Rosta Erzsébet weboldala

A gyönyörű tollazatú papagájok ügyesen utánozzák az emberi beszédet, az állatok közül egyedül ezek a madarak képesek erre. A középkori Kínában nem egy esetben a papagájok segítségével leplezték le a házasságtörő asszonyokat, mert kikotyogták a félrelépő nők titkait.


Az első papagáj i.e. 330-ban került Európába, ezt Onesikritos, Nagy Sándor hadi hajójának parancsnoka hozta. Rómában, mint fényűzési tárgyakat, a papagájokat arany, ezüst, elefántcsont kalitkákban tartották. A rómaiaknál egy beszélő papagáj többet ért, mint egy rabszolga. Bár a papagájok korábban is kedveltek voltak, Európában igazán csak Amerika felfedezése után terjedtek el.

Az indiai mitológiában a papagájok gyakran szerepelnek. Káma, a szerelem istene papagájon lovagol. A perzsáknál a szerelmi históriákban fordul elő a papagáj, a kereszténységnél pedig mint az ártatlanság szimbóluma jelenik meg a képeken.

Afrikában az egyik törzs papagáj ősszülőktől eredezteti magát. Egyik kisebb, színes tollú fajtájukat szerelemmadárnak nevezik, mert a párok rendszerint egymás mellett ülnek.

Az időjóslások között a papagáj rikácsolása az eső jöttét jelenti.

Papagájjal álmodni azt jelenti, hogy valamilyen tréfás dolog történik az illetővel. Ha a papagáj megcsípi az álmodót, az a barátnője irigységéről árulkodik. Az álomban látott és hallott beszélő papagáj jelentése, hogy gonosz gúnyt űznek az álmodóval.