Már az öltözködésnél sem mindegy, hogy milyen sorrendben veszi magára az ember a ruháit, lényeges, hogy melyik kézzel vagy lábbal bújik bele elsőként a ruhába. Ha először a bal kézre és a bal lábra veszi fel a ruhadarabot, jó szerencsét jelent, a jobb kéz és láb viszont rosszat. A visszájával felvett ruha védelmet biztosít a rontás ellen, a kisgyerekre fordítva ráadott ingecske pedig a szemmel veréstől óv.

Az ártó szem ellen ugyancsak hatásosnak bizonyulnak a hibás ruhadarabok, a felemás harisnyák, fordítva felkötött harisnyakötők, kifordított melltartók viselete; de jó hatásfokúak a kifordított zsebű ruhák is. India egyes részein a szemverés megelőzését szolgálják az esküvői ruhák rituális keresztöltései.

Feltételezik, hogy, aki Margit napon (június 10-én) varrt ruhát hord, abba belevág a villám, a pénteki napon tisztára mosott ruhát viselőnek meg a testét sebzi fel a ruha. Aki valamikor balesetet szenved, annak azután mindig tiszta fehérneműt kell hordania. Szerencsétlenséget szül az, ha valaki kalapot tesz egy ágyra, ugyancsak balszerencsés lesz az, aki a gombját rossz gomblyukba gombolja. Egy pár kesztyűt találni házasságot vagy új szerelmi kapcsolatot jelez. Aki kesztyűt ad ajándékba, biztos lehet abban, a megajándékozott veszekedésbe keveredik, állítják az oroszok.

Egy a ruha ujjával kapcsolatos német szerelmi varázslás azt ajánlja, ha egy férfi el akarja nyerni egy lány szerelmét, csenje el a lány havibajos ingét, és annak jobb ujjába vizeljen, ha viszont már ráunt a lányra, akkor az elcsent ing bal ujjába kell vizelnie. A trinidadiak feltételezik, hogy aki varrásnál nem veszi le ruháját, rossz hírbe fog keveredni. Az indonézek, pedig azt tanácsolják, ne varrjunk fel gombot olyan ingre, amely rajta van valakin, mert hamarosan hosszú ideig tartó betegséget okozhat, vagy kudarcokat a mindennapi életben. Szerintük nem tanácsos arcunkat megtörölni az ingünkkel, mert ez által mások érzéketlenek lesznek problémáinkkal szemben.

A fejen viselt fejfedők, sapkák, kalapok, turbánok, kendők, fátylak, főkötők elsősorban egy-egy néphez, népcsoporthoz, valláshoz való tartozásra utalnak. Ilyenek például a muszlim nők fátyla, kendője vagy ruszárija, a kunok süvege, a baszkok sapkája, a szikhek turbánja, a bosnyákok feze, a zsidók kippája.

Kínában emellett régen a kalap a férfivá avatási ceremónia fontos kelléke volt, melynek során az apa helyezte a fia fejére a kalapot.

A kendők viseletéből pedig sokfelé megállapítható, hogy az illető hölgy férjezett. A mennyasszonyok fejét esküvőjük napján kötötték be. A főkötő is csak asszonyokat illette, hasonlóan a kendőhöz, a főkötő is a férjes nőket jelképező ruhadarab. A Biblia előírásai szerint csak a leányok haja lehetett fedetlen, az asszonyoknak menyegzőjüktől kezdve be kellett kötniük fejüket.

A néphit szerint halotton a ruhát azért kell meglazítani a koporsóba tételkor, hogy újból megnősülhessen, vagy férjhez mehessen az özvegye. Ha valakinek rémálmai vannak egy halottal kapcsolatban, akkor a halott valamelyik ruhájából kell egy darabot szereznie, azt elégetve, azzal kell befüstölni a szobát és önmagát. A halott szelleme el fog tűnni.

A pandzsábi indiaiak szerint, ha az ember az új ruhát először szombaton veszi fel, akkor az hosszabb ideig marad használható. Az íreknél balszerencsés dolog volt zöld ruhát ajándékozni, kivéve Szent Patrick napján. Ugyanis régen, aki zöld ruhába öltözött, halálra ítélték.