Rosta Erzsébet weboldala

A makara egy fantasztikus tengeri állat, elsősorban az indiai folklórban, vagy azoknál a népeknél, amelyekre hatott az indiai kultúra.


Ábrázolása sokféle, gyakorta óriási méretűként tünetik fel, külsőre hasonlít a krokodilhoz, cápához vagy delfinhez, feje krokodilé vagy ormányát feltartó elefánté, tátott szájú halé, vagy egyéb vízi szörnyé. Teste, mint a csúszómászóké, pikkelyes halé, lehet haluszonyszerű farka, vagy két, esetleg négy lába. Máskor elefántra, bárányra, néha meg a lótusz gyökeréhez és szirmához hasonlít.

A makara az életet és a természetet szimbolizálja, egyes tagjai a termékenységgel, az életerővel és víz isteneivel hozhatók összefüggésbe. Innen származtatható a kapcsolata a buddhista mitológia termékenyistenségeivel, a jaksákkal, vagy a világot őrző indiai istenekkel, Varunával, Szomával és Indrával, valamint Laksmi és Káma-dévi szerelemistennőkkel. Kuberának, a gazdagság torz testű istenének kilenc kincse között a makara is szerepel. Mint kilencedik dzsaina, a makara megtalálható a dzsaina mitológiában is.

Az indiai állatövben a makara a Bak jele, antilopfejjel és mellső lábakkal, haltesttel és farokkal ábrázolva.