Rosta Erzsébet weboldala

A róka tulajdonságai közül elsőként a ravaszság jut eszünkbe, vele jellemzik a ravasz embert, aki képes a mások becsapására, megtévesztésére. A róka alakjához általában a megbízhatatlanság és a hamisság tapad.


A róka megítélése azonban többféle, lehet még, furfangos, hízelgő, képmutató, ügyes, óvatos állat; ugyanakkor az önzés, mohóság, kéjvágy, aljasság, bosszúvágy, magányosság megtestesítője is, és hiába rendelkezik híres ravaszsággal, gyakran felsül, ráfizet, és hoppon marad.

A rókát mágikus tudás és varázserő is jellemezheti. Ismeretes a kínaiak rókája, amelynek életkora valahol nyolcszáz és ezer év között van, és képes varázslóvá változni. Ha a farkával csapkodja a földet, tűzvész kerekedik; tud jövendölni; képes ezernyi emberi formát ölteni. Ez a ravasz, óvatos és hitetlenkedő róka gyakran leli örömét a különböző csínytevésekben és a viharkeltésben. Általában sírok környékén tanyázik.  Ezeréves korára azonban felkerül az égbe, és mint égi róka, a Skorpió csillagképben, hármas csillag lesz belőle. A kínaiak szerint a holtak lelke gyakorta rókatestbe vándorol. Inarinak, a japánok aratás- és rizsistennőjének róka volt a küldönce, aki varázserővel rendelkezett, és képes volt emberré változni.

A róka átváltozásairól szóló történetek sok helyütt elterjedtek, például holdtöltekor emberré tud átvedleni, Kínában pedig ismeretes a szegény ember története, akihez minden reggel eljön az asszonnyá változott róka. Amikor a szegény ember felfedezi a róka levetett bőrét, jól elrejti, s az asszony kénytelen hozzá feleségül menni. Később azonban, amikor megtalálja a bőrét, visszaváltozik rókává és otthagyja a férjét.

A rókának alakváltoztató képességével magyarázható, hogy démon, gonosz szellem, farkasbőrbe bújt ember, varázsló, vagy ördög képében egyaránt megjelenhet. Jellemezhetik, mint vasszűzet, tréfacsinálót, lépre csaló asszonyt.

A Maliban élő dogonok sápadt rókája jóságos és segítőkész, hisz a teremtőtől ő lopta el fortéllyal a vetőmagokat, hogy megtanítsa az embereket a földművelésre. Az angoloknál a sajnálatos rókavadászattal kapcsolatban külön róka folklór alakult ki. A népi hiedelem szerint a rókahajtó napokon a róka bosszút áll a vadászon vagy megjutalmazza őt.

A babonások szerint magányos rókát látni, jó szerencsét jelent, több róka látványa viszont a balszerencse jele.