Rosta Erzsébet weboldala

A kert gyönyörű dísze, az örökzöld, fényes levelű, skarlátpiros bogyójú, szúrós magyal, fontos szerepet játszik az angolok szerelmi varázslataiban. Ezek többnyire a karácsonyhoz kötődnek. Néhány közülük: aki meg akarja tudni, ki lesz a jövendőbeje, kilenc magyal levelet varrjon a hálóingére, kölcsönözzön egy esküvői jegygyűrűt, húzza rá a balkezének gyűrűsujjára és így menjen lefeküdni. Álmában meg fog jelenni leendő párja.


Egy másik hiedelem szerint, készíteni kell egy magyal, fagyöngy és boróka láncot, és mindegyik láncszem közé egy-egy makkot kell erősíteni. Szükség van még két lányra, akik segítenek. Karácsony estéjének éjfélén mindhárom lánynak be kell menni az egyik szobába, melyben tűz ég, be kell zárniuk a szoba ajtaját, fel kell akasztani a kulcsot a kandallópárkányra, és szélesre kell tárni az ablakot. Ezután a láncot a fahasáb köré csavarva, meg kell locsolni olajjal, megszórni egy kis sóval és földdel. A növényláncot és a fahasábot a tűzre téve, minden villanyt le kell kapcsolni. Amint a lánc elégett, mindegyik lány látni fogja a jövendőbelije vízióját, amint átsuhan a szobán. Amelyik lány számára ez a látomás elmarad, sohasem fog megházasodni; ha olyan fantomot lát, amely egy félelmetes csontvázra emlékezteti, szintén annak a jele, hogy aggszűz marad.

Ugyancsak a leendőbeliről szóló hiedelem annak a lánynak, aki az ágy lábaihoz, egy-egy magyal ágat kötöz, és lefekvés előtt megeszik egy sült almát, az álmában megjelenik leendő házastársa, sőt még beszélni is fog hozzá.

Ha a karácsonyi magyalág a tűzre dobva sercegve, pattogva ég, jó szerencse éri a házat, ha viszont nehezen és hang nélkül ég el, valaki a következő évben meg fog halni. Ha az emberek meg akarták otthonukat menteni a sátántól és a villámcsapástól, az elhárításra és a védelemre, gyakorta akasztottak a házaikra szúrós magyal ágakat.

Northumberland grófságban a pénteken késő este szedett magyal leveleket egy háromszögletű zsebkendőbe gyűjtötték össze, és haza vitték. Ezután kilenc levelet bekötöttek a zsebkendőbe kilenc csomóval, és a jövendőmondó párnája alá tették, melynek hatására a jós az érdekes kérdésekben megálmodta a jövőt.