Rosta Erzsébet weboldala

Az obeliszk a legősibb jelképek egyike. Ez a felfelé keskenyedő, hegyes csúcsban végződő, négyszögletes oszlop gyakorta az életfa, a kozmikus fa, a létra, a fallosz vagy a szent domb szimbólumaként szerepel.


Az obeliszkeket, a sumér zikkurátokkal, vagy az egyiptomi piramisokkal asszociálva, olykor szent dombokhoz hasonlítják, amelyek segítségével a papok könnyen elérhetik az eget. Az obeliszk szimbolizálja a teret, az időt és a létezést, valamint gyakran hasonlítják egy olyan köldökzsinórhoz, amely összeköti a mennyet a földdel.

Az első monolit obeliszkeket az ősi egyiptomi templomok bejárataihoz párokban állították. Az egyiptomi kőoszlopokat egyetlen - rendszerint az asszuáni kőbányából kitermelt - vörösgránit kőtömbből faragták ki. Az egyiptomiak obeliszkje tulajdonképpen egy olyan oszlop, amelynek tetejére egy kis piramis alakú követ helyeztek el, mert azt hitték, hogy ebbe a kőbe száll bele Ré isten lelke, akinek rendszeresen áldozatokat mutattak be. Később Ré istent Ozirisz váltotta fel, ezután neki, az élet, a vegetáció, az újjászületés istenének, szentelték az obeliszkeket.

Az isteni obeliszkek történetéről a római természettudós és író, id. Plinius (23-79) feljegyzéseiben a következő olvasható: „Amikor a sivatag gonosz istene Széth, át akarta venni Ozirisztől a hatalmát, elhatározta, hogy megöli fivérét. Lakomára hívta, ahol az összeesküvő társai megtámadták, megölték és testét tizennégyfelé darabolták, majd bedobták a Nílusba. Ízisz, Ozirisz felesége megkereste, és megtalálta a feldarabolt Ozirisz holttestét, összeszedte valamennyi testrészét, kivéve a nemi szervét, amire nem lelt rá, feltehetően egy nílusi hal gyomrába került. Az elveszett fallosz emlékére a hűséges feleség, egy mesterséges oszlopot, obeliszket készíttetett.”

Amíg a magában álló obeliszkekről úgy gondolják, hogy a káoszt jelenítik meg, addig a két, egymás mellett lévő oszlop a rendet reprezentálja. A perzsa tűzoszlopok az isteni erőt szimbolizálják, a törött pillérű oszlop a halált jeleníti meg. A buddhisták tűzoszlopa Buddhát jelképezi. Az ősi Kínában ugyancsak építettek az obeliszkekhez hasonlító fallikus oszlopokat.