Rosta Erzsébet weboldala

Noha többféle makk létezik - a madárkeserűfűnek, a mogyorónak, a hársnak, a szelídgesztenyének, a bükknek stb. egyaránt van makkja - a makkról szóló hiedelmek azonban minden bizonnyal a tölgyfa makkjára vonatkoznak. Hisz az édeskés tölgymakkot kedvelik az apróvadak, a baromfiak, de elsősorban a sertések.


Jól ismertek mindenki előtt az ’éhes disznó makkal álmodik’ szólásmondás, vagy az ’egészséges, mint a makk’, vagy az ’úgy nekiesik, mint éhes disznó a makknak’ hasonlatok. A népi megfigyelés szerint, ha május végén bőven virágzik a tölgyfa, sok makk lesz őszre, és télire sok szalonna.

A makkról feltételezik, ha egy szem makkot hord magánál az ember, akkor mázlista lesz. Egy másik változat szerint csak az öreg tölgyfa makkjai hoznak szerencsét. Ha az ember ilyenből hármat, ötöt, hetet vagy kilencet hord a zsebeiben, nemcsak szerencsés lesz, hanem hosszú életű is. Kilencnél több szem makkot azonban nem ajánlatos zsebre vágni, mert a szerencsetündér kapzsinak tekinti az illetőt és megbünteti érte.

A vihartól félők tudják, hogy egy szem makk az ablakban védelmet nyújt a villámcsapások ellen.

Az álomfejtők azt mondják, makkal álmodni jó dolgokat jelez előre, jelentős vagyongyarapodást ígér. Asszonynak makkevésről álmodni azt jelenti, hogy jómódú lesz, és örömteli pozícióba emelkedik. Aki arról álmodik, hogy lerázta a makkot a fáról, annak vágyai hamarosan teljesülni fognak az üzleti életben vagy a szerelemben.