Rosta Erzsébet weboldala

A hagyományos levél, amelyben a távollevő személlyel közölni szándékozott hír, információ papírra vetve, a posta segítségével jut el, az elektronikus hírközlés fejlődésével lassan kezd kimenni a divatból.


A legrégebbi üzenetek már az ősemberek barlangjaiban fellelhetők, az ókori egyiptomiak papirusztekercsekre írtak, a görögök cserépdarabokra, a rómaiak viaszostáblára, az arabok papírra. A középkori Európában írt leveleket már küldönc kézbesítette. A legrégebbről fennmaradt és ismert magyar nyelvű levelet L. Thurzó Elek írta, szerelmeslevelét 1525-ben keltezte. A titokzatos, titkot rejtő papírra írt leveleket az újkorban ostyával vagy pecséttel zárták le.

Az angol álomfejtők szerint annak a nőnek, aki szeretné megtudni, hogy szeretője őszinte-e hozzá, ki kell választania a szerelme levelei közül egyet, lehetőleg azt, amelyik a legszenvedélyesebb szövegű. Ezután a levelet az asztalra téve, össze kell hajtani kilencrétűre. Az így összehajtott levelet egy tűvel át kell szúrni, és a párna alá tenni. Ha éjjel a szerelmes nő ezüstről, drágakövekről, üvegről, kastélyról vagy tiszta vízről álmodik, biztos lehet benne, hogy szeretője őszinte, ígéretei becsületesek; ha azonban lepedőről, pókról, tűzről, fáról, virágokról vagy arról álmodik, hogy köszönti őt, akkor érzései hazugok, és el fogja hagyni.

Ugyancsak álommal kapcsolatos hiedelem, ha valaki arról álmodik, hogy levele érkezett egy barátjától, annak az a jelentése, hogy a barátja hamarosan megérkezik, vagy nemsokára újabb hírt fog adni magáról.