Rosta Erzsébet weboldala

A mosómedve mozgékony, intelligens állat, főként éjszakai életmódot folytat; jól mászik fára, mellső lábait gyakran "kézként" használja.


Ragadozó, bár sok mindent elfogyaszt, attól függően, hogy mit talál: csigát, rákot, halat, békát, madarat és tojásukat, kisemlõsöket, elhullott állatokat és sokféle növényt meg gyümölcsöt; az emberi települések környékén a szemétben is turkál. Rendkívül ügyesen használja mellső lábait kapaszkodásra és az élelem megfogására. Miután sok vízi élőlényt fogyaszt, amiket kezeivel ragad meg, az a hiedelem alakult ki, hogy a táplálékát mindig megmossa annak megevése előtt (bár sokszor tényleg megtisztítja a táplálékát). Vannak olyan elképzelések is, hogy a mosásával mindössze felpuhítja az ételét, hogy könnyebben nyelhesse le. Állítólag a vadonban élő mosómedvék sohasem mossák meg zsákmányukat, ez csak a fogságban tartottak szokása. Egy dologhoz azonban kétség nem férhet: rendkívül életképes kis állat.

Az álomfejtők szerint mosómedvéről álmodni arra figyelmeztet, hogy fel kell készülni az önvédelemre. Egy másik változat szerint álomban mosómedvét látni, azt jelenti, hogy az emberek hamis arcukat mutatják az életben. Ha az álomban egy mosómedve kergeti az embert, annak az a jelentése, hogy az a személy, akit eddig barátjának vélt, ellensége lesz, és a háta mögött a bukásán mesterkedik.