Rosta Erzsébet weboldala

Mindenszentek, a keresztény naptár szerint az összes szent napja előtt van. A kelták ősi naptárában ez volt az óév utolsó napja. Úgy tartották, hogy ezen az éjszakán a boszorkányok, a manók, a lidércek és egyéb gonosz szellemek előmerészkednek, és eszeveszetten dorbézolnak. Más népek hite, erre a napra, az alkonyattól éjfélig tartó időszakra tette, a jó tündérek megjelenését.


Régi kelta népszokás volt, mindenszentek éjszakáján máglyákat gyújtani, és a hamuból köröket képezni. A körön belül, a tűz gyújtásában részvevő családok minden tagja elhelyezett egy követ. Ha a következő napon elmozdult valamelyik kő a helyéről, vagy megsérült, az a kő gazdájának egy éven belüli halálát jelentette.

A babonások arra figyelmeztetnek, hogyha mindenszentek éjszakán lépéseket hall az ember a háta mögül, még véletlen se ne nézzen hátra, mert lehet, hogy egy halott követi. Ha megfordul, hamarosan csatlakozik a mögötte osonó halotthoz. Ugyancsak a halál jele, ha mindenszentek napján egy denevér háromszor körberepüli a házat.

A néphit szerint elkerülik annak a házát a gonosz szellemek, aki a bejárati ajtaja közelében állati csontokat vagy egy állat képét égeti el. Egy másik előírás pedig azt mondja, hogy távol tartja a gonosz szellemeket, ha a gazda mindenszentek estéjén - még napnyugta előtt - az óramutató járásával ellentétes irányban, hátrafelé háromszor körbejárja a házát, vagy este megszólaltat egy csengőt.

A mindenszentek estéjén született emberről feltételezik, hogy látja a szellemeket és beszélni is képes velük. Aki e nap estéjén útkereszteződéshez ér, és figyeli a szelet, minden lényegeset meg fog tudni arról, hogy mi történik vele a következő évben.

Szerelmi varázslásokra is alkalmas ez a nap. Ha mindenszentek estéjén a lány megfog egy csigát, lapos tányérba teszi, reggelre, ha felkel, a csiganyálból kiolvashatja leendő szívszerelmének a nevét, vagy annak kezdőbetűjét. A lányok, akik ezen az éjszakán lámpással mennek a tóhoz, vagy patakhoz, a víz tükrében megláthatják jövendőbelijük tükörképét. Más vidéken a lányok mindenszentek estéjén egy pohárban feltört nyers tojással mentek a forráshoz. Ők azonban csak akkor láthatták meg leendő szerelműket, ha egy kis forrásvizet kevertek a tojáshoz. Ekkor viszont megjelent előttük születendő gyermekeik képe is. Egy másik praktika szerint a lányok mindenszentek estéjén kimennek a mezőre, és kendermagot szórnak szét, miközben a „Kendermag elvetettelek, kövess és figyelj engem!" szöveget kántálják. Majd hirtelen megfordulnak, és valamennyi lány előtt megjelenik a jövendőbeli férjének látomása.

Íreknél, ha a lány egy hajfürtjét mindenszentek estéjén meggyújtott máglyára dobta, az éjszaka folyamán megálmodta, hogy ki lesz a jövendőbeli párja. A vidéki lányok körében elterjedt szokás volt, hogy bekötötték a szemüket, majd a szántóföldre vezették őket, ahol az kihúzták az elsőként talált káposztát. Ha a káposztafej gyökeréhez sok sár tapadt, abból arra következtettek, hogy a lány leendő párja gazdag lesz. Ha a káposztát megkóstolták, azt is megtudták, hogy milyen természetű, keserű vagy édes lesz az illető.

Ha az ír család arra volt kíváncsi, hogy a következő Mindenszentek estéjéig, jó egészségben lesznek-e, a következő praktikát végezték el. Mindegyik családtag letépett egy borostyánlevelet, és beletette egy pohár vízbe, melyhez másnap reggelig nem nyúltak. Az a családtag, akinek a levele sértetlen maradt, a következő tizenkét hónapban, jó egészségre számíthatott.