Rosta Erzsébet weboldala

A macskaszemnek nevezett, selymes fényű, szürkéskék és kékeszöld színárnyalatú drágakő csiszolás révén lesz macskaszemhatású. A legértékesebb a zöldes színű, keleti macskaszem, melyben a macska szemére emlékeztető sávokat a kvarcszemek hozzák létre. Ez leggyakrabban a kelet kincse, ettől függetlenül nyugati macskaszemnek is hívják.


A korund macskaszem olyan csillagrubinra vagy csillagzafírra emlékeztet, melyben a csillag helyett egy fényes sáv díszlik. Az afrikai macskaszem pont olyan, mint a tigris szeme, innen kapta a nevét, lett tigrisszem.

A feltételezések szerint a macskakő és a tigrisszem viselése egyaránt szépséget és bölcsességet ajándékoz tulajdonosának. Marokkőként használva szerencsehozó, mert a vizsgadrukktól szenvedők koncentrálóképességén javít.

Néhány gyógyhatásai közül: hatásos vírusölő, csillapítja a gyomorfájást, erősíti a csontokat és az izmokat, enyhíti a légszomjat. Gyomortáji fájdalmak ellen a gyomorra helyezett kő használ. Ideges panaszokkal és álmatlansággal küszködő emberen az éjszaka során markában tartott tigrisszem segít. A légúti megbetegedések ellenszereként, gyógyítja az asztmát, az anyagcsere szabályozására az egész nap nyakban hordott tigriskő ékszer hatékony.