Rosta Erzsébet weboldala

A Szardíniában őshonos petrezselyem már a régi görögök és a rómaiak is használták ételek ízesítésére, és díszítésére. Számos finom fűszerkeverék egyik fontos összetevője. Ennek ellenére meglehetősen sok baljóslatú elképzelés született e növényről.

 
Az a hiedelem járja, hogy a petrezselymet csak a gonosz boszorkányok termeszthetik, ezért balszerencsés dolog petrezselymet kapni, sőt petrezselyem palántákat sem ajánlatos elfogadni. De nem szabad - megsértve ezzel az ágyás fölött őrködő szellemet - a petrezselymet átültetni sem, mert az is szerencsétlenséggel jár: a ház eladósorban lévő lánya nem megy férjhez, vagy valamelyik családtag súlyos betegsége, közeli halála várható. A kert tulajdonosa kerül bajba, ha egy idegen ültet petrezselymet a kertjében.

A petrezselymet gyakran hozták kapcsolatba az asszonyokkal. Azt mondják, hogy ahol petrezselyem nő a kertben, ott az asszony a ház gazdája; ahol az asszony a főnök, gyorsabban nő a petrezselyem; a petrezselyem akkor burjánzik a legjobban, ha az asszony ültette, de főleg olyan házak kertjében, ahol a háziasszony viseli a nadrágot. Suffolkban (Dél-Anglia) azt is tudni vélik, hogy akkor terem a legtöbbet, ha magjait Nagypénteken vetik el. Pennsylvaniában ehhez az is elegendő, ha ültetés előtt a magoknak szánt lyukakba belepisilnek. Ha fiatalasszony ültet petrezselyemmagot, akkor a közeljövőben gyermeke fog születni. Viszont a petrezselyem fogyasztása ellentétes hatású, megakadályozza a teherbe esést, ezért annak a fiatalasszonynak, aki nem akar családot, sok petrezselymet kell ennie. Angliában a gyermekszületést magyarázó mesékben a kislányok petrezselyemágyban jönnek világra.

A népgyógyászok szerint, ha elmaradt a menstruáció, 12 óra időtartamra egy petrezselyemágat kell dugni a vaginába, ettől a menzesz 24 óra múlva egész biztos megindul. Egyébként a petrezselyem remek vízhajtó, jó az emésztési rendellenesség ellen, máj- és lépbajnál, nagy adagban fogyasztva azonban fülzúgást és fejfájást okozhat. A friss növény szúnyogcsípés ellen és nemi inger keltésére is alkalmas. Élesztővel kevert főzetét egykor vidéken magzatelhajtásra használták.