Rosta Erzsébet weboldala

Az ördögűzés, amelynek során az egyes embereket megszállva tartó gonosz lelkeket, démonokat mágikus eszközökkel vagy földöntúli erőket mozgósító varázsigékkel kiűzik. Arra a feltételezésre épül, hogy mindent, ami az embernek rossz, szenvedést okoz, tehát a betegségeket is gonosz szellemeknek az emberbe költözése váltja ki.


Ha a szertartás sikeres, akkor a gonosz lelkek eltávoznak, s az ember minden baja, betegsége megszűnik. A zsidók hitvilágában szintén élt ez a meggyőződés. Az ördögűzés Jézus korában is ismert gyakorlat volt, sőt Jézus maga is nemegyszer végzett csodálatos gyógyítást úgy, hogy a tisztátalan lelkeknek parancsolt: azok engedelmeskedtek neki s a betegek meggyógyultak. Eredetileg az ördögűzést az Istentől kapott képességnek tekintették, később viszont az egyház adott erre hatalmat alsóbbrendű beosztottjainak.

Az iszlám világnak is megvannak a maga ördögűzői, akik egyénre szabott rítusokkal kezelik a problémát. Arra, hogy valakit megszállt az ördög, a muszlimok különböző jelekből következtetnek: vannak, akik némán születnek, egyesek a fejüket rázzák, mások megőrülnek, ok nélkül visonganak, máskor meztelenül szaladgálnak, de leginkább az a feltűnő, hogy a megszállott viselkedése a korábbihoz képest teljes egészében megváltozik, levert, nincs kedve dolgozni, többnyire fekszik és cselekvőképtelen.

Az ördögűzés során például mágikus köröket rajzolnak a megszállott köré, speciális varázsigéket ismételgetnek, virágokat dobnak az áldozatra, hogy belélegezze illatukat, és a démon kiűzése érdekében nemegyszer alaposan elverik a szerencsétlent.

A leghíresebb ördögűzési ceremónia az iszlámban a zar, amely zenére indul, mert a zene ereje képes kiűzni a démonokat. A megszállottat egy csoport veszi körül, akik, miközben szól a zene, Korán verseket recitálnak, levágnak egy baromfit, vagy egy bárányt áldoznak fel. A szertartás akkor ér véget, amikor a csoport közepébe ültetett áldozat transzba esik és a földre borul. Mivel a füstölőknek is ördögűző képességet tulajdonítanak, a szertartás során a helyiségben füstölőket égetnek.