Rosta Erzsébet weboldala

Régen a kétkezi munkások - különösen a szakmai képzettséget nem igénylő munkákat végzők - tásadalmi rangja igen alacsony volt, mivel a fizikai munkák többségét a rabszolgák végezték. Ez a negatív megítélés a feudalizmusban is folytatódott, ahol a szakmák képviselőit kézműveseknek tekintették, és jó esélyük volt, hogy befolyásos polgárokká váljanak.


Az ipari forradalom, a gépesítés tovább csökkentette a fizikai munka presztízsét, melyet csak a szerveződő szakszervezeti mozgalom volt képes megállítani. Mivel a különösebb hozzáértést nem igénylő tevékenység során aligha lehet komolyabb probléma, a munkához fűződő babonák elsősorban a mesterek, kereskedők tevékenységére és a házimunkákra vonatkoznak.

Török hiedelem szerint, nem helyes dolog a munkába tartó ember előtt átmenni. Asszonynak pedig nem szabad kereszteznie a munkába igyekvő férfi útját, ha mégis megtörténne, a férfi üzleti tevékenysége sikertelen lesz.

A németeknél, a férfiak nem tartózkodhatnak a házban, amikor az asszonyok tollal töltik meg a párnát, paplant vagy dunyhát, mert a tollak átszúrják az angint.

Akik az erdőn dolgoznak, sohasem lesznek gazdagok. Ha a háziasszony úgy fekszik le, hogy előtte nem szedte le az asztalt, a család legfiatalabb tagja nem fog tudni elaludni.

Egy olyan ing, amelyet selyemfonalból egy hét évesnél fiatalabb lány szőtt, jó szerencsét hoz a viselőjének. Egy öt és hét év közötti lány által szőtt ing védelmet nyújt a mágia ellen. Bárki is legyen, aki olyan ingben jelenik meg a tárgyaláson, amelyet egy ötéves leány szőtt, minden ügyében igazságot szolgáltatnak neki.

Sok országban tilos ruhát varrni az emberen, mert odaöltik az illető szerencséjét. Aki a kopott ruháját foltozza, a saját bölcsességét varrja oda. A magyarok úgy tartják, hogy akin ruhát varrnak, annak bevarrják az eszét, vagy rávarrják a szegénységet. Hasonlóan tudják az afrikai Zanzibárban is, ahol a testen foltozott ruha szegénységet hoz. Az előbbi fokozottan vonatkozik a saját halotti lepel elkészítésére, ez ugyanis halált jelez.

Nem szerencsés szabászkodni keddenként, tartják az afgánok. Az indiai Pandzsáb lakói pedig a szerdán megkezdett munkáról tartják azt, hogy könnyen és eredményesen lehet elvégezni.