Rosta Erzsébet weboldala

A növekvő félholdra emlékeztető, vagy végtelenséget szimbolizáló, a saját farkába harapó kígyóhoz hasonlító lópatkó, az egyiptomi Ízisz, a római Diana istenasszonyok jelképe. Hasonló alakú amuletteket viseltek a kaldeusok és az egyiptomiak. Ezen kívül régen sokan hittek a vas és a tűz mágikus erejében, ezért tekintették a kovácsokat gyakran mágusoknak. A néphit szerint a lópatkó varázslatos ereje megvédi az embert az ártó szellemektől. Lópatkót találni, szerencsét jelent. Ha azonban eldobják vagy elajándékozzák, a szerencse elszáll.


Az ajtó fölé kifüggesztett lópatkó szerencsét hoz a ház népének, megvéd a baj és betegség ellen. Európa nagy részén a védelmet nyújtó lópatkót két szárával lefelé függesztik fel, Írország egyes vidékein és a brit emberek körében azonban úgy vélekednek, hogy a lópatkót száraival felfelé fordítva kell felfüggeszteni, mert különben, a szerencse kifolyik, vagy kihull belőle. Az ír mennyasszonyok még ma is ügyelnek arra, hogy esküvői ruhájukról vagy testükről ne hiányozzon a szerencsét hozó lópatkó szimbóluma. Ez megjelenhet egy kis szőttes, hímzett díszítés formájában a ruhájukon, vagy karperecként csuklójukon, esetleg mint tetoválás a testükön.

A hálószobában kiszögelt lópatkóról feltételezik, hogy elűzi a lidérces álmokat. A lópatkót a küszöbre úgy kell rögzíteni, mintha befelé menne, hogy behozza a házba a szerencsét.

A lópatkó nemcsak jó ómen, hanem a termékenység jele is. Egy vas lópatkóból készített gyűrű ugyanolyan védelmet nyújt a sátán ellen, mint maga a lóláb. Fémből vagy vasból készült apró lópatkót ábrázoló nyakláncok, díszek, kitűzők viselete, a legszerencsésebb amulettek közé tartoznak. Hajón kiszögezett lópatkó szerencsés visszatérést jelent a tengerről, hasonló jelentésű az autóban lévő lópatkó is.

Egy skót legenda szerint a Sátán egyszer meglátogatta Szent Duncant, aki mestere volt a lópatkolásnak. De amint Duncan felismerte a sátánt egy falhoz bilincselte, majd durván hozzáfogott patkolásához. A sátán ordítva könyörgött a kegyelemért. Duncan csak akkor engedte szabadon, miután a sátán megígérte, hogy soha többé nem megy olyan házba, melyre lópatkót erősítettek.

Ha az ember késsel véletlenül megérint egy felakasztott lópatkót, még kétszer meg kell érinteni, mert egyes manókat vonzza ez csengő hang, ha viszont háromszor egymásután hallják, akkor elmenekülnek.

A népgyógyászok szerint a lópatkó nemcsak a rontások ellen véd, hanem a csuklást is kúrálja.