Rosta Erzsébet weboldala

A rózsafüzér, vagy olvasó (latinul rosarium) a hívők imagyakorlathoz használt népszerű segédeszköze, amely egyaránt lehet egy sűrűn csomózott zsinór, vagy fából és gyöngyökből álló füzér. A kereszténységben elterjedt öt tizedes, egyenként tíz szemes rózsafüzérrel többnyire a Boldogságos Szűz Máriához imádkoznak.


A nagy olvasó 15 tizede, 150 Üdvözlégyre utal. A keleti ortodoxok körében csak a szerzetesek imádkoznak olvasóval. A román szerzetesek minden szemnél meghajolnak. A görögök olvasója 100, az oroszoké 103 vagy 122 szemből áll.

A muszlimok is olvasófüzéren olvassák imáikat, 33 szemes olvasójukat bárhol morzsolgathatják, utcán sétálgatva, vagy teázóban ülve, a teljes kört háromszor kell elmondaniuk. Minden egyes szem Allah 99 legszebb nevét jelképezi. A legszebb muzulmán olvasókat, amelyeket a zarándokok Mekkába vittek, Isztambulban készítették. Létezik azonban irdatlan hosszú, dervisolvasó is, amely ötszáz vagy ezer szemet számlál.

Az olvasó a buddhizmussal együtt érkezett Kínába, és először a kolostorokban honosodott meg, majd a nép körében is tért hódított. Az olvasó szemeinek nincs rögzített száma, a legelterjedtebb változatok 108 szemből állnak, amely a 12 hónap, a 24 tizenöt napos, valamint a 72 ötnapos szakasz összege.

Nálunk az olvasó - vallásos használatán kívül - mágikus tárgy is volt. A neki tulajdonított rontáselhárító erőt szentelt voltának köszönheti. Borsodban és Göcsejben a keresztelőre menet a pólyakötőbe dugták, Göcsejben a gyermekre tették, ha az anya kiment a szobából. Emellett a boszorkányok elűzésére is széles körben használták. Göcsejben a vadászok olvasószemmel lőttek a boszorkányra, ill. olvasót dobtak a forgószélbe, hogy a benne táncoló boszorkányt elűzzék.