Rosta Erzsébet weboldala

Erről a kellemes ízű, vörös, fekete vagy fehér színű bogyós gyümölcsöt termő növényről kevesen gondolnák, hogy csupán néhány száz éve - a 16. század óta - termesztik. Pedig a vadon élő rokonai már évezredek óta megtalálhatók Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi vidékein.

Az sem széles körben ismert, hogy a kőtörőfű-virágúak rendjébe és a ribiszkefélék családjába tartozó vörös ribiszke frissen nőtt zöld levelei mérgező hatású hidrogén-cianidot tartalmaznak. Ez a vegyület kis mennyiségben serkenti a légzést, javítja az emésztést, és - állítólag - a rák kezelésére is alkalmas, nagyobb dózisban légzési elégtelenséget és halált okozhat.

Richard Folkard a Plant Lore, Legends, and Lyrics című könyvében (1892.) a ribiszkéről azt írja, hogy a perzsa teremtésmítosz szerint az első emberpár, Masia és Masiana a földből nőtt ki, ribizli cserje formájában. Kezdetben csak egy bokor volt ezen a helyen, ám idővel a bokor kétfelé vált. A két növénynek Ahuramazda (a perzsák legfőbb istene) emberi lelket adott, s így ők lettek az első emberi lények. Ez a leírás azonban valószínűleg téves, és nem kizárt, hogy a szerző a vörös ribizlihez hasonló, a perzsa konyha által kedvelt borbolyára gondolhatott. Más források viszont - és ezekből van a több - azt írják, hogy Masia és Masiana rebarbara formájában jöttek a világra, és lettek az emberiség ősszülei.

Mindez persze semmit sem von le a ribiszke értékéből, mely nemcsak gyümölcsként, lekvárként, szörpök és likőrök alkotórészként fogyasztható, hanem számos gyógyhatása is van. Magas C vitamin tartalma miatt remek skorbutellenes szer, segíti az emésztést, a nyálképzést, enyhe hashajtó, tisztítja a vért, és vízhajtó tulajdonsága miatt a magas vérnyomást is mérsékli. A növény leveleiből festéket nyernek, a gyümölcse pedig arcpakolásra is szolgál. Régen a vörös ribiszke dzsemet az égési fájdalmak enyhítésére, a hólyagképződés megelőzésére használták, a fekete ribizlivel a tüszős mandulagyulladást kúrálták.

A ribiszke virágja (virágnyelven) a hálát fejezi ki. A babonások szerint, ha váratlanul (előre el nem tervezett módon) fehér ribiszkét eszünk, hamarosan valahonnan jó híreket kapunk.

Ribizlivel álmodni boldog életet, sikeres vállalkozást, tartós szerelmet, a gazda és a kereskedő számára anyagi gyarapodást jelez.

A ribizli cserje a Vénusz bolygó hatása alatt áll.